Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliko otkriće

Znanstvenici stvorili dosad najdetaljniji prikaz tamne tvari

tamna tvar
NASA
10.01.2012.
u 21:55

Znanstvena ekipa proučavala je izobličenja nastala sudarom tamne tvari s svjetlom koje emitiraju galaksije.

Znanstvenici su uspjeli stvoriti dosad najdetaljniji prikaz tamne tvari u svemiru, otkriveno je na susretu Američkog astronomskog društva u Austinu. Računalne su simulacije i prije dale naznaku kako je svemir pun tamne tvari, no to je bilo teško potvrditi jer je ona nevidljiva.

Kako piše UPI, ekipa na čelu s Catherine Heymans sa Sveučilišta u Edinburghu i Ludovicom Van Waerbekeom sa Sveučilišta Britanske Kolumbije do prikaza je došla analizom slika desetak milijuna galaksija u četiri različita svemirska područja. Znanstvenici su proučavali slike kako bi pronašli izobličenja u svijetlu koje te galaksije emitiraju - izobličenja koja nastaju dok svjetlo nailazi na komade tamne tvari. Kako su neke galaksije udaljene i do šest milijardi svjetlosnih godina, što znači da je svjetlo na prikazima toliko staro.

Komentara 4

GL
Glista
15:28 11.01.2012.

Ma ni to nis, meni moja Inga to pokaze svake noci hahahahahahaha

OB
-obrisani-
09:38 11.01.2012.

HA HA HAAAAA...... Šta ti je čoek - \"spoznaja\" mu je limitirana, otprilike poput mrava u poznatom svijetu.... .....ali najvaćnije je da si umišlja kako je jaaaako pametan....a pili vlastitu granu na kojoj sjedi, iznad ponora, ambisa... Tamna tvar ?r ? :))))) Bravo znanstvenici, još malo i uvatit ćete Njega, za bradu.!....:))))) On se skriva tamo, iza tamne tvari, ne mere se vidit od nje......triba samo malo razgrnit i ........evo ga, uvatli smo ga........he he he.......Njega.......HA HA HA.....

OB
-obrisani-
09:43 11.01.2012.

Znanstvenici otkrili veeeeeliko Ništa....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije