Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt učenika VII. gimnazije

Znate li koji su se sve slavni holivudskih filmovi snimali u Zagrebu? Otkrijte uz pomoć aplikacije

storyeditor/2023-06-20/PXL_020623_100446618.jpg
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/2
23.06.2023.
u 11:28

Uvršteni su i "Limeni bubanj", "Guslač na krovu", "Vjetrovi rata", a podsjećaju i na riječi koje je Meryl Streep izgovorila kod Kamenitih vrata te vratolomije Jackiea Chana na Dolcu

Što je zajedničko Meryl Streep i Jackieu Chanu? Osim što su poznati glumici, oboje su snimali filmove na ulicama Zagreba, a učenici Sedme gimnazije izradili su aplikaciju koja će i domaćima i turistima otkriti na kojim lokacijama. Nazvana je MovieMap!, a nastala je u sklopu projekta Kultura turizma koji provodi zagrebačka Turistička zajednica u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, sport i mlade. Cilj mu je upoznati mlade s turističkim, kulturnim i prirodnim potencijalima metropole, što je aplikacija koja vodi na filmsku turu gradom i ostvarila.

– A osim što je u projektu prepoznata kreativnost naših učenika, u njemu smo vidjeli i priliku da kroz ono što najviše vole, aktivnosti stvaranja i snimanja, podignu svijest o vlastitom kulturnom bogatstvu – kaže mentorica gimnazijalaca, profesorica geografije Marina Džidžić.

Glavni dizajner: Ostavljamo svoj trag

Svi koji je skinu, u aplikaciji će pronaći kartu Zagreba s označenim mjestima na kojima su se snimali strani i domaći filmovi te serije, kao i informacije o njima te rutu kojom se do lokacija može doći. No, klikom na neki od uvrštenih naslova mogu se vidjeti i adaptacije scena iz filmova i serija koje su osmislili, odglumili, snimili i montirali učenici. Izrada aplikacije, ističe prof. Džidžić, potrajala je cijelo polugodište, s "brainstormanjem" su počeli još u prosincu, a MovieMap! je predstavljen sredinom svibnja. Pomagali su im, dodaje, i stručnjaci poput filmologa Brune Kragića, ravnatelja Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža", te producentice Mije Gvozdić Michl i glumca Roka Sikavice, ali i obrt Mappinest, čiji vlasnik Boris Vitlić kaže kako je uživao raditi s motiviranim đacima i profesorima iz Sedme gimnazije. Glavni je dizajner aplikacije pak učenik Luka Mamić, koji ističe kako je zadovoljan njezinim konačnim izgledom.

– Bilo je naporno i izazovno, no profesorice su nam puno pomogle, a nadam se i da će nadolazeće generacije aplikaciju upotpuniti i poboljšati. Zahvaljujući njoj iza nas ostaje neki trag, a to je najvažnije – govori Luka. On je u videu uvrštenom u MovieMap! utjelovio i lik malenog Oskara iz filma "Limeni bubanj" koji se snimao na današnjem Trgu Franje Tuđmana.

– Film je neobičan, vrijedi ga pogledati, no više mi se sviđaju programerske vode nego glumačke – kaže.

"Nemoj me tjerati da biram, ne mogu izabrati", poznate su riječi iz filma "Sofijin izbor", a upravo ta scena snimana je na Kamenitim vratima. Gimnazijalci su i nju rekreirali, a u ulozi Meryl Streep našla se učenica trećeg razreda Neva Erben.

– Nisam imala tremu jer je atmosfera na snimanju bila opuštena i prijateljska, a stekla sam doista poučno iskustvo – ističe.

Američki mjuzikl "Guslač na krovu", čija je radnja smještena u izmišljenom selu Anatevki, nastajao je pak na stvarnim lokacijama zagrebačkoga Gornjega grada, odnosno Katarinina trga, prostora ispred VI. gimnazije i tamošnje crkve, a u adaptaciji za MovieMap! čak dvije uloge odglumio je Luka Čala.

– Imali smo veliku kreativnu slobodu pa je snimanje bilo jako zabavno – govori gimnazijalac.

Ana Šafranek: Nije lako pred kamerama

Na listi je i serija "Vjetrovi rata", koja se 1983. snimala pokraj Hotela Esplanade u Zagrebu, ali i u drugim hrvatskim gradovima, a u njoj se može vidjeti i naš kantautor Ibrica Jusić. Po vratolomijama koje je Jackie Chan izvodio na Dolcu kako bi spasio djevojku koju je otela zločinačka sekta slavan je pak film "Božji oklop".

Budući da đaci Sedme gimnazije nisu rekreirali te scene, s prodavačima su na lokaciji provjerili koliko su upoznati s činjenicom da se taj film snimao na glavnoj gradskoj tržnici, pri čemu su se u anketi susreli i s jednim koji je svjedočio jurnjavi na setu.

– U radu na ovom projektu shvatila sam koliko je zapravo Zagreb popularan među velikim redateljima i scenaristima, ali i koliko toga ima ponuditi – ističe učenica Paula Rubelj, koja je sudjelovala u rekreaciji scene uhićenja Jozefa K. iz filma "Proces", čiji je velik dio također nastao u hrvatskoj metropoli, na Velesajmu, pred katedralom i na savskom nasipu. Dakako, mjesto u aplikaciji zaslužio je i domaći klasik "Tko pjeva zlo ne misli".

– Važno je podsjetiti na njega, ali i upoznati turiste s hrvatskom kinematografijom – ističe Ira Butula, koja je u pratećem videu glumila Anu Šafranek. Imala je, priznaje, veliku tremu pred kamerama, a još više zbog činjenice da glume scene iz jednog od najvažnijih domaćih filmova.

Prvo filmsko razgledavanje Zagreba uz MovieMap!, napominje prof. Džidžić, imali su priliku iskusiti mađarski učenici prilikom posjeta polaznika Hrvatskoga vrtića, osnovne škole i gimnazije iz Budimpešte.

– A da kultura, mladi i tehnologija idu ruku pod ruku, vidjeli smo i tada na prvom testiranju aplikacije – zaključuje.

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

BR
Brankko
04:02 26.06.2023.

Lijepo! Popuniti ako još treba!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije