Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENE NA ČRNOMERCU

Žene umjesto muškaraca povezanih s NDH: Legendarna glumica konačno dobiva ulicu u Zagrebu

ARHIVA - Na današnji prije 105 godina ro?ena je glumica Mia Oremovi?, neponovljiva teta Mina
Patrik Macek
13.03.2024.
u 07:00

Prema gradskoj Odluci o naknadi troškova zbog određivanja ili mijenjanja imena naselja, ulica ili trga, koja je u rujnu usvojena na Skupštini, izdaci za izradu dokumenata, kao i za postavljanje pločice s kućnim brojem, pokrivaju se iz proračuna

Mia Oremović, Božena Begović, Božena Kraljeva i Eliza Gerner imena su koja bi trebala osvanuti u ulicama na Črnomercu, nedaleko od šetnice Črnomerečki potok. Početkom mjeseca, naime, završilo je javno savjetovanje za nacrt prijedloga odluke o preimenovanju ulica nazvanih po dužnosnicima i simpatizerima NDH, nakon što su, stoji u obrazloženju, takav prijedlog podnijeli Centar za suočavanje s prošlošću Documenta i Svjetski židovski kongres.

Sastavio ga je pak Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova koji djeluje pri Gradskoj skupštini, a proučeno je i mišljenje Vijeća četvrti Črnomerec koje je predložilo da se prometnice nazvane po Franji Nevistiću, Ivanu Oršaniću, Srećku Karamanu i Branku Klariću promjenom posvete hrvatskim dramskim umjetnicama. Tako će se, umjesto po Nevistiću, koji je bio tajnik poslanstva NDH i urednik tjednika "Spremnost", ulica nazvati po Miji Oremović, slavnoj glumici koje generacije pamte po ostvarenjima u filmovima Kreše Golika, najviše kao nezaboravnu tetu Minu u "Tko pjeva zlo ne misli", a brojnima je u sjećanju i po ulozi učiteljice u "Smogovcima". Za svoj rad u kazalištu, na filmu i na radiju primila je više važnih priznanja, među kojima i nagradu za životno djelo "Fabijan Šovagović" koju dodjeljuje Udruženje hrvatskih filmskih redatelja.

Ulica nazvana po Oršaniću, političaru koji je, među ostalim, u NDH bio i upravni zapovjednik ustaške mladeži, a u emigraciji u Argentini osnovao Hrvatsku republikansku stranku, preimenovat će se u spomen na Boženu Begović, glumicu, književnicu i prvu spikericu Radio Zagreba. Legendarne riječi "Halo, halo, ovdje Radio Zagreb" izgovorila je davne 1926., a uz angažman u eteru, prepoznata je prije svega kao kazališna animatorica, redateljica, pedagoginja i dramaturginja. Također je, od 1946. do 1950., bila direktorica Drame u zagrebačkom HNK, kao prva žena na toj funkciji.

VEZANI ČLANCI: 

S ploče na Črnomercu trebalo bi se ukloniti i ime pjesnika Karamana, koji je za vrijeme NDH djelovao u upravnoj službi u Dalmaciji, a nakon Bleiburga boravio po izbjegličkim logorima te od 1947. u Argentini pisao za emigrantske časopise. Zamijenit će ga ime Božene Kraljeve, glumice koja je nerijetko utjelovljavala protagonistice iz djela Williama Shakespearea, a sudjelovala je i u radu Dramskoga studija HNK. Predavala je i glumu na Akademiji dramske umjetnosti te zaslužila nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo.

A umjesto Klarića, koji je radio kao činovnik te surađivao u ustaškom glasilu "Hrvatski narod", na kartu Zagreba upisat će se ime dramske prvakinje HNK i doktorandice ekonomije Elize Gerner. Na svojoj je matičnoj sceni ostvarila brojne uloge, među ostalim i u dramama Miroslava Krleže. Glumila je na tri jezika, hrvatskom, mađarskom i njemačkom, a osim u kazalištu, ostvarila se i na filmu i na televiziji. Preimenovanje ulica njihove stanovnike pak neće koštati ni centa. Prema gradskoj Odluci o naknadi troškova zbog određivanja ili mijenjanja imena naselja, ulica ili trga, koja je u rujnu usvojena na Skupštini, izdaci za izradu dokumenata, kao i za postavljanje pločice s kućnim brojem, pokrivaju se iz proračuna. 

VIDEO: Četiri naivca oslikavaju podravske 'Pisanice od srca', ove godine dvije idu u Njemačku

Komentara 8

ZA
Zaništa
08:42 15.03.2024.

Nadam se da će nas neki od predstojećih izbora osloboditi ovih "osloboditelja" koji su okupirali Zagreb i medije.

ME
MediciKM
09:33 15.03.2024.

Kad će se maknuti i prenamijeniti ime ulice Vladimira Ranogajca sa Jaruna? Čovjek koji je dnevno slao u smrt desetka osoba ne zaslužuje ni ime da mu se spomene a ne da ima ulicu u glavnom gradu. OPet selekcija...

JR
Jr48
10:35 14.03.2024.

Što je sljedeće preodgoj narodnih neprijatelja? Pogotovo ovih iz ulica koje mijenjaju sad naziv.Sumnjivi su narodnoj vlasti u Zagrebu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije