Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI

Zelena akcija: 'U posljednjh 20 godina broj vozila u Hrvatskoj povećao se za 50%'

Zagreb: Zelena akcija upozorava na važnost održivog pristupa prometu
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/6
22.09.2021.
u 11:00

Na zagrebačkom Tomislavcu Zelena akcija upozorila je na problem prometa u klimatskim promjenama

Zelena akcija na zagrebačkom Glavnom kolodvoru  20. godinu za redom održala je akciju "Izbjegni, promijeni, unaprijedi - klimatske promjene pobijedi", a sve u sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti i Europskog dana bez automobila.

Vozeći se biciklima i uz transparente sa sloganom akcije organizatori su poručili kako je krajnje vrijeme za promjenu.

- U posljednjih 20 godina broj vozila na hrvatskim cestama povećao se za 50%, od toga 99% vozila koristi fosilna goriva za pogon. - istaknuo je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

 

Ivčić dodaje da, unatoč tome što su vozila danas više ekološki prihvatljiva, promet je i dalje jedan od ključnih čimbenika klimatskih promjena.

Stoga, ističu iz Akcije, potrebno je hitno djelovati po tom pitanju. Osim povećanja udjela biciklista u prometu, rješenje vide i u razvoju infrastrukture, pgotovo kada je riječ o javnom gradskom, ali i prigradskom prometu.

- U Hrvatskoj imamo situaciju da primjerice željeznička infrastruktura postoji još od Austro-Ugarske, ali nerijetko brzine vlakova na tim prugama su nam još kao u Austro-Ugarskoj - naglašava Ivčić.

Na zagrebačkom Tomislavcu organizatorima se pridružila grupa biciklista iz međunarodnog kolektiva Ecotopia Biketour, koji ove godine bicikliraju od Praga do Pule, kako bi upozorili na važnost održivog pristupa prometu.

Komentara 2

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
14:21 22.09.2021.

Oni bi brže pruge? Pa što se ne prime posla i poprave ih sami? Ah da, zaboravljam da je ljepše biti državni parazit

JO
jorgen
12:50 24.09.2021.

Zelenoj akciji ne vjerujem od trenutka kada su pojam "žene" zamijenili s "osobama koje menstruiraju". To je trenutak kada ste javno priznali da ste se prodali sociopatskim elitama koje provode nikada opsežniji socijalni inženjering.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije