Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Noge umočio i gradonačelnik

Zabranjeno kupanje u fontanama, ali kazne za to - nema

18.06.2017.
u 09:00

Jasno je određeno što se smije, a što ne u Odluci o komunalnom redu, no nije definirana kazna

Za razliku od Rima, u kojem se odnedavno kupanje u nekoj od 40 gradskih fontana kažnjava i s 240 eura, u Zagrebu je izgleda sasvim normalno namočiti noge u vodoskocima. I ne samo to. Ljeti su gotovo svakodnevni prizor mladići i djevojke na ručnicima na travnjacima pored vodoskoka diljem grada ili na drvenim klupama pored njih, a česti su posjetitelji i mlade majke koje na osvježenje dođu sa svojom djecom. Njihovim primjerom poveo se i sam gradonačelnik Milan Bandić kada je, prilikom snimanja priloga za jednu televiziju, skinuo cipele i čarape, zavrnuo nogavice te do gležnja ušao u “svoje” fontane na Sveučilišnoj livadi. No nije išao dalje od samog ruba.

"Na vlastitu odgovornost"

– Molim vas, ne idite dalje od ovoga. Dovde može i onda se vratite natrag, samo nemojte na “inštrumente” – Bandić je pokazao kako se “odgovorno može kupati na fontanama”. Napravio je to unatoč tome što je kupanje u fontanama i vodoskocima zabranjeno prema gradskoj Odluci o komunalnom redu. U članku 54. piše i kako je zabranjeno iz fontana vaditi ubačeni novac. Da kaznu za kupanje u fontani neće dobiti, jer ona nije ni odlukom o komunalnom redu definirana, potvrdio je i šef komunalnih redara Juroslav Dragun, a da ne planiraju kažnjavati one koji “namoče noge” potvrđuju i iz Ureda gradonačelnika.

– Jasno je pored fontana na Sveučilišnoj livadi naznačeno da kupanje nije preporučljivo i da je na vlastitu odgovornost. Natpis sve govori – kažu iz Grada. Ploču pak nisu mogli staviti u strogi centar grada, pred fontanu Manduševac, koja tamo stoji otkako postoji i sam grad. Ili kod popularno zvane “gljive” na Zrinjevcu te na fontani ispred Umjetničkog paviljona, gdje se također mogu vidjeti kupači.

– Hoće li se netko okupati u fontanama starima i više od stotinu godina, pitanje je njihove osobne stvari i kućnog odgoja – kaže Juroslav Dragun. Iako još uvijek nismo naišli na nudističko kupanje, čemu su ovog proljeća svjedočili turisti koji su se našli pored Fontane di Trevi, kupanje u majicama u Manduševcu maturantima je već postalo tradicija na zadnji dan škole.

Radije se kupajte na bazenima

S obzirom na to da fontane nisu predviđene za kupanje, već su sagrađene kao gradski ukras, zakonski nije propisana ni kontrola ispravnosti vode. Voda u fontanama je iz centralnog vodoopskrbnog sustava, no da bi bili sigurni u njenu ispravnost, kloriraju je. Potvrdio je to i sam gradonačelnik Bandić prilikom kupanja. No zbog izloženosti vanjskim utjecajima, poput kiše, vjetra, itd., kako su u nekoliko navrata upozoravali iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, pretpostavka je da voda nije zdravstveno ispravna pa je građanima preporučeno kupanje u jednom od brojnih gradskih bazena.

– Sad su barem karte upola jeftinije – zaključio je Juroslav Dragun.

Komentara 8

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
09:50 18.06.2017.

Predlažem da se osnuje stručno povjerenstvo za izmišljanje kazne za kupanje u fontanama.

WU
wuggibiba
10:57 18.06.2017.

Sacuvaj Boze. Kakav gradonacelnik (seljacina) takav i grad, Palanka..

WU
wuggibiba
10:58 18.06.2017.

Da, treba zaposliti jarane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije