Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIZALE IM UVREDE

VIDEO Pogledajte kako je policija odnijela djevojke koje su blokirale povorku Hoda za život

Zagreb: Protuprosvjednice blokirale Hod za život, odnijela ih interventna policija
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/9
20.05.2023.
u 12:46

Protuprosvjednice su isprva stale na samom početku Ilice uz poveći transparent ''Nedostupan pobačaj = Smrt žena'', a potom su i sjele na tračnice i iz ruksaka izvadile metalne vješalice, aludirajući na nezakonite pobačaje koji bi se izvodili u slučaju njihovih zakonskih zabrana

Ovogodišnji zagrebački Hod za život protekao je i uz manji incident, i to dok su sudionici prolazili Ilicom do Trga bana Josipa Jelačića. Njih je, naime, blokirala skupina aktivistica i nije im dopuštala prolazak, dok nije stigla policija. 

Protuprosvjednice su isprva stale na samom početku Ilice uz poveći transparent ''Nedostupan pobačaj = Smrt žena'', a potom su i sjele na tračnice i iz ruksaka izvadile metalne vješalice, aludirajući na nezakonite pobačaje koji bi se izvodili u slučaju njihovih zakonskih zabrana. ''Podrška pri pobačaju, žena je ženi hrabra sestra'', pisalo je na drugom transparentu. 

S njima je bila i Jadranka Barišić, aktivistica udruge Hrabra sestra koja je organizirana kako bi podržala žene koje se odluče za pobačaj i da im omoguće da imaju sve potrebne informacije. Nakon što su protuprosvjendice sjele na pod, ubrzo su ih okružili interventni policajci koji su ih jednu po jednu iznijeli u policijski automobil jer taj protuprosvjed nije bio prijavljen.

VEZANI ČLANCI:

Naknadno su se oglasile aktivistice iz Ženske mreže Hrvatska i Ženske mreže 'Hrabra sestra'

- Već desetljećima smo svjedokinje neokonzervativnog obezvređivanja ženskih života kroz stigmatizaciju i pokušaje kriminalizacije prekida trudnoće. Zato danas dižemo glas protiv toksičnog napada na žene i podsjećamo da prema Ustavu Republike Hrvatske, Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece i presudi Ustavnog suda iz 2017. godine žene u Hrvatskoj imaju pravo samostalno odlučiti hoće li, s kim, kada i koliko djece roditi  - poručile su. 

No aktivistice koje su blokirale Ilicu nisu bile jedine koje su se odlučile suprotstaviti Hodu za život koji se održava od 2016. godine. Uz njih su bili i članovi inicijative Ustani za slobodu i Drum n' bijes, navodeći kako ''Hod za život uopće nije za život''. - Tužno mi je što se događa, kao i ono što su ljudi dobacivali. Jako su licemjerni, što su pokazali i transparentima. Stavljaju natpise kako fetus u četvrtom tjednu trudnoće ima oči, uši i nos, što apsolutno nije istina i nijedan znanstvenik ne bi potvrdio, ono je doslovno izgleda kao stanica - poručila je članica Nika.

 

Komentara 31

JB
JOKI_BROKI
13:40 20.05.2023.

Kad se ukidaju boracke penzije?

JU
juma
13:38 20.05.2023.

Prosvjedovati ima pravo svatko tko prosvjed prijavi i na istom odrzava red i mir. Ne znam s kojim pravom ove zene oduzimaju to pravo drugima, a govore o tome kako bi ovi oduzeli neka prava njima. Kontradiktorno je to jer fotografije pokazuju tko nekome nešto brani.

Avatar Carbonado
Carbonado
12:59 20.05.2023.

Treba netko brinuti i o mačkama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije