Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladi inovator

Uz moj će se izum baterije brže puniti i sporije prazniti

Robert Sigurnjak
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/2
20.04.2016.
u 15:00

Njegov hibridni izvor energije već je privukao pažnju znanstvenika i investitora iz cijelog svijeta

Prve tehnološke korake napravio je s 13 godina u vlastitoj radionici u garaži, a danas, pet godina kasnije, s američkim i kineskim investitorima pregovara o suradnji vezanoj uz svoj patent.

Robert Sigurnjak, učenik trećeg razreda Tehničke škole Ruđer Bošković, našao je, naime, način kako poboljšati kvalitetu baterija, odnosno kako postići da se one brže pune i sporije prazne. S obzirom na to da se mnogi vlasnici pametnih telefona i sličnih uređaja žale upravo na kratak vijek baterije, ovaj srednjoškolac odlučio je stati tome na kraj te vjeruje da je upravo njegov izum rješenje problema.

– Danas se uređaji prilagođavaju baterijama, a ja sam želio bateriju prilagoditi uređaju, i to kombinirajući je sa superkondenzatorom – govori 18-godišnjak te dodaje kako bi njegov izum bio posebno učinkovit u automobilskoj industriji.

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Njegov hibridni izvor energije zasad je prototip, no već je privukao pažnju znanstvenika i investitora iz cijelog svijeta. Bio je na mnogim domaćim, ali i svjetskim sajmovima inovacija, poput onih na Tajvanu i u Pittsburghu, gdje je njegov izum dobio brojne pozitivne komentare.

– Vani su to događanja koja privuku ljudi koliko u Hrvatskoj neki popularni sportski događaj – ističe Robert Sigurnjak te napominje kako je u Hrvatskoj znatno manje zanimanje i javnosti i investitora za mlade inovatore.

Komentara 4

LA
like_a_boss
15:21 20.04.2016.

Bravo za sposobnog i pametnog mladića ! Da je barem više ovakvih vijesti, a manje 45' i ustaša i partizana.

BO
bode
15:54 20.04.2016.

Ima još jedna bitna stvar uz te dvije nabrojene. Koliko puta se na taj način baterija moze napuniti i isprazniti? Koliko punjenja može izdržati? Tesla motors Inc. Gradi tvornicu baterija u Nevadi. On bi dao puno toga za spomenuto akoo to vrijedi. Uostalom, imaš tu Rimac automobili njema su takvi punjači od velike važnosti.

Avatar d-ano
d-ano
18:34 24.04.2016.

ovo bi mozda Rimcu dobro doslo,,,,,bravo mladi covjece,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije