Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kulturna baština

Urušavaju se stubišta, obrasla je bršljanom, a sad je još i izgorjela

Vila Hutter (1)
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/14
24.08.2011.
u 09:00

Uništen je stoljetni ljetnikovac Hutter u Podsusedu koji je zaštićeni spomenik kulture

Podsusedska vila Hutter, obrasla bršljanom i zarasla u žbunje, prošlog četvrtka bila je poprište tragičnog događaja. Vatrogasci i policija na zgarištu požara koji je buknuo iz još neutvrđenog razloga pronašli su truplo Nikole B., na drugom katu kuće koja mu je te večeri poslužila kao utočište.

Zbog čega je izbio požar još nije poznato, a ljudski leš vatrogasci su pronašli tek sljedeći dan, kada su raščišćavali teren u vili kojoj sada prijeti i potpuno urušavanje.

Susjedi kažu kako ih ne čudi stravičan pronalazak jer jedino je leš nedostajao da upotpuni atmosferu odumiranja kojom već nekoliko desetljeća odiše ovaj zaboravljeni stoljetni zaštićeni spomenik kulture.

Nekadašnji sjaj

To je samo još jedna etapa u propadanju ovog nekoć fantastičnog imanja, složni su mještani koji već godinama bespomoćno gledaju kako se zgrada raspada.

Danas se mještani, koji vilu izbjegavaju u širokom luku, prisjećaju da je kuća duhova, sablast mjesta, nekada bila poznati ljetnikovac. Zaista, kada smo se prošetali po sumornoj ruševnoj kući, bilo je teško povjerovati pričama mještana o njezinu nekadašnjem sjaju.

Posvuda se osjetio miris paljevine pomiješan sa smradom truleži i smeća koji se širi oko vile poznate i kao ljetnikovac Tucić. Omoti tableta različitih vrsta, prazne vrećice kupovnog ugljena, čipsa i plastične boce piva, grafiti poput onog “Podsusedski hustleri”... današnja su “dekoracija” nekoć slavne vile.

Dijelovi stropova, zidova i stubišta nedostaju, što od požara, što od zuba vremena koji već desetljećima nemilosrdno nagriza zapuštenu kuću, zaboravljenu od svih osim od lokalnih probisvijeta i tinejdžera koji je posjećuju.

Zlatne ribice i ružičnjak

– Zanima me dokle će vila stajati čitava. Tu su se narkomani okupljali, svađali se, pa se galama čula dugo u noć. Prije je sve bilo u cvijeću, Austrijanac je tu imao i voćnjak te vinograde, a sada je sve zapušteno. Nekada je to bila podsusedska ljepotica, prva vila Podsuseda, prava divota. Gdje su prije bili prekrasni vrt, voćnjak i tamo gore vinogradi, sada je šikara. A vila je počela propadati od 1987. – kazuje susjed Valentin Štanfek, inače umirovljenik.

Vila Hütter ili ljetnikovac Tucić, prema povijesnim izvorima, sagrađena je 1910. godine za gospodina Tucića, upravitelja imanja baruna Raucha. Vila je imala i prilazni park, odnosno perivoj s četverostrukim drvoredom crnogorice, divljeg kestena i graba, koji je vodio sve do glavnog trga u Podsusedu. Do njezine terase uspinjalo se simetričnim polukružnim stubama.

Arhitekt vile je nepoznat, ali se zbog slične gradnje pretpostavlja da bi mogao biti Stjepan Uršić, graditelj raskošne vile na Tuškancu.

Jedan od njezinih vlasnika prije 2. svjetskog rata bio je i doktor prava Hütter iz Beča. Radio je u diplomatskoj službi te je svaki dan autom odlazio u Zagreb i vraćao se u Podsused. Mještani pamte da je u njegovo vrijeme vila bila osobito lijepo uređena, a perivoj njegovan. U središtu parka bio je bazen sa zlatnim ribicama i ružičnjak.

Gradska imovina

– Do vile se dolazilo kroz kovanu ogradu, koja je sada završila na imanju lokalnog moćnika. Vila je nakon rata nacionalizirana. U njoj je bila smještena i milicija, zatim ambulanta, a bila je dom mnogobrojnim obiteljima. Više od deset godina apeliramo da se riješi njezin status, a nekoliko smo puta zvali i vatrogasce te policiju. Redovito smo slali i zamolbe da se objekt zatvori za bilo kakvo okupljanje, no nitko ništa nije poduzeo. Ti crepovi vrlo su nestabilni i pitanje je dokle će izdržati. Prema mome posljednjem izvodu, to je imovina Grada – opisuje Irena Kraševac, povjesničarka umjetnosti koja živi tik do vile.

Iz gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture do zaključenja broja nisu odgovorili na upit o statusu podsusedske vile.

Komentara 6

MI
Milkica
09:52 24.08.2011.

U ovom gradu ne funkcionira ništa što je \"gradsko\", ni Gradski poglavarstvo, ni gradski Zavod za zaštitu spomenika, ni Holding... baš ništa. Hrpa luftbremzera sakrivenih iza tona papira.

DE
detour
11:15 24.08.2011.

odnos zavoda za zastitu spomenika i drugih PLACENIH i odgovornih sluzbi prema zagrebackoj i hrvatskoj kulturnoj bastini, je ne samo sramotan vec povlaci i kaznenu odgovornost. kurija na kaptolu 25 - zasticeni spomenik kulture - takodjer propada, a to je je samo jos jedan od primjera.

OB
-obrisani-
18:32 24.08.2011.

a ja tu vilu obilazim godinama i razmišljam da li da sve pordam i nju kupim, tamo se skupljala klošarija i neki radnici beskućnici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije