Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Kad bi država u postotku iz proračuna izdvajala kao Grad, bilo bi novca za demografiju

Za roditelje odgojitelje Grad izdvaja više od 250 milijuna kuna. A od tog iznosa, tvrdi gradonačelnik, 97 milijuna kuna ide u državni proračun
16. ožujka 2018. u 09:17 6 komentara 479 prikaza

Kako dobre zagrebačke demografske trendove podići na nacionalnu razinu, bila je tema jučerašnjeg okruglog stola koji je pod nazivom “Zagrebački model skrbi za dijete i obitelj kao prilog nacionalnoj demografskoj politici” organizirala Stranka rada i solidarnosti.

Gradska imovina 7010 stanova i 1102 spora radi naplate potraživanja

Pohvale gradskoj politici

Gojko Bežovan, profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu, pohvalio je mjere koje Zagreb provodi i koje su ga, kaže, prema nekim istraživanjima smjestile uz bok Stockholmu, Barceloni, Amsterdamu ili Milanu u ostvarivanju socijalnih prava. - Ulaganje u djecu trend je Europske unije, zato su važni potezi Grada s tim ciljem – govori Bežovan te nabraja najvažnije: novčana pomoć za roditelje odgojitelje, koja će u 2018. proračun stajati 250 milijuna kuna i koju koristi 3376 roditelja s troje ili više djece, financiranje dječjih vrtića na koje odlazi 839 milijuna kuna ili pak prošlogodišnje opremanje više od 22 tisuće novorođenčadi.

– Razvijen je učinkovit i održiv model pronatalitetne politike te moderan europski tip socijalne vladavine. Zagreb može biti uzor drugim gradovima i samoj Vladi – zaključio je Bežovan. Slično misli i Stjepan Šterc, stručnjak za demografiju, koji je pohvalio razumijevanje demografskog problema gradskih vlasti te njihovo osnivanje Ureda za demografiju. – Neka to bude najava onih politika koje Hrvatskoj trebaju – kaže on i dodaje da je zadovoljan s osam do devet posto proračuna koliko za ove mjere izdvaja Grad. Kad bi se taj postotak prebacio na nacionalnu razinu, objašnjava Šterc, za demografiju bi se izdvajalo mnogo više nego što je zapravo potrebno.

I poslije mene bit će dobro

Na okruglom stolu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije se libio istaknuti svoje vizionarstvo, kako ga on vidi. – Političari odluke donose za mandat, a državnici za generacije. A ja mogu nekad biti i državnik bez obzira na to što upravljam samo s pola Hrvatske – tvrdi Bandić i dodaje da će za roditelje odgojitelje biti potrebno više od 250 milijuna kuna. A od tog iznosa, tvrdi gradonačelnik, 97 milijuna kuna ide u državni proračun. Zato predlaže izmjene zakona prema kojima bi se korisnike te mjere oslobodilo plaćanja poreza i doprinosa.

– Također, kada netko dođe poslije mene, neće smjeti ukidati ove mjere. Kad ljudima jednom nešto date, nema toga tko će im to uzeti. Zato sve ostaje i za buduće generacije – predviđa Bandić da će utjecaj njegovih politika ostati i nakon njega. Stranka rada i solidarnosti, koja je organizirala okrugli stol, na njega je pozvala predstavnike svih parlamentarnih stranaka želeći naglasiti nadstranački karakter teme. No, odazvao se tek Ante Babić iz HDZ-a koji je rekao da kao političar osjeća odgovornost zbog loših demografskih podataka u društvu. – Demografska obnova reforma je svih reforma bez koje sve ostale staju – smatra on.

Savjet za Dalmatinsku zagoru Inicijativa MOST-a 'Želimo ukazati na vapaj, iseljavanje i depopulaciju u Dalmatinskoj zagori' Stranka rada i solidarnosti: 'Naše demografske mjere državi trebaju biti uzor' Potvrđena je optužnica protiv Šostara Afera "suhi led" Potvrđena optužnica protiv Šostara
krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • Deleted user:

  Kad je tako lijepo u Zagrebu imati djecu, Bandiću, zašto imaš jedno? I još si Hercegovac! A ni ostalo društvo koje se naslikavalo, nije baš poradilo na natalitetu.

 • Avatar Drazen Klaric
  Drazen Klaric:

  Hm, kad vidim ove bistre poglede i sjajne izraze lica na slici, znam, bez obzira što će šefu Mikiju država oteti 97 milijuna, da je demografska budućnost hrvatića, - svjetla. Namjerno pišem da će njemu uzeti, jer grad Zagreb, - ... prikaži još! to je on, a još malo sprema se biti i - država. Lijepo. Dakle, sada očekujem da se formira povjerenstvo koje će osmisliti zakone koji će narediti hrvatićima da proizvode djecu u neviđenim količinama. Ako to ne uspije, odmah napraviti odred za popravljanje demografskog stanja - po kućama i na adresi.

 • ivica.vukelic57:

  novaca nema zato jer je Mr.Milan mađijoničar! naime nadnaravnim sposobnostima uspjeva zamraćiti lovu