Naslovnica Vijesti Hrvatska

Potvrđena optužnica protiv Šostara

Istražitelji sumnjaju da je Šostar od početka 2006. do kolovoza 2013. odobravao "neosnovana plaćanja" tvrtki čiji su vlasnici Ljubić i Žonje, iako je znao da čišćenje metodom 'suhog leda' neće biti izvršena
14. ožujka 2018. u 12:36 6 komentara 575 prikaza
Potvrđena je optužnica protiv Šostara
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Zagrebački Županijski sud u srijedu je potvrdio optužnicu protiv bivšeg pročelnika zagrebačkog Ureda za zdravstvo Zvonimira Šostara, kojega Uskok tereti da je sa 'suradnicima' Grad Zagreb oštetio za gotovo 40 milijuna kuna fiktivnim čišćenjem klimatizacijskih i ventilacijskih sustava gradskih sportskih dvorana tzv. suhim ledom.

BMW u driftu Noćna vožnja BMW-om 'driftao' po rotoru u Zagrebu: 'U doživotni zatvor s njim'

Osim Šostara za kojega tužiteljstvo traži tzv. prošireno oduzimanje imovinske koristi, jer je nesrazmjer između njegovih zakonitih prihoda i rashoda procijenjen na čak 10,6 milijuna kuna, potvrđenom optužnicom su obuhvaćeni i Šostarova nekadašnja suradnica iz gradskog Ureda za zdravstvo Mirta Lončar, direktori tvrtke Ekotours Davor Ljubić i Goran Žonje čija se tvrtka, među ostalim, bavi dezinfekcijom, dezinsekcijom, deratizacijom i čišćenjem klimatizacijskih sustava te Mladen Gojković.

Optužnicom su ranije bili obuhvaćeni i Muhamed Demirović, Štefica Ivanušić, Roko i Goran Ljubić te Jurica Vrus koji su sporazumno osuđeni nakon priznanja i nagodbi s Uskokom.

Neosnovana plaćanja od 2006. do 2013. godine

Istražitelji sumnjaju da je Šostar od početka 2006. do kolovoza 2013. odobravao "neosnovana plaćanja" tvrtki čiji su vlasnici Ljubić i Žonje, iako je znao da čišćenje metodom 'suhog leda' neće biti izvršena. Šostarova suradnica Mirta Lončar je nakon dogovora tadašnjeg pročelnika i vlasnika kooperantske tvrtke zaprimala zapisnike, specifikacije izvedenih radova i račune u kojima je, po tvrdnjama tužiteljstva, bilo neistinito navedeno da je čišćenje obavljeno metodom 'suhog leda'. Dokumentaciju je potom i potpisivala, potvrđujući tako da su ugovorene usluge čišćenja dvorana navedene u računima, u ukupnom iznosu od preko 52 milijuna kuna, i izvršene iako to nije bilo istinito, jer je stvarna vrijednost obavljenog bila tek nešto viša od 13,4 milijuna kuna, tvrti Uskok.

Za protuuslugu novčane nagrade i plaćanje troškova

Kada su neistiniti računi isplaćeni Zagreb je oštećen za najmanje 38,9 milijuna kuna, a Šostaru je za protuuslugu vlasnik tvrtke navodno predao "točno neutvrđeni novčani iznos te mu plaćao troškove putovanja, hotelskog smještaja i ribolova, a članovima njegove obitelji troškove putovanja u sveukupnom iznosu od najmanje 176.869 kuna".

Kako bi prikazali da je iznos od najmanje 38,9 milijuna kuna stečen zakonito Ljubić je s još pet osumnjičenih dogovorio ispostavljanje fiktivnih računa, nakon čega su ostali okrivljenici u više navrata osobno podizali ili nalagali podizanje gotovine na ime navodnih pozajmica, putnih i materijalnih troškova ili su vršili daljnja neosnovana međusobna plaćanja i potom podizali gotovinu, sumnjaju u Uskoku. Pomagači su pritom uzimali proviziju i većinu novca davali Ljubiću koji je, po tvrdnjama tužiteljstva, na taj način došao do čak gotovo 30 milijuna kuna.

Osim izvlačenja novca putem fiktivnih računa s drugim tvrtkama Ljubić i Žonje navodno su od početka 2014. do 30. travnja 2015. u namjeri da svojoj tvrtki umanje porezne obveze, u poslovnim knjigama "vršili netočna i nepotpuna knjiženja na temelju nevjerodostojnih knjigovodstvenih isprava", čime su nezakonito smanjili obvezu plaćanja PDV-a i poreza na dobit za 2,1 milijun kuna.

U odronu stijene potpuno uništeno sedam kuća Borba protiv poplave VIDEO U panici bježali iz kuća: 'Da je to bilo noću mi bi ostali zatrpani' Sophie Nagle Kakav je to osmjeh? I medicinska sestra se zaprepastila kada je vidjela ultrazvuk dvina meler PONOSNA MAMA Dvina Meler rodila sina, evo koje mu je neobično ime dala
Adventska šopingmanija
Adventska šopingmanija
Vodič kroz najoriginalnije božićne darove za koje nećete morati izdvojiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar dobry
  dobry:

  Je li ovaj štogod u rodu Boži Ljubiću, saborskom zastupniku iz Hercegovine!? Evo klasičnoga primjera kako herc.egma.fija u Hrvatskoj, posebice Zagrebu, djeluje u punom "sjaju" i maksimalnim kapacitetima. Ovo je klasičan primjer Bandićevog načina "rada"! Plijen se djeli među "rodjacima" ... prikaži još! plemenskog klana iz hercegovine, a Zg Holding je mini Agrokor, pomoću kog desno krilo HDZ-ja---herc.egm.afija izvlači novce uz blagoslov capo di tutti capi-Banditosa i kuma mu Vase.

 • Krotila:

  hapsite i sudite bez milosti U ime opljačkanog naroda

 • Aedes2017:

  Malo čega su Šoštar,LJubić,Žonje ... mogli na svoju ruku učiniti a kamo li ,,trošak,, od nekoliko desetina miliuna kuna! Tolikii maher NE postoji u DDD branši.