Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'Naše demografske mjere državi trebaju biti uzor'

Zagrebački model skrbi za dijete i obitelj tematizirat će i okrugli stol koji organiziraju danas u 11 sati u Niovinarskome domu.
15. ožujka 2018. u 09:20 4 komentara 660 prikaza

Preslikajte gradski model demografskih politika na državnu razinu, i dalje predlaže Stranka rada i solidarnosti, u kojoj ističu da su zagrebački programi u tom segmentu dosad bili veoma uspješni.

iseljavanje VELIKI GUBICI Zabrinjavajuće: Evo koliko je Hrvatska izgubila stanovnika prošle godine

– Prije osam godina, primjerice, u osnovne se škole upisalo više od 1300 prvašića manje nego danas. Nažalost, među rijetkim smo gradovima u kojima se povećava broj upisane djece – istaknula je jučer Jelena Pavičić Vukičević, potpredsjednica stranke i zamjenica gradonačelnika Milana Bandića.

Novčana pomoć za roditelje odgojitelje i za opremu novorođenčadi, povećanje broja korisnika produljenog boravka u školama, besplatni udžbenici te stipendije neke su od mjera koje provodi gradska vlast, a stranka predlaže da se prošire na cijelu zemlju.

1 / 6
Vukičević i Lovrić

– Nije riječ o jednoj politici, već o širokom skupu mjera za koje je od početka provođenja trebalo gotovo deset godina da počnu davati rezultate. Ako su za Europu orijentir švedski ili francuski model, za Hrvatsku je to zagrebački – kazao je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje.

Procjena DZS-a Gotovo trećina stanovnika Hrvatske starija od 60, do 19 godina 19,8%

S obzirom na to da je, istaknuli su, riječ o općem nacionalnom pitanju, stranka organizira okrugli stol nazvan “Zagrebački model skrbi za dijete i obitelj kao prilog nacionalnoj demografskoj politici” na kojem će danas od 11 sati u Novinarskom domu govoriti demograf Stjepan Šterc, Gojko Bežovan s Pravnog fakulteta i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Poziv za sudjelovanje, napomenuli su, uputili su svim parlamentarnim strankama, od kojih su neke obećale aktivno sudjelovati i dati svoju viziju rješavanja ovog problema.

Novorođenčad Dejan Šorak Sve te demografske mjere i poticaji samo su prazna slama koja se mlati na opustjelom nacionalnom gumnu Dramatični problemi Ulagali smo u ceste, ali nismo u ljude, obrazovanje i kulturu iseljavanje Jozo Pavković Hrvati u BiH nestat će za 27 godina budu li odlazili kao lani
pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Suosnivač Nanobita Alan Sumina otkrio kako se eksperimentiranje u izradi igara pretvorilo u biznis vrijedan milijardu kuna
 • esmeron:

  Komedijaši. Zagreb ima prirez od 18% i za te novce premalo se dobiva.

 • Avatar Drazen Klaric
  Drazen Klaric:

  Hm, ako će to biti u Niovinarskom domu kao što je novinarka napisala, a ekipa će biti u sastavu koji je najavljen, ja mislim da nam nema spasa ni u demografiji, a bogami ni u nacionalnom napretku po tom pitanju. ... prikaži još! Mora se reči da je skrb za dijete najvažnija stvar na svijetu, ali u Zagrebu je taj model postavljen totalno naopačke. Većinu sredstava namjenjenih demografiji troše ljudi koji nisu zaposleni i socijala su, pa "proizvode" djecu, da bi od određenih benefita mogli preživjeti. Svatko tko dobro zarađuje, platit će vjerujte, da bi mu djete imalo dobar odgoj i perspektivnu budućnost. Dakle, sustav primanja je primaran, a ne jeftini populizam i skupljanje glasova od socijalne kategorije ljudi, ovisnih o gradskom novcu, kojeg je sve manje. Dakle, socijala će rađati sljedeću socijalu, a besperspektivnost će biti sve veća. Samo povećanje ekonomskog standarda lijeći ovu kroničnu hrvatsku bolest, a ne vatrogasne mjere koje će ionako koristiti pogrešne socijalne skupine. Btw, koliko djece ima ova dama, koliko Lovrić, koliko Bandić, koliko..........

 • ICCO:

  Zagreb raspolaže sa proračunom kojim ne raspolažu svi gradovi u Hrvatskoj zajedno i ima najveći prirez. Pa je lako biti najpametniji na svijetu