Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ideja Milana Bandića

Tuđmanov kip stajat će uz fontane. I radit će ga Kuzma Kovačić

31.03.2016., Zagreb - Nagradjene makete za spomenik dr. Franji Tudjmanu, koje bi se trebale izvesti u Parku dr. Franje Tudjmana. Autor makete Kuzma Kovacic.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
05.02.2017.
u 11:57

Autora Oltara domovine na Medvedgradu odabrali su iz Grada Zagreba kao izvođača spomenika kao najboljeg

Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu neće biti na istoimenom trgu, već će stajati na sjevernoj strani Sveučilišne livade, uz Ulicu grada Vukovara.

I radit će ga poznati kipar Kuzma Kovačić, autor Oltara domovine na Medvedgradu. Odlučili su tako u Gradu Zagrebu, nakon što su izabrana četiri najbolja prva rada na natječaju raspisanom u studenome 2015., koja su, uz Kovačića, izradili Neven Bilić, Kažimir Hraste i dvojac Marija Ujević Galetović te Marijana Birtić. I bit će viši od četiri metra, koliko je prvotno bilo predviđeno. Potvrdila je to zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin, ujedno i članica žirija koji je odlučivao o izgledu spomenika. Ideja je to koja je gradonačelniku Milanu Bandiću pala na pamet kako bi upotpunio os Lenucijeve potkove još jednom povijesnom ličnošću.

Tuđmanov trg ide u realizaciju

Tako bi, uz Većeslava Holjevca, Tuđman pravio društvo kralju Tomislavu, J. J. Strossmayeru, Nikoli Šubiću Zrinskom te kardinalu Alojziju Stepincu u katedrali, s kojim završava Lenucijeva os. Kip bi stajao preko puta budućeg spomenika domovini, koji će biti podignut između Gradske uprave i KD Vatroslav Lisinski, odnosno odmah ispred gradonačelnikova ureda. Tuđmanovo lice gledalo bi prema spomeniku domovini.

– Ako Veco Holjevac dočekuje Zagrepčane na putu od Mosta slobode prema gradu, onda neka predsjednik Tuđman treba gledati svoje djelo – rekao je gradonačelnik i dodao da realizacija Trga Franje Tuđmana još stoji sa svim “prometnim i estetskim rješenjem”.

– Onog trenutka kada se odlučilo napraviti spomenik domovini, ne bi bilo pošteno ni korektno da čovjeku koji je s hrvatskim braniteljima najzaslužniji da imamo tu domovinu ne napravimo spomenik upravo ovdje – rekao je gradonačelnik.

Autoru rada koji su odabrali kao naručitelji natječaja, dodala je Vesna Kusin, javili su da su ga odabrali.

– Tražio je šest mjeseci da rad doradi – kazala je Vesna Kusin, dodajući da će na Trg Franje Tuđmana postaviti spomen-ploču na kojoj će podsjetiti na govor koji je Tuđman održao na trgu koji danas nosi njegovo ime. S tim će prijedlogom gradonačelnik Milan Bandić ići i pred zastupnike Skupštine na sljedećoj sjednici potkraj ožujka.

"Nije vrijeme za spomenike"

Ideju o Tuđmanovu kipu na toj lokaciji, pak, pozdravljaju HDZ-ov zastupnik Mario Župan te nezavisni Nenad Matić. I dijele isto mišljenje – lokaciju prvo trebaju odobriti članovi obitelji Tuđman.

– A trebalo bi ih pitati i za sam izgled spomenika – rekao je Nenad Matić. Iz SDP-ovih i HNS-ovih redova ističu da nije vrijeme za bilo kakve spomenike. Umjesto toga, kaže Dominik Etlinger, treba razmišljati o revitalizaciji Paromlina, dok Tomislav Stojak kaže da je gradu puno potrebnija nova zgrada knjižnice, koju su također htjeli smjestiti u ruševni Paromlin. •

Komentara 30

DU
Deleted user
13:01 05.02.2017.

Volim Njofru, mrzim trolove. :)

CU
cungalunga
12:37 05.02.2017.

Bilo je i vrijeme, jedan od najvećih Hrvata u povijesti. A nadam se da je gospodin Leljak kod Dujmovića otvorio narodu oči pa ćemo uskoro preimenovati trg krvavog bravara.

BL
Blomberg
15:17 05.02.2017.

Pa nece valjda ovako kao na toj slici izgledati ? jer bi ga inace bolje ja napravio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije