Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Trg Republike Hrvatske je zakrpan, a mi želimo njegovu temeljitu obnovu

Radnici su zadnjih dana na dio koji je razrovan stavljali novi asfalt te ga ravnali, no riječ je samo o privremenom uljepšavanju
22. lipnja 2018. u 18:38 20 komentara 804 prikaza
Zagreb: Sanacija nogostupa ispred HNK-a
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Većina pločnika je popucana, dobar dio je već razrovan gotovo do zemlje, a ljudi se spotiču o komade asfalta koji su razbacani uokolo. Tužne su to slike koje su se do prije nekoliko dana mogle vidjeti na Trgu Republike Hrvatske koji se u nimalo reprezentativnom stanju nalazi još od proljeća. Nije ni prije izgledao puno bolje, ali nakon hladne zime plato oko HNK bio je gotovo potpuno uništen, o čemu je Večernji list pisao u ožujku.

radovi rekonstrukcija Zagrebački kvartovi u radovima – evo gdje se kopa preko ljeta

Pokrenuta inicijativa

Upravo je taj tekst potaknuo predsjednika vijeća gradske četvrti Donji grad Petra Paradžika da reagira pa su se zadnjih dana ispred kazališta mogli vidjeti radnici kako “peglaju nogostup”. Na dio koji je razrovan stavljali su novi asfalt te ga ravnali.

Večernji list 23. ožujka pisao je o problemu, nakon čega je reagiralo vijeće GČ Donji Grad te su zatražili hitne radove zbog lošeg stanja na trgu | Autor : VL Foto: VL

– Sve do tada ni Mjesni odbor Mimara, pod koji trg spada, ni građani nisu dali zahtjev za uređenje, no nakon što sam se uvjerio u kako je lošem stanju Trg Republike Hrvatske, tražio sam da moj ured odmah podnese prijavu nadležnim službama u Gradu i drago mi je da su sada reagirali – objasnio je Petar Paradžik te dodao kako je svjestan da je ovo samo ušminkavanje te da je potrebna puno opsežnija i temeljita rekonstrukcija. No tu je problem što dio tog trga pripada državi, a dio Gradu.

– Moramo napraviti detaljan uvid koji dio pripada kome i onda ćemo za gradski dio osigurati novac u proračunu, a što se tiče državnog dijela, apelirat ćemo na nadležno Ministarstvo da ga obnovi. To mora biti koordinirana “akcija“ i nadam se da ćemo se svi uspjeti složiti na dobrobit jednog od naših najljepših trgova – rekao je Paradžik.

Zagrebački velesajam Ostaje sajamski sadržaj, ali... Kako će u budućnosti izgledati Zagrebački velesajam? Donosimo planove!

Sramota je...

Na problem oronulosti, ali i lošeg prostornog uređenja Trga Republike Hrvatske već je upozorila i platforma 1postozagrad koja je na društvenim mrežama pokrenula inicijativu njegova uređenja. A osim što smatraju da je trg nedopustivo zapušten, misle i da sadašnja regulacija prometa više nije primjerena te da treba ukloniti “parkirališnu ulicu” sa zapadne strane trga.

Da se Trg Republike Hrvatske što prije treba obnoviti, smatraju i građani koji su revoltirani činjenicom da su se političari tamo naslikavali dok se raspravljalo o tome kako će se trg zvati, a kada treba rješavati prave probleme, nitko nije na vidiku. Sramota je, kažu, da trg koji predstavlja Hrvatsku tako izgleda.

5 zelenih oaza u Zagrebu za bijeg od svakodnevice:

Zagreb: Sanacija nogostupa ispred HNK-a
1 / 33
Život u velikom gradu kao što je Zagreb ima svojih prednosti i mana. Mnogima ponekad treba odmor i bijeg od užurbane svakodnevice, a odlično mjesto za to su parkovi i šume kojih u Zagrebu ne nedostaje.
Tramvajska karta NOVOST Promjene u ZET-u: Od 1. srpnja nova karta koja vrijedi sat vremena Zagrebački velesajam Jelena Ružić Velesajam su sagradili za tristo dana, a za plan njegove obnove treba im desetljeće
Gorenje gastro radionica
Gorenje gastro radionica
U suradnji s Večernjim listom i Gorenjem još je jednom otvorena Kuhaona
  • Vito:

    o čemu je Večernji list pisao u ožujku ::: Svibanj, lipanj - skoro tri mjeseca je ovaj slovkao dok nije shvatio o kojem je trgu riječ pa se raspitivao tko je za što odgovoran i "nadležan" pa tražio svoj ured. ... prikaži još!ed. __ Je li u ta tri mjeseca zaboravio uzeti plaću iz gradskog proračuna???

  • djakputnik:

    Dajte šutite o toj obnovi dok je ovaj kamenjarac gradonačelnik. Samo Bog zna kakve idiotske novotarije sprema Trgu maršala Tita. Oko kazališta jednu ogromnu fontanu? Počupati travu i izbetonirati Trg? Možda preimenovati u Trg Lepe Brene?

  • Vito:

    tražio sam da moj ured odmah podnese prijavu nadležnim službama u Gradu i drago mi je da su sada reagirali – objasnio je Petar Paradžik ::: Pročitajte to, molim lijepo, još jednom. __ Može još jednom. __ Jeste li shvatili ... prikaži još! o čemu ovaj laprda i za to dobiva najmanje 6.000 kuna mjesečno. __ On traži da njegov ured podnese prijavu nadležnim službama. - predsjednika vijeća gradske četvrti Donji grad Petra Paradžika --- Gdje to traži, u uredu za izgubljeno nađeno na Glavnom Kolodvoru??? __ Gdje uopće diše taj stvor??? __ Trg HNK je desetljećima zapušten, ne sjećam se da su asfaltirali središnji dio od prije 1989.g., tako da mi je čudno kako je uopće takva spodoba saznala za trg kojeg netko mora urediti nakon 30 godina neuređivanja.