Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb

Velesajam su sagradili za tristo dana, a za plan njegove obnove treba im desetljeće

Dok se odgovorni pokrenu, vrijeme prolazi, ali i svjetski izlagači s kapitalom
20. lipnja 2018. u 10:02 10 komentara 634 prikaza
Zagrebački velesajam
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kao sajmišni centar na kartu Europe Zagreb upisao se još 1242. godine kada je dobio status slobodnoga kraljevskog grada s pravom održavanja sajmova. Prva velika međunarodna izložba održana je u devetnaestom stoljeću, a zlatno doba sajmovanja obično se veže uz pedesete i šezdesete godine prošloga stoljeća.

Zagrebački velesajam Ostaje sajamski sadržaj, ali... Kako će u budućnosti izgledati Zagrebački velesajam? Donosimo planove!

Stoga i ne čudi potreba za gradnjom infrastrukture koja je u to doba trebala zadovoljiti apetite svih tematskih sajmova: od automobilskih preko knjiških do poljoprivrednih. Odluka o gradnji onoga što danas znamo kao Zagrebački velesajam donesena je 1955. kada se na inicijativu gradonačelnika Većeslava Holjevca s prostora bivšega Zagrebačkog zbora u Savskoj, odnosno današnjega Studentskog centra, sajmište preselilo na livade s druge strane Save, na današnju Aveniju Dubrovnik. Velesajamskim paviljonima trebalo je godinu dana da niknu po pustim novozagrebačkim livadama.

Prije šezdesetak godina (a koliko je samo tehnologija napredovala od tada do danas?!) tek tristotinjak dana bilo je potrebno za gradnju potpuno novoga objekta koji se prostirao na prostoru veličine 565 tisuća četvornih metara. A kakva je situacija danas?

ulična sramota Pa mora li Zakmardijev prolaz, koji vodi do naših atrakcija, biti ruglo?

Godine su potrebne da se odgovorni usuglase o bojenju pročelja. Posljednjih se desetak godina planira kompletna preobrazba Velesajma koji bi se trebao vratiti u dane ponosa i slave kada je bio jedan od najboljih sajmišnih centara u Europi, i po izlagačkoj površini, i po broju izlagača, i po broju posjetitelja. Gradnja trga, koncertne dvorane, studentskoga i hotelskoga smještaja, kafića, zabavnoga i kulturnoga sadržaja... Svaki put kada se “inovativni” plan rekonstrukcije Velesajma izvuče, ne iz arhiva, nego iz ropotarnice, popis onoga “što će biti” sve je dulji i dulji. 


Obećanja je sve više i više, a dok se odgovorni pokrenu i dok se inspiriraju “delanjem” Većeslava Holjevca, prolaze i baba s kolačima i europski i svjetski izlagači s kapitalom.

Zagrebački velesajam
1 / 11
Poplavljeni teniski tereni na Ravnicama nakon nevremena više nalikuju jezeru
Eko piknik Eko piknik Zagrepčani na Bundeku na zabavan način učili o pravilnom razvrstavanju otpada Zagreb: Kolaps na gradskim prometnicama zbog prosvjeda za smanjenje cijena goriva Promet stao Pogledajte kolaps na Slavonskoj zbog prosvjeda za smanjenje cijena goriva
pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Suosnivač Nanobita Alan Sumina otkrio kako se eksperimentiranje u izradi igara pretvorilo u biznis vrijedan milijardu kuna
 • Avatar dr. Evil
  dr. Evil:

  Ispravan naslov bi bio: "Velesajam su sagradili komunisti za tristo dana, a za plan njegove obnove domoljubima koji pljuju SFRJ - treba desetljeće"

 • branko53:

  je onda se za vrijeme gradnje nije moglo krasti a sad se krade pa trebaju pripreme na koji nacin maznuti lovu

 • Avatar maxist
  maxist:

  Danas se investicije te velićine grade dulje a ishlapi (popali) više od pola.......Skromnost u kleptokraciji nije na cijeni a pravi maheri na milju pinke odmahuju rukom jet kao "imaju za kavu i pljuge"........Da ne spominjem Bandić manire