Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
legenda zagreba

Tajna patenta 36946 - znate li koji poznati Hrvat stoji iza tih brojeva?

Panorama Zagreba
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/16
03.12.2023.
u 13:16

Čim je krenuo u masovniju proizvodnju, Penkalin izum je smjesta osvojio svijet, čak i Ameriku, upravo zemlju izuma, pa narudžbe u Zagreb počinju pljuštati sa svih strana

Napunilo se više od sto godina otkako je Zagrepčanin Slavoljub Penkala patentirao to svoje otkriće - tehničku olovku, koja je pod njegovim prezimenom zavladala svijetom. Taj njegov epohalni izum i patent, patentiran kod Ugarskog kraljevskog ureda 24. siječnja 1906. pod patentnim brojem 36946, rješava zabludu u kojoj većina svijeta još i danas živi kako penkala dolazi od riječi pen – pero.

A to je utoliko za nas važno što smo kao mali narod skloni sami sebe podcijeniti. Kao primjer i prilog tome daje autor knjige o Penkali ing. Boris Puhlovski, u kojoj spominje "kako se naši iseljenici i povratnici iz velikog svijeta vraćaju u Zagreb i svojoj djeci i prijateljima donose na poklon penkale, ni ne sluteći kako je penkala u tzv. veliki svijet krenula upravo iz malog Zagreba".

Čim je krenuo u masovniju proizvodnju, Penkalin izum je smjesta osvojio svijet, čak i Ameriku, upravo zemlju izuma, pa narudžbe u Zagreb počinju pljuštati sa svih strana, a svjetske novine na raznim jezicima raspisale se o toj "čudnoj olovci, koju ne treba oštriti, i uvijek je jednaka i prikladna za svaku ruku"...

Foto: Matija Habljak/Pixsell

Isprva je svoje tehničke olovke Penkala proizvodio u vlastitoj nevelikoj radionici u Ulici Marije Valerije 3 (danas Praška), a njegov originalni zaštitni znak – smiješna glava, šiljata nosa i golemih ušiju, naravno, s penkalom za uhom, osvojila je Zagrepčane, ali ubrzo je prihvaćena u svijetu kao rijetko uspjela reklamna poruka.

Uz penkalu, Penkala je izumio je i nalivpero. I to s onim famoznim držačem iliti knipsom, kojim bi se nalivpero pričvrstilo za džep. Od tada pa sve do danas, zahvaljujući našem sugrađaninu, u cijelom se svijetu penkale, nalivpera i kemijske olovke nose pričvršćene za vanjski ili unutarnji džep. Više od sto godina, dakle, Zagrepčanin Penkala viri iz džepa cijelog svijeta.

Aktualna tema godinama je i nedovoljno brendiranje Slavoljuba Penkale u ponudu Zagreba, bilo za posjetitelje i turiste bilo na globalnoj razini s ciljem podizanja vidljivosti brenda i svijesti o tome da je proizvod koji su svi koristili i koriste na dnevnoj bazi ponikao ispod Medvednice.

Komentara 2

Avatar TheJack
TheJack
16:27 03.12.2023.

Je li i Penkala srbin?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije