Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Svakom preminulom članu posvetit ćemo jedno zasađeno drvo

Medvednica se zazelenjela u sklopu projekta Stablo uspomena udruge Posmrtna pripomoć
16. listopada 2019. u 09:30 0 komentara 484 prikaza
Medvednica - Sadnja prvih memorijalnih stabala u akciji pošumljavanja
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/14

Radnici Hrvatskih šuma okruženi tisućama sadnica bukve. Prizor je ovo koji se mogao zateći jučer na ledini između Grafičara i Planinarskog doma Risnjak, gdje je na površini manjoj od pola hektara u jednom danu zasađeno 2.500 tisuće sadnica, a svaka će bukva biti posvećena jednom - pokojniku.

zeleni junak Na Savici, u Dugavama i Trnju zasadio sam više od tisuću raznih stabala

Lopate u rukama od zore

Riječ je o projektu Stablo uspomena koji, u suradnji s Hrvatskim šumama, provodi Udruga Posmrtna pripomoć koja se bavi organizacijom ispraćaja za svoje članove. Prva je ovo akcija sadnje memorijalnih stabala u Hrvatskoj, a cilj joj je i pošumljavanje “ogoljenih” površina.

Medvednica - Sadnja prvih memorijalnih stabala u akciji pošumljavanja
1 / 13
Medvednica - Sadnja prvih memorijalnih stabala u akciji pošumljavanja

– Ove smo godine krenuli s Medvednicom i Vukomeričkim goricama, gdje je jučer posađeno 5.000 stabala, po dvije i pol tisuće na svakoj lokaciji. Upravo toliko članova broji naša udruga. Svakoj ćemo osobi kada premine, ako to članovi obitelji budu željeli, posvetiti jedno od jučer posađenih stabala. Tako će, na simboličan način, živjeti vječno – objašnjava Petra Majdak iz Posmrtne pripomoći, ujedno i voditeljica projekta.

Sljeme SRUŠENA STABLA Posljedice nevremena: 'Milijune i milijune gubitaka imamo na Medvednici'

Dvije i pol tisuće bukava nije mala brojka, pa su, kako bi sve na vrijeme stigli, radnici Hrvatskih šuma svoje lopate, štihače, ali i ruke upogonili već u - zoru.

– Ma mi vam to za čas. Pa mi smo majstori, to je pet minuta posla po flancu. Bitno je iskopati rupu od 30 centimetara, onda je dobro počistiš, staviš biljku i kasnije dobro zagaziš jer se ne smije stabljika “pukati”. I to je to – objašnjava Darko Kovačec iz Hrvatskih šuma. Dečkima su se u poslu pridružili i volonteri iz Posmrtne pripomoći. Zemlju pod noktima ponosno je pokazivala Ivona Farac koja je, kaže, sama posadila tri bukve.

 

Smreke uništio potkornjak

Što se događa na Medvednici došla je provjeriti pjevačica Lana Klingor, a motike se prihvatio i voditelj Zoran Šprajc.

Srednjovjekovni dani na Medvednici Srednjovjekovni dani Presudili smo coprnici, izvukli se iz “violine” i obranili rudnik

– Sviđa mi se i ova ideja memorijalnih stabala, možda jednom netko zasadi jedan krasan visoki i vitki jablan koji bi najbolje podsjećao na mene – govori Z. Šprajc. Upravo je ova ledina odabrana jer zjapi prazna, a nekada nije bilo tako. Baš na ovom mjestu, objašnjava Zoran Bumber iz Hrvatskih šuma, nekada su rasle smreke, ali ih je uništio potkornjak. Jučer posađene, tek nekoliko centimetara visoke mladice bukve, za deset bi godina trebale postati desetmetarski gorostasi.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.