Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Posljedice nevremena: 'Milijune i milijune gubitaka imamo na Medvednici'

Na pitanje kako komentira kritike Zelenog odreda da nije riječ o vremenskim neprilikama, nego o sustavnom i planskom uništavanju Medvednice, Miškulin je odgovorio kako ne zna je li te kritike potrebno komentirati.
23. svibnja 2019. u 19:11 5 komentara 1145 prikaza
Sljeme
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Voditelj zagrebačke Uprave šuma Damir Miškulin izvijestio je u četvrtak kako se gubitci na šumama, poglavito bukve, koje je počinilo olujno nevrijeme nazvano "Rea" 13. svibnja u Parku prirode Medvednici procjenjuju na milijune.

Zagreb: Jak vjetar prevrnuo štandove na Trgu bana Jelačića Meteorologinja: Vjetar koji puše 100 km na sat u unutrašnjosti i na Jadranu – nije isto

Miškulin je novinarima koje je poveo da razgledaju šumu rekao kako još nemaju "kompletnu situaciju izmjere". Znaju da je "Rea" zahvatila duplo veću površinu Medvednice nego "Teodor" iz 2013., ali se nadaju da je stradalo duplo manje drvne mase nego za vrijeme "Teodora" te gotovo svakodnevnih oluja poslije tog nevremena, kada je stradalo oko 60.000 kubika. 

"Milijune i milijune gubitaka ovdje imamo na Medvednici. Dakle, priče o nekakvom trljanju ruku nas šumara što se ovo dogodilo, nažalost, nije to tako. Nas glava boli od ovoga i o tim milijunima ćemo vam moći reći za pola godine ili godinu dana, kolike su štete", rekao je Miškulin.

Najavio je da će izmjera trajati još 15-ak, 20-ak do mjesec dana, kada će imati jasnu sliku o tome kolika je površina i koliko je stabala stradalo, i tada će možda moći reći nešto više. Istaknuo je kako će uklanjanje drvne mase trajati do početka zime, a nakon toga, u veljači ili ožujku iduće godine, slijedi sadnja sadnica na oštećenim površinama. Procijenio je da će cjelokupna sanacija trajati gotovo godinu dana.

Najavio je da će svakih mjesec dana na konferencijama za novinare obavještavati što su učinili i što planiraju.

Na pitanje kako komentira kritike Zelenog odreda da nije riječ o vremenskim neprilikama, nego o sustavnom i planskom uništavanju Medvednice, Miškulin je odgovorio kako ne zna je li te kritike potrebno komentirati. "Olujno nevrijeme mi ne možemo naručiti, možda su ga oni naručili. Ja stvarno ne bih taj dio komentirao, oluja je oluja, ovo je oluja porušila, a ne mi šumari", istaknuo je.

štete ogromne Sljeme i dalje blokirano: Nevrijeme srušilo stotinu stabala

Rekao je kako na Medvednici trenutačno radi 100 radnika na uklanjanju drvnog materijala, 10 zglobnih traktora, dva forvardera i minimalno sedam kamiona koji odvoze sav drvni materijal.

Miškulin je rekao da su 14. svibnja počeli čistiti glavnu Sljemensku cestu, koju su za 48 sati raskrčili i otvorili za promet. No, dodao je, tu je cestu zbog izgradnje žičare Grad Zagreb do rujna zatvorio za promet od devet do 16 sati.

Rekao je kako svaki dan do 16 sati uklanjaju drvni materijal s te ceste, a radovi će trajati 15 dana. Nakon toga počet će sanacija glavnih planinarskih staza. Napomenuo je da su Bikčevićevu stazu već otvorili i njome se može normalno planinariti, a dvije važne staze - Leustekova i Omladinska još su zakrčene srušenim stablima te očekuju da će do kraja lipnja i njih očistiti.

Zanimljivo je, rekao je Miškulin, da je u olujnom nevremenu "Rea" znatno stradalo samo područje Medvednice i park-šume u Zagrebu. Na park-šumama Zagreba evidentirali su 1000 izvaljenih stabala ili 2000 kubika, a u Maksimiru 500 stabala ili 500 kubika. 

"U Maksimiru su stradala malo tanja stabla, a u ostalim dijelovima park-šuma Zagreba stradala su ipak puno starija stabla", rekao je. 

Olujni vjetar ispraznio SRC Jarun SRC Jarun Olujno nevrijeme ispraznilo omiljeno mjesto za rekreaciju Zagrepčana

Izvijestio je da su najviše stradala stabla u Kraljevcu te u Maksimiru, Gornjem i Donjem Prekrižju i na Grmoščici, a stradao je i Jelenovac, ali ne toliko koliko spomenute šume. Najavio je da će do ponedjeljka u tim park-šumama očistiti putove, staze, prilaze kućama, dvorišta i garaže, a zatim će početi sanaciju šume i odvoz drvnog materijala koja će trajati do kraja ljeta. I ondje u veljači ili ožujku slijedi sadnja sadnica. Također, i za park-šume će nakon godinu dana biti završena kompletna sanacija, rekao je Miškulin.

Hrvatske šume danas su u Parku prirode Medvednici organizirale obilazak terena za novinare kako bi upoznali javnost sa stanjem u šumama nakon što je ciklon "Rea" prohujao u noći s 12. na 13. svibnja zagrebačkim područjem.

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
 • Avatar suludisumar
  suludisumar:

  Da, svi koji odlaze na Sljeme i zimi na skijanje i ljeti na pješačenje, znaju da je šuma mjestimično stara i zrela za rušenje. Kako par bolesnika, zaraženih zelenim ludilom, ne da ni jednu travku isčupati bez referenduma, onda ovi ... prikaži još! momci koji bi trebali malo to prorijediti, ne mogu ništa poduzeti. Onda vjetar napravi svoje i svi se optužuju kriš kraš, a lopovi fino trljaju ruke. Pa u Austriji postoje na skijalištima i parking mjesta i u nacionalnim parkovima i sve je u redu, a sada pitam nekog tko dolazi subotom, na skijanje na Sljeme, koliko je u pancericama pješačio, ako je došao iza 8 sati ujutro, pa nije uspio parkirati kod one ruševine od Željezničarskog doma. Bedaki hrvatski. Šuma i priroda sve radi sama, samo joj treba pametno pomoći.

 • josip:

  lažete! sva se ta bukva može i hoće pretvoriti u pelet a nova će narasti tako da troškovi nisu skoro nikakvi!

 • dopizdilomi:

  Da nije možda zbog neodržavanja? Onako, uz put, samo pitam.