Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROTIV SPALIONICE

Stotinjak građana jutros ispred Gradske skupštine izviždalo Bandića

Prosvjed
Foto: Patrik Macek/PIXSEL
1/6
25.09.2014.
u 10:19

Klubovi zastupnika optužuju gradonačelnika Milana Bandića jer je povukao sve točke dnevnog reda o kojima se trebalo raspravljati zbog čega se sjednica skupštine danas nije održala

Stotinjak prosvjednika iz različitih udruga okupilo se jutros ispred prazne Gradske skupštine kako bi još jednom iskazali svoje protivljenje Planu gospodarenja otpadom koji podrazumijeva gradnju spalionice.

Naime, najavljenu sjednicu još je jučer odgodio gradonačelnik Milan Bandić tako da je povukao sve točke dnevnog reda o kojima se trebalo raspravljati iz nepoznatog razloga. Prvo se nagađalo da je razlog odgađanja sjednice nedobivanje suglasnosti Ministarstva graditeljstva na predloženi Prostorni plan koji se također trebao izglasati, a u komu se potvrđuje lokacija na Resniku za izgradnju spalionice. No, kako je suglasnost ipak stigla još tijekom srijede nepoznato je zašto je gradonačelnik sjednicu odgodio.

HDZ-ovac Andrija Mikulić kazao je da je  pravi razlog povlačenja rasprave oko spalionice taj što gradonačelnik ne bi imao većinu za izglasavanje Plana.

– Gradonačelnik Milan Bandić prvi put nakon 1999. godine u Gradu Zagrebu nema većinu u Skupštini. Neki njegovi zastupnici sa skupštinske liste, etablirani stručnjaci, časni i pošteni ljudi jednostavno više ne prihvaćaju način na koji gradonačelnik radi, da im se nameće da glasuju kako on kaže i na tome im čestitam – kazao je Mikulić. Aludirao je da njih dio neće podržati gradnju spalionice pa je gradonačelnik da to izbjegne jednostavno sve odgodio.

– Ovako se ne smije vladati gradom Zagrebom. Ovo je primjer populizma i demagogije jer su svi materijali prošli po skupštinskim odborima – kazao je Mikulić. Obrušio se i na SDP-ovce koji sada dižu ruke od spalionice kazavši da je baš ta stranka još 2006., dok je u njoj sjedio i Milan Bandić, izglasovala da će se graditi baš u Resniku. HDZ će se, dodao je, boriti protiv toga.

Osude na račun gradonačelnikova poteza stigle su ubrzo i iz SDP-a. Oni su se javnosti obratili nakon što je održana sjednica Predsjedništva skupštine (Darinko Kosor kao predsjednik te potpredsjednici Jelena Pavičić Vukičević i Vesna Sudar (Lista M.Bandića), Davor Bernardić -SDP te Andrija Mikulić HDZ) gdje su od Bandića tražili razloge odustajanja.

- Nismo dobili odgovor zašto je gradoinačelnik povukao sve točke. Znamo da time građani gube i vrijeme i novac jer su se trebale donijeti važne odluke - kazao je Davor Bernardić, čelnik zagrebačkog SDP-a. Dodao je da građani ne smiju biti taoci političkih previranja i preslagivanja misleći da je do odgađanja došlo zbog neslaganja između gradonačelnika, Darinka Kosora i HDZ-a kao HDZ-ovog partnera na nacionalnoj razini.

Na upit zašto SDP sada napada gradonačelnika zbog plana gradnje spalionice u Resniku kada je upravo SDP još 2006. u Prostornom planu baš tu lokaciju predvidio u istu svrhu Bernardić je odgovorio da to baš i nije tako.

- Ja tada nisam bio šef gradskog SDP-a. Svatko treba odgovarati za svoje poteze - kazao je prebacujući 'krivnju' na Bandića koji je tada vodio stranku.

Inače, prosvjednici su dočekali na ulazu u SKupštinu i samog gradonačelnika kojeg su izviždali.

Branka Genzić-Horvat iz Udruge UZOR Resnik kazala je da su zbog odgađanja sjednice prosvjednici došli u manjem broju no da će u sljedeća dva tjedna do nove sjednice na kojoj će se odlučivati o spalionici pojačati svoje djelovanje kako bi javnost upoznali s njenim štetnim djelovanjem.

Među prosvjednicima bili su i članovi Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži čiji je predstavnik Zoran Milić kazao da se zalažu za reciklažu otpada po uzoru na neke gradove svijeta i Europe, a ne njegovo spaljivanje.

>>Resničani: Ne treba nam tvornica karcinoma, nego čist zrak

Komentara 7

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
10:49 25.09.2014.

A gospon iz HDZ-a se ne hvali da su u vrijeme mandata Marine Matulović Dropulić nama građanima uvalili pročiščivač otpadnih voda za pišljivih 650 milijuna €ura na koji do danas Novi Zagreb nije priključen i sa kojega se mulj treba spaljivati u Resniku dok koncesionar iz NJemačke ubire nemalu dobit. Sramite se.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:28 25.09.2014.

Re smogovci.bbb2 Ti stvarno imaš ozbiljan košmar u glavi. Prvo, koncesionar je iz Belgije, a pročistač je koštao oko 365 milijuna eura, a bečki holding koji želi dati novac za spalionicu, jer drži dvije bečke i pročistač voda i toi to mu je djelatnost, ušao je u priču kad je grad Zagreb potpisao štetan ugovor po grad, jer su je su gradski pametnjakovići u ugovoru pristali da grad zbrine mulj koji ostaje iza pročišćavanja, a 10 godina se to tamo taloži, trune, smrdi i naružuje okoliš, ponovo se cijedi u podzemlje i dalje u Savu, pa je pročiščavanje usmjereno samo na očiščavanje džepova građana kojima je voda radi toga porasla sa 7 na 13 kuna, a neki su dobro napunili džepove. Sve to vrijeme gradonačelnik Zagreba je bio M I L A N B A N D I Ć, božanstvo koje je nedodirivo i stalno dela i priča neke fore na kajkavskom i gaca po mlakama u Kozari putevima i ostalim bespravnim naseljima obečavajući svima vodu, kanalizaciju, plin, legalizaciju, denominaciju, preparcelaciju i sve što požele, samo ako glasaju za njega. I sada ta ista ekipa želi nastaviti posao, jer ovakvih bedaka poput purgera nema nigdje na svijetu. To možeš guliti koliko hočeš, pa onda lijepo sve spali, cijenu odvoza smeća povečaj 50-70% sjedni u službeni autić i pravac Beč, na wienersnitzel, zahericu, i neku dobru pivicu, da ti gazda da pseći kolačić i kuverticu. Inače, glavni projektant ovog velelebnog svemirskog smetlištarskospalištarskog projekta budućnosti, je bivši zaposlenik tvornice parnih kotlova na Žitnjaku, koja je riknula prije 26 godina, gospon Brankec Vlah. Uživaj i za dinamo navijaj. Nemoj raditi ništa drugo, da ti mozak ne provri od razmišljanja.

NO
nonoinoq
10:59 25.09.2014.

Spalionica ima suglasnost Ministarstva okoliša i Ministarstva graditeljstva. Spalionice koriste Njemačka, Austrija, Francuska, Nizozemska i još puno država u Europi i Svijetu! Ova spalionica u Zagrebu će biti izgrađena po najnovijim tehnologijama, za spalionicu će se povući sredstva iz EU fondova, a EU ne daje lovu za nešto što zagađuje okoliš. Ovi prosvjednici bacaju svima nama prašinu u oči, dosadni su više!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije