Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Restrukturiranje mjesne samouprave

Stojak: Umjesto 17 četvrti osam, a broj vijećnika treba prepoloviti

Zagreb: Gradski zastupnik Tomislav Stojak (HNS) održao je konferenciju za medije
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
Autori: Hina, Hana Ivković
02.10.2020.
u 18:31

Također predlaže 92 umjesto 218 mjesnih odbora te 748 umjesto 1360 vijećnika u mjesnim odborima, a uštedilo bi se od 14 do 21 milijun kuna

Postojeći ustroj Zagreba neučinkovit i skup, kazao je danas HNS-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Tomislav Stojak te je iznio vlastiti prijedlog ustroja kojim želi potaknuti da se u Skupštini krene u ozbiljnu javnu raspravu o tome.

"Ako želimo bolji Zagreb, onda nam treba kvalitetnija, učinkovitija i jeftinija mjesna samouprava. Sadašnji sustav s 218 mjesnih odbora, 17 gradskih četvrti i više od 1600 ljudi koji se u njih biraju nije dobar i moramo ga mijenjati", kazao je Stojak na konferenciji a novinare, a usput predložio i neke konkretne mjere. 

Među njima je smanjenje broja gradskih četvrti sa 17 na osam, te 138 umjesto 279 vijećnika u gradskim četvrtima, čime bi se, kaže, uštedilo od pet do osam milijuna kuna, ovisno o visini mjesečne naknade na razini gradske četvrti. Također predlaže 92 umjesto 218 mjesnih odbora te 748 umjesto 1360 vijećnika u mjesnim odborima, a uštedilo bi se od 14 do 21 milijun kuna, ovisno o visini mjesečne naknade na razini mjesnog odbora. Okrupnjavanjem i spajanjem četvrti i mjesnih odbora dobit ćemo, smatra Stojak, učinkovitija tijela i odgovornije predstavnike građana koji će imati veću mogućnost kvalitetnije rješavati probleme građana.

HNS-ov zastupnik želi potaknuti da se u Skupštini krene u ozbiljnu javnu raspravu o potrebi promjene ustroja Zagreba a izrazio je i nadu da i kod zastupnika postoji svijest da se financijska sredstva koja bi uštedili mogu upotrijebiti za "nemjerljivo bitnije stvari nego su to naknade vijećnika. Stojak pozdravlja najavu Vlade o smanjenju broja raznih dužnosnika koji se biraju na lokalnim izborima, kao i smanjenju broja članova županijskih skupština, te gradskih i općinskih vijeća, i apelira da takve promjene moramo napraviti i u Zagrebu.

"U protivnom, nećemo doći do željenih rezultata, a sustav će ostati trom, neefikasan, skup i otuđen od građana", upozorio je HNS-ov gradski zastupnik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije