Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alarmantno stanje u vrtićima i školama

Stojak: Gradska uprava nema novaca za redovito plaćanje dobavljača i računa

Tomislav Stojak
01.04.2021.
u 11:27

Već sada je javna tajna, dodaje, da prema informacijama koje su dostupne iz izvora iz samih škola i vrtića, da još od sredine 2020. godine gradska uprava neredovito ili uopće ne doznačuje sredstava za pokrivanje troškova prehrane

"Dječji vrtići i osnovne škole u Zagrebu u velikim su problemima jer gradska im uprava ne doznačuje sredstva potrebna za plaćanje računa prema svojim dobavljačima. Stanje je alarmantno i traje već mjesecima, te samo radi susretljivosti dobavljača naše predškolske i školske ustanove i nadalje mogu koliko-toliko normalno funkcionirati", rekao je zastupnik Tomislav Stojak na press konferenciji.

Već sada je javna tajna, dodaje, da prema informacijama koje su dostupne iz izvora iz samih škola i vrtića, da još od sredine 2020. godine gradska uprava neredovito ili uopće ne doznačuje sredstava za pokrivanje troškova prehrane, tako da se dugovi već sada mogu izraziti u milijunskim iznosima.

"Prema tim istim informacijama, jedino su u siječnju 2021. godine vrtićima i školama doznačena manja sredstava kako bi „vatrogasno“ platili dio dugovanja i nakon toga se nastavilo po starom obrascu neplaćanja obveza. Jasno je svima u Zagrebu da je financijska situacija u gradu iznimno zabrinjavajuća, te da ona nije uzrokovana samo pandemijom i potresom, već dugogodišnjim rasipništvom i lošom financijskom politikom, tako da danas imamo više od 1,5 milijarde kuna rupu u samom gradskom proračunu, više od 1,2 milijardi kuna nenaplaćenih potraživanja, vjerojatno više od 4 milijarde kuna kreditnog zaduženja, kako grada, tako i Zagrebačkog holdinga", kazao je Stojak dodajući kako su sve to "problemi s kojima ćemo se u budućnosti morati nositi i sanirati ih godinama, ali rad ustanova kao što su vrtići i škole ne smije niti u jednom trenutku doći u pitanje".

"Očekujem od gradske uprave jasne i argumentirane odgovore kako će i kada vrtićima i školama konačno početi redovito isplaćivati sredstva potrebna za podmirenje dugovanja prema dobavljačima roba i usluga, te tražim da građanima Zagreba, pogotovo roditeljima djece koja idu u zagrebačke vrtiće i škole, garantiraju da će naše predškolske i školske ustanove raditi normalno i bez problema", zaključio je zastupnik

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije