Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reportaža iz kvarta

Ceste su na Rudešu iste kao prije 30 godina, a ljudi je trostruko više. I trebamo još igrališta

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/7
23.02.2021.
u 16:24

Mirno je, sve je blizu i ekipa je super. To su, kažu u Rudešu, glavne prednosti kvarta, no muče ih i mnogi nedostaci

Osnovnu školu, Tehničko veleučilište, dva hotela, moderni neboder Sky Office, restač Pri Vujči s finom klopom i prihvatljivim cijenama, pa čak i svoj nogometni klub. Sve to ima Rudeš, naselje od 10.500 stanovnika na zapadu Zagreba, u sastavu gradske četvrti Trešnjevka-sjever, smješteno u trokutu između Zagrebačke ulice i avenije te potoka Kustošaka. Rudeš nudi mnogo toga, ali, kažu stanovnici, puno mu i nedostaje.

Složni susjedi u akciji

Za početak parkiralište i bolja prometna regulacija, u što smo se i sami uvjerili gubeći se u labirintu uskih ulica gdje vozila jure kao da su na autocesti, a rijetke imaju nogostupe.

– Infrastruktura je ostala ista kao kada je ovdje živjelo puno manje ljudi. Dobro bi nam došlo prometno rasterećenje, a i više parkova za djecu – govori nam Hrvoje koji se u kvart doselio 2003. Slaže se i grupica roditelja koje smo susreli na popodnevnom druženju s djecom na igralištu stare škole.

07.02.2021., Zagreb - Reportaza iz kvarta Rudes. Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

– Rudeš je miran, ekipa je odlična, škola i vrtić su nam blizu. No bio bi bolji da je promet manje kaotičan, da ima više parkova i da je odvoz smeća češći – kaže Tamara Piplica. I susjeda Nina Grgić voljela bi kada bi imali više sadržaja za klince.

– Nakon 30 godina obnovili su park pokraj škole. No stavljene su samo tri sprave pa vlada golema gužva. Premalo je to parkova za kvart u kojemu živi puno obitelji s malom djecom. Zato smo ovdje na igralištu, no i ono je zapušteno, s koševima i golovima starim 50 godina. Ne ulaže se ni u što niti se čisti – napominje. Njezin suprug Mirko žali se pak da je Rudeš zaboravljen.

– Sve je isto kao i prije 30 godina, osim što se broj stanovnika utrostručio. Po našim malim ulicama sada se voze kao ludi. I pred dva vrtića u Rudešu je kaos jer nigdje nema parkirnih mjesta pa svi ostavljaju aute po ulici – govori tata Mirko. Potvrđuje to i njegov susjed i dugogodišnji kvartovski prijatelj Tomislav Žuna.

07.02.2021., Zagreb - Reportaza iz kvarta Rudes. Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

– Vrtić je od naše kuće udaljen pet minuta, no ujutro mi treba pola sata da dođem do njega jer nogostupa nema pa stalno moram stajati i propuštati vozače – objašnjava pa rukom pokazuje prema zapuštenoj livadi gdje se donedavno nalazila zgrada Goljaka koja je srušena. Sada je ondje ljeti šikara u kojoj raste ambrozija i roje se komarci.

– Infrastruktura je očajna. Sve je kao kad sam bio klinac, osim prometnog nereda i sveopće zapuštenosti. Ovi golovi i koševi na jedinom igralištu u kvartu toliko su dotrajali da je čudo da se nitko na njima nije ozlijedio – ističe Žuna.

Stiže i teren za futsal

Prije desetak godina Rudešanci su stvar odlučili uzeti u svoje ruke pa su se okupili i donekle obnovili staro igralište.

– Oduvijek si ovdje pomažemo i poštujemo se pa smo zasukali rukave i uredili što se dalo urediti. Igralište je i sada u lošem stanju, no trebali ste vidjeti kako je izgledalo prije toga. Bilo je gore od Černobila, užas. Organizirali smo se i nažicali novac od lokalnih firmi i Grada za nove golove i mreže. Morali smo tako jer smo uglavnom zadnja rupa na svirali – govori treći tata iz ekipe, Tomislav Lončarević.

07.02.2021., Zagreb - Reportaza iz kvarta Rudes. Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

A to da su poznati kao složni susjedi koji su spremni pomoći u nevolji dokazuje i humanitarna akcija koju su nedavno pokrenuli. Njome prikupljaju pomoć za djecu Petrinje, za koju vrtićanci iz Rudeša usto izrađuju crteže i pišu pisma pa se tradicija pomaganja i sloge, čini se, u kvartu prenosi s koljena na koljeno.

No izgleda da bi dijelu briga tamošnjih roditelja mogao doći kraj. Gradski je ured za prostorno uređenje sredinom studenog izdao građevinsku dozvolu kojom se Osnovnoj školi Rudeš omogućuje početak radova na novome igralištu. Vrijednost projekta procijenjena je na 3,500.000 kuna, u tijeku je izbor izvođača, a u gradnju bi se trebalo najkasnije krajem ožujka ili početkom travnja. Na zapuštenoj livadi pokraj škole, bude li sve išlo po planu, na radost kvartovske djece niknut će atletska staza, dva košarkaška i jedno igralište za futsal.

26.11.2020., Zagreb - Osnovna skola Rudes dobila gradjevinsku dozvolu za izgradnju igralista. Andjelka Jalusic i Tomislav Stojak Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

– Stalno sam na Skupštini pitao za igralište i dosađivao nadležnim uredima. Konačno su stigle dobre vijesti. Živim u Rudešu već 18 godina, volim svoj kvart, a moj je sin ovdje završio osnovnu školu bez igrališta – kaže odnedavno nezavisni gradski zastupnik i vijećnik u Mjesnom odboru Tomislav Stojak. Ravnateljica škole Anđelka Jalušić pak ne želi stati samo na tome.

– Želimo prijeći na jednosmjensku nastavu pa planiramo rušenje zgrade stare škole koja se nalazi u blizini i izgradnju još jednoga objekta u koji bismo smjestili učenike od prvog do četvrtog razreda, no sve je još u prvoj fazi – zaključuje ravnateljica Jalušić. •

Komentara 6

ZA
!zagreb!
20:24 23.02.2021.

Rudeš je kvart sa dušom.

KO
Kokoiduhovi
17:53 23.02.2021.

Da samo Rudeš? Cijela je Trešnjevka zaboravljena i prepuštena propadanju. Primjer s "granice" Voltinog i Ciglenice; uz bivšu prugu Samoborčeka, od bivše kafića i restaća "Public" pa do potoka Črnomerec - parking i deponij za kamiončine, deponij za smeće, građevnunu šutu, šikara u kojoj vjerojatno ima i kojota, a štakora veličine omanjeg odojka za izvoz...niče neka nova "velebna" praonica za vozila - tri zida, krović i udri...ulica Kralja Tomislava malena, uska....Uglavnom - za film strave i jada. Trešnjevku Miki ne voli već 26 godina, a bormeš se to po svemu i vidi.

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
08:55 24.02.2021.

Porušiti sve kuće da se prošire prometnice. Iako se treba prvo zapitati jesu li oni zaslužili te moderne i široke ulice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije