Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vikend preporuka

"Stara jela iz Dugog Sela" uz zero waste principe

TZ Dugo Selo
13.09.2023.
u 15:25

Za vikend će se na gastromanifestaciji posvećenoj posavsko-prigorskoj tradicionalnoj hrani moći naučiti i kako pripremiti obrok bez otpada, a delicije će se posluživati u "plastic free" Bakinim emajliranim tanjurima

Popularna gastromanifestacija Stara jela z Dugog Sela, koja promiče tradicionalne delicije posavsko-prigorskog područja, održat će se, u organizaciji tamošnje Turističke zajednice, od petka do nedjelje u Kolodvorskoj ulici. Manifestacija je "plastic free" i "zero waste" događaj, stoga je lani predstavila i "Bakin emajlirani tanjur" koji je ujedno suvenir i pribor za konzumaciju hrane.

U duhu održivog turizma, na manifestaciji će se održavati radionice u kojima ćemo saznati kako pripremiti obrok bez otpada, baš kao što su i naši preci kuhali ukusna jela od ostataka ručka. Gostuju u Dugom selu i majstori bosanske peke iz Vareša te Baranjci koji će sve naučiti kako se kuha u vrčevima na vatri, kao i Turistička zajednica Biograda na moru koja donosi dašak Dalmacije. Birat će se najbolja pečena guska, moći će se naučiti kako pripremati sir poput naših baka, razvlačiti savijače s domaćim tijestom, peći kuruzu na otvorenoj vatri...

Ovogodišnje izdanje u petak u 18 sati u Kulturno-informativnom centru za posjetitelje otvara "Dugoselski spomenar", projekt očuvanja tradicionalnih znanja i vještina te omogućavanja da turisti postanu, barem nakratko, dijelom bogate baštine toga kraja. Projekt se predstavlja "Dugoselskim kišobranom – suvenirom grada koji glavu čuva od kiše, a uspomene od zaborava".

U nedjelju će se održati i Kotlovina show koji će voditi Mario Petreković, Ribafish i Ivanka Boljkovac. Uz kušanje delicija, na manifestaciji će biti organizirane radionice za djecu "Od slame do strašila", "Začini dugoselskog kraja", "Od kuhače do igračke", "Vuneni prijatelji"... na kojima će najmlađi moći naučiti sve o lokalnoj gastronomiji te kako izraditi igračke od slame, vune i kartona.

Edukacija će biti i za odrasle, koji će moći naučiti kako nastaje keramika, kako dekorirati stol prirodnim materijalima te što je to permakultura, a održat će se i niz gastroradionica. Za glazbeni ugođaj bit će zaduženi Tamburaški sastav Ravnica, Bosutski bećari, Minea, Ella i I. Bee.

Ključne riječi

Komentara 1

JB
Jednonogi.Brabonjak
18:43 13.09.2023.

"stara jela " uz "zero waste"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije