Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačka županija

Srednjoškolcima sedam puta manje sredstava za prijevoz

učionica
Arhiva VL
08.07.2010.
u 15:42

U 2009. godini županija je sufinancirala 50 posto troškova prijevoza srednjoškolaca sa 13,8 milijuna kuna, a sada će dati 11,8 milijuna manje.

Sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola u Zagrebačkoj županiji bit će drastično smanjeno u idućoj školskoj godini. Trideset posto troškova prijevoza svojih srednjoškolaca Grad Velika Gorica nastavit će podmirivati kao i do sada, no priljev sredstava iz županijskog fonda koji je u 2009., kad je Županija sufinancirala 50 posto troškova prijevoza učenika iznosio oko 13,8 milijuna kuna, od sada će biti manji gotovo sedam puta!

Raspodijelit će župan

Skupština Zagrebačke županije na sjednici u utorak je donijela odluku kako će za iduću školsku godinu osigurati 2 milijuna kuna koja će se raspodijeliti gradovima i općinama. Odluku o raspodjeli sredstava donijet će župan Stjepan Kožić, a na prijedlog povjerenstva koje će izraditi kriterije.

– Na taj način Zagrebačka županija nastavit će sufinancirati prijevoz učenika srednjih škola u skladu s proračunskim mogućnostima i gospodarskom situacijom u zemlji. Do sada je čak 46 posto županijskog proračuna išlo u Upravni odjel za prosvjetu – kaže glasnogovornica Zagrebačke županije. Zagrebačka županija u ovoj je godini do sada subvencionirala učenike srednjih škola koji ostvaruju pravo na doplatak za djecu.

“A troše na maturu”

Subvencija prijevoza odobrena je za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2010. Subvencije su iznosile do 100 posto cijene učeničke mjesečne pokazne karte. Mjesečni iznos prijevoza za subvencionirani prijevoz srednjoškolaca u tom periodu bio je otprilike 1,400.000 kuna. Za subvencionirani prijevoz učenika 2008. Županija je prijevoznicima isplatila 15.789.547,08 kuna, a godinu ranije, u 2007. prijevoznicima je isplaćeno 9.954.605,23 kuna.

– Takve stvari ne treba raditi, bez tih subvencija se ne može. Novac se troši u puno manje korisne stvari poput državne mature koja je izuzetno skupa – kaže Luka Marušić iz Savjeta mladih Velike Gorice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije