Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Srednjoškolcima besplatni udžbenici, osigurali i 11 milijuna kuna za kazne zbog otpada

U proračunu je osigurano i 2,24 milijuna kuna za asistente u nastavi
18. studenoga 2014. u 12:15 10 komentara 2906 prikaza
06.11.2014., Zagreb - U zagrebackoj Starogradskoj vjecnici odrzao se 13. Medjunarodni simpozij Gospodarenje otpadom Zagreb 2014. Sandra Svaljek. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Razvoj i izgradnja škola, vrtića, cesta te provođenje novih projekata, osobito onih koji mogu konkurirati na fondove Europske unije, usporit će se i zaustaviti u idućoj godini, no obnova cesta i održavanje grada trebalo bi funkcionirati.

Ide i Uredu za energetiku

Srednjoškolci će, prema obećanju gradonačelnika Milana Bandića, dobiti besplatne udžbenike, a osigurano je i 2,24 milijuna kuna za asistente u nastavi koji su do sada u proračunu bili zastupljeni s tek 8000 kuna. Proizlazi to iz nacrta prijedloga proračuna za 2015. godinu koji je planiran na 6,85 milijardi kuna, odnosno za 450 milijuna kuna (6,16 posto) je manji nego proračun za ovu godinu. Ured za financije istaknuo je da je riječ o njihovoj procjeni s obzirom na gospodarske i društvene specifičnosti jer smjernice ekonomske i fiskalne politike od Vlade nisu dobili.

proračun Zagreb 2015 | Autor : Milan Ilić Foto: Milan Ilić

Grafika: Milan Ilić

Na smanjenje proračuna utjecala je Vladina odluka o novom obračunu poreza na dohodak. Najveći gubitnik u proračunu jest i najveći Ured za izgradnju, prostorno uređenje i komunalne poslove koji je izgubio 170 milijuna kuna, a najveći je dobitnik Ured za energetiku koji je dobio 43 milijuna kuna više nego ove godine.

Ured za gospodarstvo dobio je 36 milijuna kuna više, no toliko povećanje nije ujedno i ulaganje u investicije jer veliku stavku čine otpadne vode čija se stavka sa samo milijun kuna povećala na gotovo 112 milijuna kuna. Riječ je o plaćanju konzultantskih usluga za realizaciju Projekta infrastrukturnih objekata za potrebe izgradnje centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kamata i plaćanje mjesečne cijene usluge koncesionaru u slučaju kad prikupljena naknada za pročišćavanje otpadnih voda nije dostatna.

U tom je Uredu srezana subvencija za ZET za 40 milijuna kuna (dobit će 698,8 milijuna kuna). Upola manje nego ove godine dobit će ZET i od Ureda za socijalu, samo 50 milijuna kuna. To znači da će javni prijevoznik dobiti ukupno oko sto milijuna kuna manje nego u 2014.

U Uredu za izgradnju kapitalna ulaganja za objekte društvene djelatnosti palasu za 45 milijuna kuna i sad iznose 170,4 milijuna kuna.

Od toga ulaganje u vrtiće palo je s 26,2 na šest milijuna kuna, a ustanove kulture dobile su otprilike jednako (31,5 milijuna kuna), ulaganje u školske objekte bit će smanjeno za 39 milijuna kuna (sada 56,5 milijuna kuna), dok su zdravstveni objekti porasli za 3,6 milijuna kuna (sada 36 milijuna kuna).

No, taj Ured zadržao je ili povećao novac namijenjen održavanju infrastrukture. Na održavanje komunalne infrastrukture bit će uloženo pola milijarde kuna (za osam milijuna kuna više nego 2014.), održavanje cesta poraslo je za 15 milijuna kuna (312,7 milijuna kuna), održavanje javnih površina povećano za 23 milijuna kuna (sada 239 milijuna kuna), a čišćenje javnih površina dobilo je 105 milijuna, šest milijuna kuna manje. Najviše je nastradala izgradnja vodovoda i kanalizacije (s 19 milijuna na tri milijuna kuna), ali je dodan Projekt Zagreb u kojem će za vodovod i odvodnju biti izdvojeno 5,6 milijuna kuna.

proračun Zagreb 2015 | Autor : Milan Ilić Foto: Milan Ilić

Gradnja komunalne infrastrukture iz komunalnog doprinosa smanjena je za 30 milijuna kuna, a izgradnja nerazvrstanih cesta pala je za 91 milijun kuna. Gradske četvrti su izgubile 24 milijuna kuna, što je samorazumljivo s obzirom na to da im je namijenjeno pet posto proračuna, a koji je manji u odnosu na 2014.

Gospodarenje otpadom

U proračunu je uračunat i iznos za gospodarenje otpadom od 13,5 milijuna kuna, a u Gradu planiraju i kazne koje će dobiti zbog neuređenog pitanja gospodarenja otpadom, za što su predvidjeli 11 milijuna kuna.

Terme Zagreb dobile su 2,9 milijuna kuna (1,18 milijuna imali su 2014.) u što je uračunata cijena konzultantskih usluga za projekt sportsko-rekreacijske zone zapadno od Sveučilišne bolnice. Povećat će se i budžet za stipendije za učenike lošijeg imovinskog statusa za što je osigurano 1,2 milijuna kuna, dok će se pomoć za novorođenčad smanjiti za četiri milijuna kuna i biti 76,5 milijuna kuna.

Poticaji obrtnicima i poduzetnicima

 Ured za gospodarstvo dobit će oko 40 milijuna kuna više, a većina novca će se usmjeriti na potpore i poticaje.

– To je naš cilj, razvoj poduzetništva i obrtništva. Neke programe smo već započeli, poput onoga koji će poticati izvoz, a namjeravamo sa sličnim i nastaviti - kazala je Mirka Jozić, pročelnica Ureda. Poticanje obrta i poduzetništva dobit će 46,5 milijuna kuna, a turizam 3,3 milijuna kuna, što je za 1,4 milijun više. S 50.000 na pola milijuna kuna poraslo je sufinanciranje projekata u turizmu, poput ZG Cycle Unit, Biciklom na autobus, Greenway Zagreb-Savska ruta...

Najvše je uzeto sportu, profitira predškolsko obrazovanje

Ured za obrazovanje, kulturu i sport izgubio je gotovo 120 milijuna kuna. Kultura će imati 22 milijuna kuna manje, a srednje škole 15 milijuna kuna manje. Osnovno školstvo izgubit će 48 milijuna kuna (pojačan standard gubi 24 milijuna kuna). Naknade u školskim odborima se smanjuju, za njih je umjesto 6 milijuna predviđeno dva milijuna, a oprema škola je gotovo ukinuta (ranije je bila 3,9 milijuna, a sad 150.000 kuna).

Predškolsko obrazovanje dobiva šest milijuna više, ima 845,3 milijuna kuna. Sportski programi bit će manji za 52 milijuna kuna (imat će 284,27 milijuna kuna), javne potrebe u sportu za 28 milijuna kuna (iznose 110 milijuna kuna), potpora vrhunskom sportu je ukinuta, a velike sportske priredbe su prepolovljene (7,7 milijuna kuna).

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
 • chemica:

  Znači, predvidjeli su plaćanje kazni našim novcem? Kazni do kojih je došlo njihovim vlastitim neradom i nesposobnošću? Zašto ne bi sakupili novce, svi ti mnogobrojni činovničići po poglavarstvu koji su skrivili te višemilijunske kazne? E jesam bedast...Idem brzo popit lijekove. ... prikaži još! Kakve mi imbecilne ideje padaju na pamet...Da će vlast i njezina birokracija odgovarati za bilo što...Stići će ih kazna. Na izborima! I svi se grohotom nasmijaše.

 • vlatx:

  I opet je školstvo zakinuto. I onda kažu država znanja a ulažu sve manje i manje u školstvo a sve više i više u vozne parkove, pametne telefone i slične "pametne" stvari.

 • Avatar Drazen Klaric
  Drazen Klaric:

  Hm, nepostojeći Centar za gospodarenje otpadom Sandre Tucak Zorić i Terme Saše Mesić i dalje uzimaju iz proračuna. A i slikica uz naslov, sa zadnjeg Simpozija o gospodarenju otpadom sve govori. Dvije ufoteljene dame i jadna dogradonačelnica na putu velikog ... prikaži još! neimara Mikija, koja je zadužena da natrpa 11 milijunčića za globe, zato što netko nije ništa radio. Btw, jučer u koloni sječanja u Vukovaru, moram pohvaliti Švaljekicu i Kusinku. Bile su dio naroda, zbunjene i izgubljene, ali ipak naše, za razliku od Vladinog bahatluka i vozikanja po kukuruzištima, one dvije tabanale su kako i treba, s ljudima, do memorijalnog groblja.