Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IProračun za 2015.

Srednjoškolcima besplatni udžbenici, osigurali i 11 milijuna kuna za kazne zbog otpada

06.11.2014., Zagreb - U zagrebackoj Starogradskoj vjecnici odrzao se 13. Medjunarodni simpozij Gospodarenje otpadom Zagreb 2014. Sandra Svaljek.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
18.11.2014.
u 12:15

U proračunu je osigurano i 2,24 milijuna kuna za asistente u nastavi

Razvoj i izgradnja škola, vrtića, cesta te provođenje novih projekata, osobito onih koji mogu konkurirati na fondove Europske unije, usporit će se i zaustaviti u idućoj godini, no obnova cesta i održavanje grada trebalo bi funkcionirati.

Ide i Uredu za energetiku

Srednjoškolci će, prema obećanju gradonačelnika Milana Bandića, dobiti besplatne udžbenike, a osigurano je i 2,24 milijuna kuna za asistente u nastavi koji su do sada u proračunu bili zastupljeni s tek 8000 kuna. Proizlazi to iz nacrta prijedloga proračuna za 2015. godinu koji je planiran na 6,85 milijardi kuna, odnosno za 450 milijuna kuna (6,16 posto) je manji nego proračun za ovu godinu. Ured za financije istaknuo je da je riječ o njihovoj procjeni s obzirom na gospodarske i društvene specifičnosti jer smjernice ekonomske i fiskalne politike od Vlade nisu dobili.

Foto: Milan Ilić

Grafika: Milan Ilić

Na smanjenje proračuna utjecala je Vladina odluka o novom obračunu poreza na dohodak. Najveći gubitnik u proračunu jest i najveći Ured za izgradnju, prostorno uređenje i komunalne poslove koji je izgubio 170 milijuna kuna, a najveći je dobitnik Ured za energetiku koji je dobio 43 milijuna kuna više nego ove godine.

Ured za gospodarstvo dobio je 36 milijuna kuna više, no toliko povećanje nije ujedno i ulaganje u investicije jer veliku stavku čine otpadne vode čija se stavka sa samo milijun kuna povećala na gotovo 112 milijuna kuna. Riječ je o plaćanju konzultantskih usluga za realizaciju Projekta infrastrukturnih objekata za potrebe izgradnje centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kamata i plaćanje mjesečne cijene usluge koncesionaru u slučaju kad prikupljena naknada za pročišćavanje otpadnih voda nije dostatna.

U tom je Uredu srezana subvencija za ZET za 40 milijuna kuna (dobit će 698,8 milijuna kuna). Upola manje nego ove godine dobit će ZET i od Ureda za socijalu, samo 50 milijuna kuna. To znači da će javni prijevoznik dobiti ukupno oko sto milijuna kuna manje nego u 2014.

U Uredu za izgradnju kapitalna ulaganja za objekte društvene djelatnosti palasu za 45 milijuna kuna i sad iznose 170,4 milijuna kuna.

Od toga ulaganje u vrtiće palo je s 26,2 na šest milijuna kuna, a ustanove kulture dobile su otprilike jednako (31,5 milijuna kuna), ulaganje u školske objekte bit će smanjeno za 39 milijuna kuna (sada 56,5 milijuna kuna), dok su zdravstveni objekti porasli za 3,6 milijuna kuna (sada 36 milijuna kuna).

No, taj Ured zadržao je ili povećao novac namijenjen održavanju infrastrukture. Na održavanje komunalne infrastrukture bit će uloženo pola milijarde kuna (za osam milijuna kuna više nego 2014.), održavanje cesta poraslo je za 15 milijuna kuna (312,7 milijuna kuna), održavanje javnih površina povećano za 23 milijuna kuna (sada 239 milijuna kuna), a čišćenje javnih površina dobilo je 105 milijuna, šest milijuna kuna manje. Najviše je nastradala izgradnja vodovoda i kanalizacije (s 19 milijuna na tri milijuna kuna), ali je dodan Projekt Zagreb u kojem će za vodovod i odvodnju biti izdvojeno 5,6 milijuna kuna.

Foto: Milan Ilić

Gradnja komunalne infrastrukture iz komunalnog doprinosa smanjena je za 30 milijuna kuna, a izgradnja nerazvrstanih cesta pala je za 91 milijun kuna. Gradske četvrti su izgubile 24 milijuna kuna, što je samorazumljivo s obzirom na to da im je namijenjeno pet posto proračuna, a koji je manji u odnosu na 2014.

Gospodarenje otpadom

U proračunu je uračunat i iznos za gospodarenje otpadom od 13,5 milijuna kuna, a u Gradu planiraju i kazne koje će dobiti zbog neuređenog pitanja gospodarenja otpadom, za što su predvidjeli 11 milijuna kuna.

Terme Zagreb dobile su 2,9 milijuna kuna (1,18 milijuna imali su 2014.) u što je uračunata cijena konzultantskih usluga za projekt sportsko-rekreacijske zone zapadno od Sveučilišne bolnice. Povećat će se i budžet za stipendije za učenike lošijeg imovinskog statusa za što je osigurano 1,2 milijuna kuna, dok će se pomoć za novorođenčad smanjiti za četiri milijuna kuna i biti 76,5 milijuna kuna.

Komentara 10

CH
chemica
13:13 18.11.2014.

Znači, predvidjeli su plaćanje kazni našim novcem? Kazni do kojih je došlo njihovim vlastitim neradom i nesposobnošću? Zašto ne bi sakupili novce, svi ti mnogobrojni činovničići po poglavarstvu koji su skrivili te višemilijunske kazne? E jesam bedast...Idem brzo popit lijekove. Kakve mi imbecilne ideje padaju na pamet...Da će vlast i njezina birokracija odgovarati za bilo što...Stići će ih kazna. Na izborima! I svi se grohotom nasmijaše.

VL
vlatx
01:23 19.11.2014.

I opet je školstvo zakinuto. I onda kažu država znanja a ulažu sve manje i manje u školstvo a sve više i više u vozne parkove, pametne telefone i slične "pametne" stvari.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
10:00 19.11.2014.

Hm, nepostojeći Centar za gospodarenje otpadom Sandre Tucak Zorić i Terme Saše Mesić i dalje uzimaju iz proračuna. A i slikica uz naslov, sa zadnjeg Simpozija o gospodarenju otpadom sve govori. Dvije ufoteljene dame i jadna dogradonačelnica na putu velikog neimara Mikija, koja je zadužena da natrpa 11 milijunčića za globe, zato što netko nije ništa radio. Btw, jučer u koloni sječanja u Vukovaru, moram pohvaliti Švaljekicu i Kusinku. Bile su dio naroda, zbunjene i izgubljene, ali ipak naše, za razliku od Vladinog bahatluka i vozikanja po kukuruzištima, one dvije tabanale su kako i treba, s ljudima, do memorijalnog groblja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije