Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlokobno proročanstvo

Sjećate li se Pervanovog hita "Serbus Zagreb"? Premijeru je imao u Beogradu, a uskoro se snima nastavak

screenshot you tube
31.05.2023.
u 19:24

Za potrebe snimanja spota, dobili smo na raspolaganje policijski helikopter u kojem smo snimatelj Dejan Bjelinski i ja obletjeli čitav grad. Viseći sa skije snimali smo Pervana kako urla na vrhu Zagrepčanke što je također metaforično. Bilo je zastrašujuće- prisjeća se redatelj spota Vinko Grubišić

Povodom dana Grada, jedna od najčešćih čestitki koje Zagrepčani jedni drugima šalju u inboxe telefona je videospot prepjeva pjesme "Serbus dragi Zagreb moj" Dragutina Domjanića u izvedbi Željka Pervana kojim je 1989. proročanski najavljeno kulturno propadanje i 'seljačizacija' hrvatske metropole koje je još uvijek u tijeku. 

Povodom Dana grada, detalja sa snimanja prisjetio se redatelj spota Vinko Grubišić. 

-"Serbus Zagreb" najgledaniji je spot iz bivše Jugoslavije svih vremena, emitirao se više milijuna puta na brojnim televizijama diljem regije. S jedne sam strane sretan i ponosan što smo ga snimili, s druge mi je teško vjerovati da se naše zlokobno proročanstvo ostvarilo i da je sve ono s čim smo se šalili, već dugo oko nas. Ta je plima stigla do naših obala i teško da će otići tako skoro- započinje svoju priču Grubišić. 

Spot je svoju premijeru imao 1989. u Beogradu na festivalu Šoder liste jer se time željela izbjeći mogućnost cenzure. Reakcije su, kaže, bile senzacionalne. 

-Dio publike bio je oduševljen što je takva glazba konačno stigla u Zagreb, dok je drugi dio shvatio sarkazam. Slično je bilo u Zagrebu. Kada smo ga vrtjeli na OTV-u često smo dobivali ogorčena pisma da smo se prodali- smije se Grubišić. 

"Serbus" je, nastavlja, snimljen za dva i pol dana, a producirao ga je Loren Mrkušić koji već dugo djeluje u Londonu. 

-Za potrebe snimanja spota, dobili smo na raspolaganje policijski helikopter u kojem smo snimatelj Dejan Bjelinski i ja obletjeli čitav grad. Viseći sa skije snimali smo Pervana kako urla na vrhu Zagrepčanke što je također metaforično. Bilo je zastrašujuće- prisjeća se. 

Ideja za Serbus, nastavlja, došla mu je kada je sjedio u jednom restoranu u blizini Marije Bistrice i primijetio da jukebox vrti samo hitove narodne glazbe

-Tada sam radio kao urednik kulture na Stojedinici i nisam mogao vjerovati da u srcu Zagorja slušam folk, tada se te pjesme još nisu ni zvale cajke, a taj sam repertoar dobro upoznao služeći vojni rok u JNA.  Imao sam i poduzetnički posao, snimao sam svadbe pa mi je sinula ideja da snimimo skeč- navodi. 

Odmah je ideju predložio Željku Pervanu koji je u emisiji zločesta djeca snimio skeč u kojem kajkavske popevke pretvara u folk. 

-Naš prijatelj iz Dubrave Miroslav Valter, genijalni glazbenik osmislio je glazbenu podlogu koju smo snimili u višekanalnoj režiji OTV-a i radija 101 i napravili song. Onaj vanhalenovski gitaristički rif malo je remekdjelo Dražena Buntića koji je također iz Dubrave, a jedna od glavnih plesačica u spotu je Snježana Abramović, kasnije dugogodišnja ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih- navodi članove ekipe iz spota. 

U njemu se, odjeven u šestinsku narodnu nošnju pojavljuje i sam Grubišić, u društvu Zuhre i Nine Bantića,članova Zločeste djece. A za fanove nezaboravnog spota, Grubišić otkriva dobre vijesti. 

-U suradnji sa Željkom Pervanom pripremamo novu, ultimative fight final terror verziju - najavio je Grubišić, no detalje za sad nije htio otkrivati. 

Komentara 23

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
23:44 31.05.2023.

Seljacizacija je krenula u dva vala, budimo realni 1945 i 1990. i kontinuirano traje od pada austro ugarske. Pogledajte kako je uništena stara jezgra u centru Zagreba, novodeseljenici niske higijene useljeni u kuće Zagrepčana 1945. nemaju navike rada, održavanja, smisaoo za arhitekturu i ljepotu.

Avatar Dars
Dars
22:30 31.05.2023.

Seljačizacija Zagreba je počela 1945-te..

DA
damascus
22:21 31.05.2023.

Sve je to počelo sa ulaskom partizana u Zagreb, svibanja 1945, a za te nazovi partizanske jedinice, zna se da su bile su nedavno preobučeni srbijanski četnici koji su nam donijeli "slobodu" smrt i ovakvu kulturu. Do danas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije