Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
44. DANI ZNANSTVENE FANTASTIKE

SFeraKon opet na FER-u: U Zagreb stiže tvorac maske Dartha Vadera!

SFeraKon
Foto: Miroslav Silović
1/6
21.04.2022.
u 20:49

Ovogodišnji SFeraKon, nakon dvije pandemijske godine na otvorenome u smanjenom obujmu,  vraća se u punom sjaju u prostore zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Ove godine se  ponovno održava i cosplay natjecanje čiji pobjednik će sudjelovati u međunarodnom cosplay  natjecanju ICCC

SFeraKon, najstarija i najveća hrvatska konvencija koja okuplja  ljubitelje znanstvene fantastike, fantastike, horora i srodnih žanrova u ovom dijelu Europe, ove  godine ponovno se održava na zagrebačkom FER-u od 13. do 15. svibnja uz zanimljiv i  šarolik program te međunarodne goste. 

Ovogodišnji SFeraKon, nakon dvije pandemijske godine na otvorenome u smanjenom obujmu,  vraća se u punom sjaju u prostore Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Zagreb. Konvencija u  organizaciji Društva Sfera godišnje okuplja više od tisuću fanova književnosti, stripa, filmskih i  drugih umjetnosti, videoigara i igara na ploči, sve u znaku žanra spekulativne fikcije. Prilika za  druženje, učenje, zabavu i razmjenu iskustava koja se u domaćem fandomu ne propušta. 

Foto: Miroslav Silović

Tradicionalno se na konvenciju dovode strani gosti prepoznatljivi među domaćim čitateljima i  gledateljima, a ove godine jedan od njih je Britanac Brian Muir, poznati filmski kipar koji je  svoje ime doveo u anale filmske umjetnosti radeći na Ratovima zvijezda dizajnirajući  skulpturu Darth Vadera, oklop Strom Troopera, droide sa Zvijezde Smrti, CZ 3 i druge. 

Tijekom svoje opsežne četrdesetosmogodišnje karijere u filmskoj industriji radio je na više od 70  slavnih filmova, čiji se popis može naći njegovoj službenoj web-stranici, zajedno s impresivnim  portfoliom slika. Kad je shvatio da interes za Ratove zvijezda i ostale veće filmove na kojima je  radio raste, Brian je objavio svoju autobiografiju, In the Shadow of Vader, koja je bila izvrsno  primljena i dosad je objavljena u 6 izdanja. Također je objavio drugi i konačni dio, Beyond the  Shadow, kojim je završio autobiografiju. U srpnju 2020. godine je objavio svoje najnovije djelo, Stormtroopers, the True Story, koju opisuje kao „priču koja je trebala biti ispričana”. 

Kao i svake godine, na konvenciji će se predstavljati niz udruga i umjetnika koji se bave  znanstvenom fantastikom, a posjetitelji svih uzrasta će uživati u brojnim predavanjima,  igraonicama, sajmu knjiga, prodajnoj izložbi i drugom raznovrsnom programu. Ove godine se  ponovno održava i cosplay natjecanje čiji pobjednik će sudjelovati u međunarodnom cosplay  natjecanju ICCC.  

Foto: Daniel Ille

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije