Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljuti obrtnici

Procedura najma gradskog prostora je kao da smo na Divljem zapadu

Prazni prostori
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/2
08.11.2014.
u 11:30

Grad je trenutno raspisao natječaj za zakup gradskih prostora, cijene su od 183 do 9300 kuna

Natječaj za zakup ukupno 84 gradskih prostora trenutno je u tijeku, a u ponudi su prostori diljem grada, od centra do Sopnice Jelkovca. Cijene su od 183 do najviše oko 9300 kuna mjesečno, a za svaki prostor treba se ostaviti i jamčevina. S obzirom da je mnoštvo gradskih prostora već duže vrijeme prazno razgovarali smo s obrtnicima koji su još ranije pokušali zakupiti dio gradske imovine. 

Jedna od njih je i Vera Ožegić koja je više od tri godine slala upite na razne adrese u gradske urede, Ministarstvo poduzetništva i obrta, gradsku četvrt Donji grad... Računala je na maleni prostor u vlasništvu Grada u Oktogonu, veličine tri kvadratna metra. Htjela je tamo postaviti autohtonu suvenirnicu, no nikad, kaže, nije dobila konkretan odgovor o prostoru. 

– Imam dojam kao da su sa mnom igrali ping-pong. Upućivali su me s jedne adrese na drugu. Odustala sam nakon nekog vremena – kaže Vera Ožegić.

Ono što je danas napušteni prostor oblijepljen papirima moglo je biti novo središte okupljanja turista. Vera Ožegić tamo bi stavila malene suvenire od stakla, mini slike raznih zagrebačkih znamenitosti, prodavala bi minijaturne uspinjače od mesinga...

Imam dojam da su sa mnom igrali ping - pong

Vera Ožegić

obrtnica

– Oktogonom bi defilirale djevojke u narodnim nošnjama iz svih krajeva Hrvatske – prepričava svoju ideju koju je razradila do najsitnijih detalja...

Vera Ožegić jedna je od stotina koji imaju ideju kako staviti u funkciju gradske prostore. Iz dana u dan ti prostori, najčešće zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa propadaju, a najviše ih ima u Ilici, Petrinjskoj i Tratinskoj. Koliko stoji održavanje takvih prostora, pitali smo i Grad, ali odgovor nam do zaključenja broja nije stigao. 

"Čuvaju ih za nekoga"

Upravo zbog toga gradski je HNS, nakon objave natječaja o zakupu gradskih prostora, ponovio inicijativu otprije dvije godine te Gradu uputio zahtjev da se ti prostori daju u najam za jednu kunu. Prema izvješću o obavljenoj reviziji financijskih izvještaja i poslovanja Grada Zagreba za 2013. koji je objavio Državni ured za reviziju, a prema evidenciji Gradskog ureda za imovinskopravne poslove, Grad raspolaže sa 3126 poslovnih prostora, garaža i zgrada.

Cijena zakupa ovisi o lokaciji i veličini, no, kažu oni koji su pokušali unajmiti, prostor od tridesetak kvadrata u strogom centru može se dobiti od 200 eura naviše. A ne stavljaju se svi prostori na licitaciju.

– Kao da ih čuvaju za nekoga. Sve je to Divlji zapad – ogorčeni su obrtnici koji su pokušali dobiti gradski prostor.

Uliana Radeka, koja je u Hrvatsku stigla prije deset godina iz Kazahstana, htjela je u Novom Jelkovcu otvoriti dječji centar, no prostor koji je htjela Grad isključivo prodaje.

– Sad ti prostori zjape prazni, ja nisam mogla za kupnju izdvojiti 180 tisuća eura, koliko traže za stotinjak kvadrata – kaže Radeka koja je na kraju svoj kutak za djecu otvorila u privatnom prostoru koji unajmljuje.

Komentara 17

MB
Marlon Brando
12:36 08.11.2014.

Poštovana Vera,Vi ste još dobro prošli,Vama su barem odgovorili.Naime,tražio sam od ministarstva kulture poticaj,te od grada prostor za galeriju sa vlastitim dijelima.Nikada nisam dobio nikakav odgovor na dopise,mail-ove,i sl.,čak ni onda kada sam prijavio službenike koji su mi trebali odgovoriti direktno ministru ili njihovim nadređenima.Na Divljem zapadu je postojao neki zakon,nažalost,kod nas nema baš nikakvog.

BR
brodludjaka
09:16 09.11.2014.

Procedure u Hr su takve jer svi počevši od gradonačelnika pa na dolje očekuju i redivito dobijaju plave kuverte i svi redom imaju koristi od najmanje 10% cijene bilo čega u što su oni involvirani. Zašto su gradonačelnici gradova bogati to je problem kojim se mora pozabaviti uskok ili tko god. I to redom od grada do grada, jer uglavnom su u njima kriminalci i naravno nesposobnjakovići.

VI
Vito
09:50 09.11.2014.

– Oktogonom bi defilirale djevojke u narodnim nošnjama iz svih krajeva Hrvatske – prepričava svoju ideju koju je razradila do najsitnijih detalja... Vera Ožegić jedna je od stotina koji imaju ideju kako staviti u funkciju gradske prostore. ___________ Takve djevojkejke danas šeću Tkalčićevom i Gornjim gradom ______ Nije čudo što nije dobila odgovor - ukrali joj ideju - tko na takvo nešto može dati odgovor, pogotovo kad su u gradskoj upravi zaposleni klimavci koji sami ne znaju, ali kradu tuđe ideje i bespogovorno provode "samo ono što im šef naredi"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije