Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Prije godinu dana obvezali smo se na odvajanje otpada. Kako nam ide?

Sve malo zapne, ali ide, to je bitno, tim riječima objašnjavaju u gradskoj upravi zašto još svi nemaju sve vrste kanta te zašto su žute i smeđe vrećice od lipnja čekale na skladištu.
24. travnja 2019. u 18:56 5 komentara 530 prikaza
Spremnici za biootpad
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Više manje nego više – da se u rečenici sažme što se u godinu dana od donošenja dviju najvažnijih odluka o otpadu u metropoli napravilo kad je riječ o smeću, ona bi glasila upravo tako. Jer kante su kupljene, ali nisu podijeljene jer se otpad nema kamo voziti. Edukacije su počele, ali su identične onima prije pet godina, od kojih Zagrepčani, koji i dalje stvaraju ilegalna odlagališta, očito nisu puno naučili. Vrećice se počinju dijeliti danas nakon što su godinu dana u skladištu čekale da ugledaju svjetlo dana, ali neće ih dobiti stanari zgrada, već zasad samo oni u kućama.

Anamarija Prgomet 'zero waste' djevojka: Kanta mi ne treba, moj otpad stane u limenku

Natječaji zaustavljeni

– Bit ćemo prvi u Hrvatskoj po odvajanju otpada – još je lani bio uvjeren gradonačelnik Milan Bandić, koji je vjerojatno zaboravio na, primjerice, Krk, Prelog ili Međimurje, koji su još 2017. reciklirali više od 50 posto svoga smeća.

Spremnici za biootpad
1 / 8
Spremnici za biootpad

A zaboravio je, čini se, i na obećanje da odvoz otpada za kućanstva nikako neće poskupjeti jer unatoč odvajanju, od studenog Zagrepčane čekaju veći mjesečni računi Čistoće. Novi cjenici, podsjetimo, trebali su biti poznati prije otprilike pola godine i trebali su biti povoljniji jer, kako su obećali iz Grada kad je potkraj siječnja prošle godine donesena Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja otpada, do kraja 2018. svi su Zagrepčani trebali dobiti kante i kontejnere u koje bi mogli bacati kamo što pripada. Zapelo je to na javnoj nabavi, odnosno žalbama na natječaj za nabavu spremnika, ali stigli su i oni pa su se smeđi, za biootpad, počeli dijeliti u veljači. Trebali su stići u Podsljeme, Brezovicu i Maksimir, ali dospjeli su samo u dio četvrti pod Medvednicom.

Vlado Klasan NOVSKA Oporba najavila referendum protiv zagrebačkog smeća

Djelomičan razlog za to jest i činjenica da se biološki otpad nema kamo odvoziti, odnosno njegovu oporabu Grad plaća, baš kao što se plaća i po tisuću kuna za oporabu jedne tone zagrebačke plastike. S biootpadom nema se kamo, odnosno na kompostane Zrinjevca ide samo zelenilo, a ne i kućni otpaci, koji će, konačno je dogovoreno, putovati vlakom u Novsku.

Da je Brezovica, bilo bi brže

Upravo kompostana bila je kamen spoticanja pri donošenju Plana gospodarenja otpadom lani u travnju pa je on u Skupštini izglasan mjesec dana kasnije, i to krnji, odnosno iz njega je izbačena gradnja postrojenja za biootpad u Brezovici, ali i ono za obradu građevinskog materijala u Podsusedu.

Odlagališta smeća u Zagrebu Ministarstvo zaštite okoliša: Zatvara se 27 odlagališta, evo gdje se više ne smije odlagati otpad

– Morali smo tražiti novu lokaciju za kompostanu, što je uzelo vremena. Sad znamo da ćemo je imati i gdje će biti, ali naravno, gradnja će kasniti za prvim planom, odnosno u odnosu na onaj koji smo imali za Brezovicu. I otpad putuje više od sto kilometara, što će utjecati na cijenu odvoza otpada – kažu nam u Gradu pa priznaju da cijeli proces implementiranja kasni, kako Plana gospodarenja tako i Odluke o prikupljanju otpada. Ipak, dodaju kako smatraju da su na dobrom tragu.

Video - Kako odvajati otpad: Kamo s mesom ili pelenama?

– Nabavili smo kamione, kojih će trebati još, baš kao i radnika, kako bi se odvojeni otpad mogao prikupljati. Započeli smo sad i edukaciju na tržnicama, ali i u školama i vrtićima – kažu u Gradu, podsjećajući na dupina, medu i žabu, tri lika koja bi djeci trebala pomoći da što bolje zapamte koje smeće ide u koju kantu. Predstavljeni su oni prije tjedan dana, a usput budi rečeno, i još 2014. godine s istom namjerom. “Sve malo zapne”, kažu nam u Gradu, “ali ide, i to je bitno”. A danas će ići s vrećicama, stižu žute od 60 litara, donijet će poštari 13 komada, što treba biti dosta za pola godine odvajanja, ali zasad samo u kućama. 

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • Deleted user:

  Što više razdvajamo to skuplje plaćamo.

 • Avatar Duran Duran
  Duran Duran:

  Kako nam ide...?...kad sa Sljemena bacite pogled na Zagreb najveća građevina u gradu je brdo smeća u Jakuševcu....eto tako nam ide !

 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  Loše nam ide, hahaha... skupimo papir, dođu cigani s kombijem, prevrnu kontejner i odvezu papir, ostane smeće po zelenim površinama.. skupljamo plastiku, ljudi stvarno razvrstavaju, a čistoće nema danima....pa i sam večernjak je imao članak o tome.... staklo se još ... prikaži još!š donekle i odvaža... a staru odjeću vade i raznose ili odbace UZ kontejner.....treba nama 100 godina da se uljudimo, a Čistoći 50g. da se organizira.... ali nam znaju masno naplatiti.....