Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Organizira župa sv. Blaža

Popunjeni svi razgledi Rokova perivoja, sljedeći je 16.4.

rokov perivoj
Foto: Anto Magzan/Pixsell
17.03.2016.
u 10:00

Obišlo se i barokni oltar koji je iz crkve sv. Marka na Gornjem gradu stigao na Rokov brežuljak nakon strašnog potresa 1880. godine...

Zagrepčani, čini se, vole slušati tajne zagrebačke terase i Rokova perivoja.

Sve su ture "Pogled sa 'zagrebačke terase': Otkrijte tajne sv. Roka" jučer bile popunjene. Razgledavanje s besplatnim stručnim vodstvom, koje je priredila župa sv. Blaža, privukla je tri skupine građana u obilasku parka koji spaja Gornji i Donji grad, a s posebnim su zanimanjem, kažu iz župe sv. Blaža, ušli u tri stoljeća staru kapelu sv. Roka, izgrađenu kao zavjet za spas od epidemije kuge.

Slušali su građani pozorno o nekadašnjem katoličkom i pravoslavnom groblju, kao i prvom uređenom židovskom groblju u hrvatskoj metropoli. Otkrili su i mjesto o kojem se dugo pregovaralo, a koje je umjesto današnjeg Mirogoja, trebalo postati vječno počivalište Zagrepčana.

- Ideja o zatvaranju Rokova groblja rodila se 1865. godine, kada je predloženo da se više groblja zatvori i uredi novo zajedničko gradsko groblje na Vinogradskoj cesti, na mjestu gdje je danas smještena bolnica Sestara milosrdnica. Od te se ideje odustalo desetak godina kasnije, kada je gradska općina nakon smrti Ljudevita Gaja na dražbi otkupila njegovo imanje na Mirogoju«, pripovijedao je o povijesti Zagreba i Rokovog perivoja Goran Kovačević, voditelj razgleda. Obišlo se i barokni oltar koji je iz crkve sv. Marka na Gornjem gradu stigao na Rokov brežuljak nakon strašnog potresa 1880. godine, fresku na južnom pročelju koja još uvijek skriva neotkrivenu tajnu, upoznati se sa životom i ikonografijom sv. Roka, kojega se često prikazuje sa psom, ali i čuti detalje oko groblja na kojem je bio sahranjen kompozitor Vatroslav Lisinski...

Dio je to priče koju čuva Rokov perivoj, a koju svakog mjeseca od početka godine kao dar u stotoj obljetnici župa sv. Blaža daruje svojim sugrađanima.

Sljedeće besplatno stručno vodstvo bit će u subotu 16. travnja u 17 i 18 sati sati uz prijavu u Župnom uredu crkve sv. Blaža ili na e-mail adresi: razgledi@svblaz.hr.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije