Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Staza hrvatskih velikana

Popijte kavu u društvu Milke Trnine, Slavoljuba Penkale i Marka Pola

Foto: Sit&Meet/MilleniumPromocija
1/7
27.10.2021.
u 18:09

Nikola Vudrag autor je kipa slavnoga izumitelja iz Smiljana, a izrađuju se i statue legendarnog košarkaša, umjetnika, matematičara. Ideja je da se postave na terasama u centru te obogate turističku ponudu metropole.

Na kavu u društvu Nikole Tesle ili Ivana Meštrovića dogodine bi mogli Zagrepčani, i to zahvaljujući projektu “Sit & Meet – staza hrvatskih velikana”, instalaciji 13 skulptura koje će do proljeća na ulice postaviti skupina umjetnika predvođenih Nikolom Vudragom. 

Ideju za projekt kojim žele obogatiti turističku ponudu metropole njegovi su pokretači Hrvoje Markešić i Ante Bogdanić dobili razmišljajući o svakodnevnim predmetima u čijem stvaranju su sudjelovali veliki hrvatski umovi.


– Ljudi ne razmišljaju o tome ili ne znaju koliko takvih predmeta koristimo, a “Staza hrvatskih velikana” među ostalim, služit će kao idealan podsjetnik ili način edukacije – kaže Markešić dodajući kako postoji golem potencijal za produkciju sadržaja o uspjesima naših znamenitih osoba.

Osmišljavanju projekta pridonio je i sveučilišni profesor Božo Skoko, uz čiju su pomoć odabrani velikani, a skulpture će ih prikazati u sjedećem položaju jer je ideja da se postave na popularnim terasama u centru grada, odnosno na turističkim rutama.

– Lokacije još nisu definirane pa se nadamo i mogućoj suradnji s proizvođačima kave kao sponzorima. Riječ je i o marketingu destinacije kroz kulturu ispijanja kave – ističe Markešić.

Osjećaju putovanja kroz vrijeme pridonijet će i interaktivni aspekt skulptura u kojem će moći uživati svaki prolaznik s pametnim telefonom. Izradit će se, naime, aplikacija u kojoj će virtualno oživjeti, a skeniranjem bar-koda moći će se pročitati važne informacije o Marinu Getaldiću, Marku Polu i drugim velikanima, pa i poneka zanimljiva priča. Poput one o vlasniku tvornice čokolade koji je svoj proizvod nazvao po našoj velikoj sopranistici Milki Trnini.

Projekt je predan u kreativne ruke Nikole Vudraga, koji je, osim što je međunarodno priznat umjetnik, poznat i po tome što njeguje izraz u kojem je subjekt skulpture prepoznatljiv. Kako ističe Markešić, važno im je da skulptura izgleda kao osoba koju predstavlja. Prvu dovršenu, onu Nikole Tesle, prezentirali su na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu, a ostalih 12 publika će moći vidjeti na izložbi planiranoj krajem godine.


Vudrag izrađuje i skulpture Fausta Vrančića, Andrije Mohorovičića, Josipa Belušića, Ruđera Boškovića, Dražena Petrovića i Nikole Šubića Zrinskog, a Marina Getaldića završila je francuska kiparica Georgette Yvette Ponte. Ivana Meštrovića izrađuje pak Jelena Mavrić Varga, Marka Pola Iva Šintić, a Ivana Vučetića Paula Banić. Slavoljub Penkala rad je Sanjina Vinkovića, a Milka Trnina Jelene Kašić.

– Osjetili smo iskrenu potvrdu emocije u institucijama pa njihovu podršku nije bilo teško dobiti, svi su stali iza nas – govori Markešić dodajući kako je u projekt uloženo jako puno vremena i truda. Podupiru ga Ministarstvo turizma, gradski uredi za turizam i kulturu, Turistička zajednica Zagreba i Hrvatska turistička zajednica, no pokretači projekta financirali su ga sami. U njega su, napominju, krenuli iz strasti i ne namjeravaju stati.

– U pripremi imamo puno više velikana, zato planiramo nastaviti priču i u drugim gradovima koji bi bili voljni sudjelovati – zaključuje Hrvoje Markešić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije