Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
program

Počinje festival flamenca, pjevaju i glazbenici iz regije

08.07.2014.
u 10:03

Uz koncerte, koji će biti na Sceni Amadeo i u atriju Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, održavat će se i glazbene i plesne radionice

Zagrebački ljubitelji svjetske glazbe od ovog će četvrtka moći ponovno uživati u izvedbama nekih od najpoznatijih glazbenika flamenca. Tada, naime, počinje treći po redu festival flamenca Zagreb, ovaj put na temu "La memoria del flamenco".

– Svake godine na festivalu kroz flamenco želimo ispričati neku priču, publici pružati uvid u kulturu u kojoj je nastao i predstaviti im ljude koji su tu glazbu razvijali. Tako smo prve godine festival posvetili Federicu Garciji Lorci, prošli je bio posvećen ženama, a ove ćemo godine publici predstaviti razne faze razvoja žanra kroz povijest, zato i naziv "Sjećanja na flamenco" – objašnjava nam Nina Ćorić, jedna od organizatorica festivala.

Flamenco, narodna glazba nastala u Andaluziji, mješavina je utjecaja romske, maurske i španjolske kulture, a krasi je izrazita osjećajnost, ritmičnost i specifičan način recitiranja. Kako se ona razvijala kroz povijest, od početaka kao sredstvo izražavanja siromašnih slojeva do jednog od najpopularnijih žanrova svjetske glazbe, zagrebačkoj će publici predstaviti poznati glazbenici poput Francicsa Escudere el Perrete i trupe Tercio Flamenco, a predstavit će se i glazbenici iz regije.

– Zagreb je jako dobro prihvatio flamenco. Španjolci i mi imamo sličan mentalitet, a ovo je glazba koju su stvarali ljudi s teškim životima i to se u njoj osjeti govorili vi taj jezik ili ne – kaže Nina Ćorić koja je i sama pjevačica flamenca.

Osim koncerata, posjetitelji će na festivalu, koji se održava na Sceni Amadeo i u atriju Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, moći sudjelovati na glazbenim i plesnim radionicama, gledati dokumentarni film Iskonski flamenco ili jednu od nekoliko plesnih predstava. Prvi će se put održavati i radionice za djecu. Festival će trajati do nedjelje, a osim prvog dana, kada će ulaz svim posjetiteljima biti besplatan, ulaz na sva događanja košta sedamdeset kuna.

Komentara 3

AG
Agramer198
10:55 08.07.2014.

Strpajte si tu regiju tam di sunca nikad nema. Koji vrag nas toliko silujete? Kakva mrtva regija? Dosta više!!

Avatar tajar
tajar
14:16 09.07.2014.

Što bismo mi bez regije. Uz španjolsku kulturu, balkanski umjetnici!

AT
Atanazije
16:00 08.07.2014.

Nitko više ne zna kaj im to regija znači, za mene je to Austrija, Italija, eventualno Mađarska, jel to? Ima kaj Mađara kaj buju plesali flamenco? Nismo li ono u EU?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije