Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najstarija ljekarna

Po medikamente se 'K crnom orlu' ide više od 700 godina

Najstarija ljekarna u Zagrebu, u Kamenitoj ulici
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/18
01.11.2017.
u 11:26

U početku su vlasnici bili stranci, ali su je u 16. st. preuzeli domaći, uglavnom pripadnici višeg sloja. Danas ustanovom upravlja Holding

Ad Aquillam Nigram”, odnosno “K crnom orlu” Zagrepčani po lijekove idu još od 14. stoljeća. To je, naime, ime najstarije zagrebačke ljekarne. Nalazi se u Kamenitoj ulici 9, no u srednjem vijeku ulice nisu imale imena, a kuće su umjesto brojeva imale oznake iznad vrata pa je veliki crni orao postao simbol najstarije gradske ljekarne.

I dalje stoji iznad glavnog ulaza, no ne povezuje je samo on s bogatom poviješću.

Najstarija ljekarna u Zagrebu, u Kamenitoj ulici
1/18

Sredstvo za kontracepciju?

Ljekarna neprekidno radi više od sedam stoljeća, a iako su na njezinim policama danas suvremeni lijekovi, zadržala je starinski štih. Tako se ondje još čuvaju stare bočice, pripravci i recepti, poput probavnog praška, čaja za želudac... Tu je i jedan aligator, preparirani primjerak stigao ravno iz Zoološkog vrta.

– Na prvim slikama tada još apotekarsko-alkemijskog laboratorija vidjeli smo da je sa zida visio aligator. S obzirom na to da smo odlučili što vjernije zadržati tadašnje uređenje, nabavili smo i aligatora – objašnjavaju u ljekarni te dodaju kako nisu sigurni čemu je služio, no postoje pretpostavke da se aligatorov izmet u to vrijeme koristio kao sredstvo za kontracepciju.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Zanimljivosti iz povijesti najstarije zagrebačke ljekarne poput ove jučer su mogli saznati svi koji su zavirili u “Mali muzej ljekarništva” postavljen u Kamenitoj 9 u povodu 11. Hrvatskog dana ljekarni. Imali su prilike doznati i da je sve zapravo počelo jednom – tužbom.

U najstarijem dokumentu u kojem se spominje ljekarna u Zagrebu stoji da se povela parnica između ljekarnika Jacobusa i jednog krznara. Iako je ljekarna vjerojatno otvorena i ranije, taj dokument iz 1355. godine uzima se kao prvi dokaz o postojanju ljekarničke profesije u Zagrebu. Bilo je to u vrijeme kada je Gradec dosegao vrhunac i kada su ovamo dolazili živjeti brojni stranci pa se tako pretpostavlja da je i stanoviti Jacobus stigao iz Italije te otvorio ljekarnu. Bila je smještena u “štacunu”, odnosno u prizemlju zidane kuće gdje je i danas, iako se tijekom povijesti nekoliko puta selila na Markov trg.

Polovica za 50.000 dinara

Iako iz sljedećih nekoliko stoljeća postoji malo zapisa, zanimljiv je podatak da se krajem 14. stoljeća u Zagrebu oženio i u ljekarni radio Nicolo Alighieri, praunuk slavnog pisca Dantea. U početku su vlasnici većinom bili Talijani, Česi i Nijemci, a to se počelo mijenjati u 16. stoljeću, kada su je preuzeli Zagrepčani, uglavnom iz višeg sloja. Tijekom godina ljekarna je izmijenila 30-ak vlasnika dok je 1947. nije preuzelo Ministarstvo narodnog zdravlja, a treba istaknuti Vjeru Rojc koja je 1913. godine kupila polovicu vlasništva za 50.000 tadašnjih austrougarskih dinara te je postala prva žena vlasnica ljekarne u ovom dijelu Europe. Danas ljekarnom pak upravlja Holdingova podružnica Gradske ljekarne Zagreb. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije