Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proizvođači lijekova

Farmaceuti državi plaćaju u roku, a ona im dužna milijarde

Foto: Frank May/DPA/Pixsell
30.06.2017.
u 14:10

Agencija za lijekove i medicinske proizvode svoje troškove naplaćuje u roku od 45 dana, a za prekoračenje zaračunava kamate

Farmaceutska industrija godinama je suočena s kašnjenjem u naplati dugova. Za lijekove na recept plaćanja prelaze rok od 230 dana. Kod ljekarni rok naplate je 170 dana, a kod bolnica često prelazi i godinu dana, ali ima i onih bolnica koje nisu obveze platile gotovo tri godine. Obveze HZZO-a u prava su tri mjeseca 2017. smanjene za oko 100 milijuna kuna i trenutačno iznose 2,7 milijarde kuna, od čega je dospjelo 856 milijuna kuna. Istodobno, obveze KBC-a i ostalih zdravstvenih ustanova porasle su oko 53 milijuna kuna i iznose 5,45 milijardi kuna, od čega je dospjelo 2,8 milijardi kuna. Zato se može očekivati još jedna sanacija dugova u zdravstvu sljedeće godine, a sve se češće opet spominje vraćanje HZZO-a u državnu riznicu na čemu inzistira i Državna revizija.
 I dok se svake godine zbrajaju dugovi države i njezinih institucija prema farmaceutskoj industriji, istodobno farmaceuti svoje obveze prema državi moraju ispunjavati u roku od 30 do 60 dana, a neke su od tih obveza češće nego u drugim zemljama i povećavaju troškove farmaceutima.

Za 416 analiza 12 mil. kn

Takav je slučaj s brojem analiza provjere kakvoće uzorka lijeka iz prometa koju obavlja Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) koje su u stalnom porastu nakon ulaska Hrvatske u EU. Od 2014. provjere su povećane 38 posto, a toliko su i porasli troškovi, kažu u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Primjerice, u 2015. u Španjolskoj je provedena kontrola na 154, Litvi 104, Češkoj 200, Sloveniji na samo 55 uzoraka lijeka, dok je u Hrvatskoj u istom razdoblju provedeno 416 provjera kakvoće uzorka lijeka, za što je HALMED uprihodio oko 12 milijuna kuna.

Posljednje tri godine kod nas ta brojka godišnje prelazi 400 provjera. U 2014. proveli su 493 postupka provjera kakvoća, 416 provjera 2015., a lani 463 provjere. Kako ističu u HUP-Udruženju proizvođača lijekova, vidljivo je i da od 2016. više od 56% prihoda ostvarenih od kontrola dolazi od domaće farmaceutske industrije, dok je 2015. taj udjel bio 30%.
HALMED svoje troškove naplaćuje u roku od 45 dana, a za prekoračenje zaračunava kamate, i to u situaciji kada su rokovi plaćanja prema farmaceutskoj industriji dulji od 200 dana, a dugovi države kontinuirano prelaze milijardu kuna.

Jednom u pet godina

Farmaceutske kompanije nemaju ništa protiv provjera jer se tako dobiva sigurnost da su lijekovi koji dođu do pacijenta djelotvorni i sigurni, ali je neobično da su provjere lijekova učestalije. U HALMED-u kažu da se nadzor provodi sukladno planu koji je odobrilo resorno ministarstvo, u pravilu jednom u pet godina za svaki farmaceutski oblik i jačinu lijeka, te da je nadzor važan i zbog sve veće izloženosti krivotvorenim lijekovima nakon ulaska u EU. Tvrde i da im se prihodi od provjere kakvoće uzorka lijeka smanjuju, kao i broj provjera. U 2015. prihodi HALMED-a smanjeni su 10,7 posto na godišnjoj razini, a lani šest posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije