Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Ne, pirotehničko iživljavanje nije zabavno. Bolno je

petarda
Foto: Ilustracija: Borna Filic/PIXSELL
1/2
28.12.2015.
u 16:30

Ove je godine desetak osoba tražilo pomoć zbog rukovanja pirotehnikom

Zbog pirotehnike ostali bez prstiju", "Od eksplozije petardi ozlijeđeno je dvoje djece" – novinski su to naslovi koji nas iz godine u godinu dočekaju nakon novogodišnje proslave. U isto vrijeme ispisujemo tako identične članke nabrajajući identične ozljede – opekline, amputirane prste i šake – mijenjaju se u takvim novinskim izvještajima tek mjesta radnje i imena stradalih.

Uglavnom maloljetnih. I doista, ne vrijede sva silna upozorenja ni maloljetnicima, ni njihovim roditeljima, kao ni akcije koje su već tradicionalne, a koje provode policijske postaje u svim gradovima Hrvatske – poput one "Mir i dobro" – mi se veselimo da uopće ima pomaka – pa u evidencije upisujemo manje stradalih. Slavimo tada naslovima "Akcija urodila plodom – stradalo samo "xy" djece".

Žalosno, prije svega nepotrebno i nadasve bolno. Statistika je jasna – 2013. godine za vrijeme blagdana od pirotehničkih sredstava teže je ozlijeđeno šest osoba – četvero njih bila su djeca, dok je 2014. ta brojka bila gotovo identična, a 2015. godine desetak je građana u cijeloj Hrvatskoj potražilo liječničku pomoć nakon rukovanja pirotehničkim sredstvima. Petarde su im eksplodirale u rukama. Baš onima koji su vjerovali kako s njima znaju rukovati.

I dok je pirotehnika komercijalna gospodarska grana u kojoj se u Hrvatskoj godišnje zaradi oko 50 milijuna kuna, koja svoj procvat doživljava upravo u božićno i novogodišnje doba – takva su slavlja i više nego nepotrebna. Kako u pucnjavi možemo ili kako bismo trebali pronaći zabavu koju poslije prenosimo na vlastitu djecu? Baš nikako jer petarde ugrožavaju sigurnost ne samo onoga tko njima rukuje nego i sugrađana, slučajnih prolaznika, ali i kućnih ljubimaca. I dok nam čitave godine nimalo ne nedostaje pucnjave pod prozorima i takvog pirotehničkog iživljavanja (zabranjena zakonom op.a.), zašto nam je takva suluda tradicija onda važna za blagdane?

Komentara 20

Avatar Vucibatina
Vucibatina
17:50 28.12.2015.

Sve kreče iz obitelji !

DU
Deleted user
17:41 28.12.2015.

Policija provodi akciju :) ? Pa nemojte me nasmijavati. Po kvartu mi balavurdija puca ko blesava već danima, a tako je po čitavom gradu koliko čujem. I tako već danima. I to gruva ko da jexratno stanje.

IP
ispeci.pa.reci
17:04 28.12.2015.

valjda fali ljudima pucnjave iz 90-ih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije