Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
M.O. VOLTINO

'Otac Domovine' posvađao političare i susjede u Zagrebu: Je li u pozadini ideologija?

Slaven Branislav Babic/PIXSELL/Wikipedia
18.09.2022.
u 21:00

Digla se bura oko ideje preimenovanja Mjesnoga odbora u Voltinom naselju.

Deložacija Oca Domovine s Trešnjevke ili kako je Ante Starčević rujna 2022. podijelio Voltino – da se traži naslov sage o kojoj već danima raspravljaju stranke, puk, takozvana nezavisna politika, pa i pokoji ustavni stručnjak, ovako bi on otprilike izgledao.

Treba pitati stanovnike

Iako je šira i uža javnost svoj stav o tome treba li se Mjesni odbor “Dr. Ante Starčević” preimenovati u Mjesni odbor Voltino već otprilike formirala, dio tvrdeći da u tome nema ništa loše, a dio zagovarajući poziciju da je riječ isključivo o ideologiji Možemo!, kojem bi bilo bolje da se bavi komunalnim problemima, mi smo zaključili kako bi o toj ideji najbolje bilo razgovarati s njezinom inicijatoricom, Zvjezdanom Cikotom, čelnom ženom toga mjesnog odbora. Da nije očekivala baš takvu reakciju, kazala nam je odmah na početku jer nije ona, kaže, mislila ništa loše. Do praktičnosti je, kaže nam.

– Većina mjesnih odbora oko nas zove se prema kvartu koji predstavljaju. Rudeš, Ciglenica, Pongračevo, Ljubljanica. Mi smo Voltino i jednostavno mi se činilo logičnim da se i Mjesni odbor tako zove – objašnjava Zvjezdana Cikota, dodajući kako nije očekivala da će se njezin prijedlog pretvoriti u toliki problem. Nije riječ o ideologiji?

– Ma ne. Ako ćemo gledati posve realno, Ante Starčević ionako nema nikakve veze s našim kvartom pa ne vidim ni zašto bi nam smetao – kaže nam predsjednica Mjesnog odbora te dodaje kako sam prijedlog o preimenovanju ne znači nužno i glasovanje o tome, pa ni raspravu. Svaka se sjednica otvara tako da se vijećnici suglase o dnevnom redu, a ako se to ne dogodi, o prvotno predloženom se ni ne raspravlja. Ono po čemu će se ova sjednica s potencijalnim preimenovanjem razlikovati od dosadašnjih jest publika.

– Došao je popriličan broj zahtjeva za prisustvovanjem sjednici i iako se ona održava u maloj, derutnoj i potresom oštećenoj prostoriji, svima sam odgovorila da dođu, čak i HRT-u. Nemam problem s tim, samo moram priznati da me pomalo i strah hajke koja je nastala – rekla nam je Z. Cikota pa se usput i požalila kako se nitko ne interesira kad ih se zove sa stvarnim problemima koje imaju Voltino i Trešnjevka. I o tome ćemo, obećavamo, pa pitamo ne bi li bila dobra ideja stanovnike pitati kako žele da im se zove mjesni odbor.

– Svakako! Ja jesam pobornik direktne demokracije, voljeli bismo čuti što građani misle. Pogotovo jer su sad nastale ovakve tenzije – kaže naša sugovornica. A nastale su navodno do te mjere da je potpredsjednik Mjesnog odbora, također predstavnik Možemo!, dao ostavku. Pitamo predsjednicu i o tome. Točno je, kaže, ali riječ je o sasvim “nekoj pedesetoj stvari”. Da bi se Vijeće ipak trebalo baviti nekim drugim stvarima, smatra HDZ, iz kojeg ističu kako je izvršenje malih komunalnih akcija manje od četiri posto.

– Činjenica jest da se mjesni odbor po Anti Starčeviću zove od 1992., prije toga nosio je ime Rade Končara. Na Trešnjevci – sjever svoje mjesne odbore imaju hrvatski velikani, osim Starčevića i Nikola Tesla, Antun Mihanović, Silvije Strahimir Kranjčević. I svi oni ondje su zbog inicijative građana te se bez njih ne bi ni ovo trebalo odlučivati.

Mi smo još prošli tjedan, kad smo doznali za potencijalno preimenovanje, zamolili da se s tim ne ide, ali nisu nas poslušali – kaže nam predsjednica HDZ-a Trešnjevka – sjever Danijela Blažanović pa dodaje kako Možemo!, nakon murala o Vukovaru i roditelja odgojitelja, sada želi “izbrisati” i Antu Starčevića.

Od inicijative 2014. odustali

I ostatak desnice stava je da se vladajući u metropoli bave ponajprije ideološkim temama.

– Možemo! kroz hrvatsku verziju “cancel” kulture nastavlja sa snažnim i korjenitim promjenama u Zagrebu koje na svakodnevnoj razini bitno utječu na kvalitetu života naših sugrađana. Jer jedno ime mjesnog odbora zasigurno je važnije od grada koji pliva u smeću, čije se fasade i dalje urušavaju od potresa, čiji sugrađani i dalje žive u kontejnerima – poručili su iz Mosta. Podsjetimo, “Dr. Ante Starčević” je “Voltino” trebao postati i 2014., kad je to inicirao SDP, koji je tada prvo poručio kako je “nedopustivo da se od promjene imena, koje za cilj ima izjednačiti službeni naziv mjesnog odbora s nazivom koji se koristi među stanovnicima kvarta, radi političko pitanje”, a onda od preimenovanja odustao. 

Ključne riječi

Komentara 4

LL
lijepa_li si
09:43 19.09.2022.

komitetlije, partijaši, kamuflirani u tzv. aktiviste, unose razdor, nemir, međ pučanstvom. ne nudeći rješenje za nagomilane komunalne probleme zagrepčana,svjesno "dejstvuju" namećući ideološke odluke. obečavali su bolju komunalnu infrastrukturu, a nude nam svjezonazorske ratove. uvjeravali, da su budućnost, a vraćaju u prošlost! strašno!

DU
Deleted user
10:02 21.09.2022.

Ma poznamo mi ove perfidne lukave poteze micanja svega hrvatskoga, mic po mic. Kad bi smjeli na glas, najradije bi se nazvali po po njihovom od pravoslavne crkve odlikovanom Voji Šešelju. Hrvati naivni ko tuke, pogotovo jugo nastrojeni "puše" samo tako.

ME
MediciKM
15:38 22.09.2022.

Pored toliko problema u kojima taj kvart grca oni se bave promjenama ulica/trgova...a samim time ljudima žele nametnuti i dodatne troškove... Da se mene pita, nakon svake promjene vlasti tko se počne baviti takvim idiotarijama umjesto rješavanja konkretnih problema koji će olakšati život građanima, letjeli bi s vlasti istog trena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije