Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žele ubrzati obnovu

Novi projekt Tomaševićeve Gradske uprave: Umrežavaju sve online baze podataka o obnovi

Zagreb: Tomislav Tomašević održao je konferenciju za medije
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
10.08.2021.
u 14:38

Ured za strategijsko planiranje pod vodstvom Darka Šiška, koji je odnedavno i v. d. pročelnika, izradio je novi dokument

Od zagrebačkog je potresa prošlo više od godinu i četiri mjeseca. A od petrinjskog sedam mjeseci. Proces obnove i nije započeo kako treba pa je nova gradska vlast inicirala izradu dokumenta kojim bi se trebala ubrzati. Dokument nazvan “Upravljanje prostornim podacima u procesima obnove nakon potresa u Zagrebu i Petrinji” uskoro će u implementaciju, a trebao bi, ističu, umrežiti sve dostupne online baze podataka, ali i poboljšati protok informacija između državnih i gradskih tijela te ih učiniti dostupnijima javnosti i građanima.

– Potresi su potaknuli izradu nekoliko online baza podataka. Prva je izrađena tijekom tzv. preliminarnih pregleda u Zagrebu za Hrvatski centar za potresno inženjerstvo, a nakon nje počela je izrada čitavog niza baza podataka, prostornih i ostalih, koje su inicirala razna tijela, državna i gradska, a nalaze se na raznim mjestima i do njih se pristupa preko raznih sučelja – kaže zagrebački dogradonačelnik Luka Korlaet.

Dodaje da je novi dokument izradio Ured za strategijsko planiranje pod vodstvom Darka Šiška, koji je odnedavno i v. d. pročelnika, a okupit će sve podatke vezane uz potres. Rezultat će biti, kažu u Gradskoj upravi, brz pristup svim podacima, do kojih će građani moći doći putem web preglednika, a gradske i državne institucije pristupat će im izravnom informatičkom vezom ili putem posebne aplikacije.

- Radni tim, sastavljen od predstavnika više institucija, utvrdio je postojeće stanje i pregled korisnika prostornih podataka o potresu, kao osnovu za prijedlog konsolidacije podataka i sustava s ciljem omogućavanja optimalnog upravljanja i korištenja podataka. Obuhvaćeni su sustavi procjena uporabljivosti građevina nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa te sustav procjena financijskih šteta Grada Zagreba. Cilj projekta je urediti prikupljene podatke, pohraniti ih na odgovarajuću državnu i gradsku informatičku infrastrukturu te omogućiti učinkovito korištenje podataka za sve institucije, tvrtke i građane - kažu u Gradu.

Komentara 21

Avatar Cinco
Cinco
16:31 10.08.2021.

Primjer: Jarun smrdi i prepun je lopoča. Mediji šute, a kad je Bandić bio gradonačelnik svaki dan je bilo prepuno primjedbi iako je stanje bilo puno bolje. Odnosno, sad je nikad gore stanje...

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
16:08 10.08.2021.

Što radi gradonačelnik ?

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
16:08 10.08.2021.

Zašto još stoje grafiti po Zagrebu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije