Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'Nisu neandertalci bili prvi metalci' - o stvaranju Zemlje u geološkoj slovarici

Hrvatski prirodoslovni muzej izdavač je prve Geološke slovarice, u kojoj su autorica Renata Brezinščak, pjesnikinja Ivana Borovac i ilustrator Tomislav Žerjavić objasnili abecednim redom sve osnovne pojmove iz geologije, od 'ahata' do 'Zemlje'. Namijenjena je osnovnoškolcima
04. travnja 2014. u 15:06 0 komentara 564 prikaza
Geološka slovarica
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Geologija, evolucija, litosfera, nafta, sige... pojmovi su razni koji se u rimi naučiti mogu u prvoj Geološkoj slovarici.

Poredani su po abecednom redu. Rima služi da se pojmovi lakše nauče, u čemu je autorici projekta i kustosici Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Renati Brezinščak pomogla pjesnikinja Ivana Borovac koja je u enciklopedijama provjeravala svoje znanje, te ilustrator Tomislav Žerjavić.

Geološka slovarica | Autor : '' Foto: ''

Ta zanimljiva slovarica dostupna je u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Demetrovoj i namijenjena je školarcima nižih razreda škole.

– Uz rimu je jako lako naučiti nešto novo, a nisam znao što su amoniti (prethistorijski glavonošci) – rekao je Vito Kraljević iz 3. razreda OŠ Pantovčak.
Muzej najčešće posjećuju školarci i većina ih hvali slovaricu, koja je inače tiskana novcem Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i sport.

Dobili smo pohvalu jedne bake koja nam je u rimi napisala da im je knjiga fora i da je moraju pohvaliti zbog čega će i u muzej doći češće na obuku – kaže autorica Renata Brezinščak. Slovaricu se može nabaviti isključivo u muzeju po cijeni od 30 kuna.

Primjeri lako pamtljivih rima o svemu na Zemlji

Evolucija - Majstorica to je prava: sve razvija, poboljšava. Savršeno biti mora, pa je zato tako spora.

Minerali tvore sloj Zemljine kore. Grade stijene ili rude, a najljepši krase ljude. Minerala raznih ima i u našim muzejima.

Neandertalci - Ma nisu neandertalci bili prvi metalci! Za metale nisu čuli, prerano su izumrli. Oruđe su, što su znali, od kamena isklesali.

I krapinski pračovjek u kameni spada vijek. Sada znaš pa svima reci: to su bili naši preci.

Bakina rima:

Knjiga ova baš je fora. Tetu Renatu pohvaliti se mora. Čitamo ju, gledamo ju, pa čvrstu donosimo odluku u vaš muzej da dođemo, na dodatnu obuku.  

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.