Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Omiljeni običaj

Nakon Bandića, sretni dobitnik novčića iz česnice postao njegov nasljednik

Zagreb: Tomašević izvukao novčić iz pogače na obilježavanju Božića po julijanskom kalendaru
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
06.01.2022.
u 16:17

U tijesto se umijesi novčić, a pečena česnica se lomi i dijeli u krug, od domaćina na desno na onoliko dijelova koliko ima ukućana. Onaj tko pronađe novčić u česnici, vjeruje se, neće imati problema s novcem u godini koja je pred njim.

Božićna česnica, tradicionalna pogača za Badnjak ili Božić  jedan je od omiljenih blagdanskih običaja u pravoslavnim obiteljima. Neki tradiciju prakticiraju za Badnjak, drugi za Božić, ovisi o podneblju. U tijesto se umijesi novčić, a pečena česnica se lomi i dijeli u krug, od domaćina na desno na onoliko dijelova koliko ima ukućana. Onaj tko pronađe novčić (paru) u česnici, vjeruje se, neće imati problema s novcem u godini koja je pred njim. 

Česnica se kao i svake godine lomila na tradicionalnom obilježavanju pravoslavnog Božića i badnjaka koje je organiziralo Srpsko narodno vijeće u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji "Katarina Kantakuzina Branković". Božićni blagoslov okupljenima podijelio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije. 

Na događaju su, među ostalima, bili i premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Upravo on bio je sretni dobitnik novčića u česnici. Podsjetimo, dok je bio živ, paru u česnici gotovo svake godine pronašao bi njegov prethodnik Milan Bandić, no bilo je i iznimaka. Primjereice, na Badnjak po julijanskom kalendaru 22106. novčić u česnici pronašao je tadašnji premijer Tihomir Orešković. 

 

Komentara 5

IZ
iznadzagrebanebo
16:49 06.01.2022.

Poštujem sve vjere i nacije, pa bi me zanimalo u kojoj je crkvi bio Tomašević na katolički Badnjak!?!

DU
Deleted user
16:45 06.01.2022.

Neće on imati problema sa novcem uzeo je djeci i RO, a bacio milijune za organizaciju skijanja na Sljemenu.

FR
franc251
16:53 06.01.2022.

Ha, ha. Dobro se zaletio. Već sad je napravio više fontana nego bandy. Pa je našao novčić..... bit će para.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije