Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČAROLIJA BOŽIĆA

Najljepše božićne koncerte ove godine možete pratiti online iz sigurnosti svog toplog doma

Najljepše božićne koncerte ove godine možete pratiti online iz sigurnosti svog toplog doma
Foto: Pixabay
1/3
18.12.2010.
u 16:43

Turistička zajednica grada Zagreba dosad je publiku počastila live streamom pet najljepših božićnih koncerata u sklopu Adventa Zagreb, a očekuje vas još jedna glazbena poslastica koju nikako nećete htjeti propustiti

Turistička zajednica grada Zagreba svake godine nastoji Advent u Zagrebu oplemeniti novitetima pa su tako i ovu godinu, koja je po svim parametrima izvanredna, obogatili atraktivnom glazbenom i kulturnom ponudom. Advent Zagreb 2020. donosi brojna događanja koja će nas na naljepši mogući način uvesti u blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića.

Iako je ovogodišnji adventski period drugačiji nego prijašnjih godina, to ne znači da uz pomoć tehnologije ne možemo uživati u najboljim live koncertima. Za to se pobrinula Turistička zajednica grada Zagreba koja od početka prosinca na svom Facebook profilu publiku časti streamovima najljepših božićnih koncerata.

Kulturna događanja za sve generacije

Ove je godine poseban naglasak stavljen na glazbene i kulturne događaje koji su krenuli već s prvim danom adventskog programa. Za vrijeme trajanja Adventa za građane je pripremljeno mnoštvo različitih programa i koncerata. Glazbenoj raznolikosti pridonose vrhunski hrvatski glazbenici poput Zagrebačkih solista i Zagrebačkog komornog orkestra koji svakih nekoliko dana održavaju koncerte s novim programima u zagrebačkim muzejima i Društvu književnika Zagreb. Zagrebački solisti izvode domaće i međunarodne svevremenske klasike J.S. Bacha i A. Corelia, dok u Muzeju za umjetnost i obrt možete doživjeti popijevke, intermezza, valcere i mađarske plesove Johannesa Brahmsa.

Početkom prosinca održan je glazbeno-dramski program „Advent u HNK u Zagrebu“ posvećen svim zdravstvenim djelatnicima u znak zahvale za požrtvovnost u vremenu u kojem se nalazimo
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Kod Kamenitih vrata održava se Festival adventskih i božićnih pjesama gdje se izmjenjuju razni pjevački sastavi koji pozivaju da se radost Božića proslavi zajednički kroz glazbu. Za one željne malo drugačijeg zvuka, tu je i program „Advent pod lanternom“ uz nažigače u Parku Bele IV. i Parku Grič. Slušajući pjev Gospel sastava The Messengers i vokalnih ansambala pod organizacijom Udruge Musica Nota, doživjet ćete posebnu pjevnu tradiciju grada Zagreba pod plinskim gradskim svjetiljkama.

Simbolika Božića oduvijek se vezala uz zvuk limenih puhačkih instrumenata pa tako i s gornjogradskih balkona građani mogu čuti melodije u izvedbi šesteročlanog Ad Gloriama, limeno-puhačkog sastava koji unosi blagdansku radost uz atraktivan zvuk. Neizostavni su i ostali vokalni umjetnici poput Voxa i dua Vivio koji izvode najpoznatije blagdanske pjesme u zagrebačkim prolazima Oktogon, Neboder, sestara Bakalović te ispred Kamenitih vrata.

Streaming koncerata na društvenim mrežama

Jedan od ovogodišnjih noviteta je dostupnost velikog dijela adventskog programa online, što omogućuje širokoj publici diljem Hrvatske i svijeta da uživaju u čaroliji Adventa iz udobnosti i sigurnosti vlastitog doma. Turistička zajednica grada Zagreba dosad je na svojim društvenim mrežama streamala pet božićnih koncerata koje možete pogledati na službenoj internet stranici Adventa Zagreb, a do kraja mjeseca vas očekuje još jedan koncert koji će donijeti dašak Božića kroz brojne glazbene uspješnice.

Početkom prosinca publika je tako mogla poslušati spektakularne klasike Beethovena, Paganinija i naše Dore Pejačević uz brojne violiniste, sopraniste i pijanisticu Ivu Gamulin u Hrvatskom glazbenom zavodu, a uslijedile su maestralne izvedbe Bacha i Vivaldija Zagrebačkog komornog orkestra za potpun božićni ugođaj.

Zagrebački komorni orkestar za božićni je koncert pripremio skladbe Johanna Sebastiana Bacha, Antonija Vivaldija i ostalih baroknih klasičnih izvođača
Foto: Turistička zajednica grada Zagreba

Treća glazbena poslastica koju ste mogli izravno pratiti na društvenim mrežama Turističke zajednice grada Zagreba bio je koncert tradicionalnih božićnih pjesama u izvedbama Mateja Meštrovića i Renate Sabljak za koje je domaćin još jednom bio Hrvatski glazbeni zavod, dok je prošli vikend održan tradicionalni božićni koncert Zagrebačkih solista koji su izveli valcere polke, hrvatske i međunarodne božićne pjesme te djela J.S. Bacha u Muzeju grada Zagreba.

Jučer je održan prijenos božićnog koncerta iz Galerije Lav u izvedbi sastava Ad Gloriam Brass, skupine šest limenopuhača koji inače sviraju u Operi HNK i Zagrebačkoj filharmoniji. Sastav je izveo skladbe brojnih poznatih skladatelja te ste mogli čuti valcere, polke, božićne pjesme, renesansne plesove, ali i ponešto filmske i zabavne glazbe. Sve snimke koncerata možete pogledati na službenoj stranici Adventa Zagreb: www.adventzagreb.hr.

Šećer na kraju bit će poseban božićni koncert renomiranih hrvatskih bendova Vatra, Detour i Pavel, koji se mogu pohvaliti nekima od najemitiranijih pjesama u 2020. godini. Ne preostaje vam drugo nego da se udobno smjestite u krugu svojih najmilijih i uživate u prijenosu uživo na Facebook stranici Turističke zajednice grada Zagreba.

Prepustite se čaroliji blagdana i uživajte u adventskim pjesmama u pravom blagdanskom ozračju sigurno i odgovorno.

Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Želite prijaviti greške?