Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dodjeljuje se od 2006.

Nagrada Zagrepčanka godine mogla bi se dodjeljivati na Zagorkin rođendan

Zagreb: Dodijeljene nagrade Grada Zagreba, a Zagrep?anka godine je Mirjana Bohanec Vidovi?
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/7
05.10.2023.
u 15:30

Inicijativa zastupnika Nenada Predovana na dnevnom je redu današnje sjednice Skupštine

S obzirom na to da je nagrada Zagrepčanka godine, koju redovito dodjeljuje Gradska skupština, namijenjena ženama koje svojim djelovanjem znatno pridonose afirmaciji žena u društvu te ljudskim pravima i ravnopravnosti spolova, trebala bi se uručivati 2. ožujka, na rođendan Marije Jurić Zagorke. Poručuje to Nenad Predovan, oporbeni skupštinski zastupnik iz redova Stranke rada i solidarnosti u prijedlogu izmjene Odluke o javnim priznanjima Grada.

– Navedeni kriteriji utjelovljuju se u životu i radu Zagorke. Ona je dala nemjerljiv doprinos afirmaciji žena, a njezin rad i društveni angažman nadahnuće su kako suvremenim hrvatskim feministkinjama tako i svim pobornicima jednakosti i ravnopravnosti spolova. Zato za danom dodjele ne moramo posezati među međunarodnim datumima, već trebamo izabrati onaj koji simbolizira našu zagrebačku i hrvatsku baštinu – ističe Predovan referirajući se pritom na činjenicu da je na svibanjskom zasjedanju u Ćirilometodskoj donesena odluka kako će se nagrada uručivati na Međunarodni dan žena, što je bio slučaj do 2013. Posljednjih deset godina pak dan dodjele nije bio fiksiran, već je o njemu odlučivala Skupština.

VEZANI ČLANCI: 

– Ove godine obilježavamo 150. obljetnicu rođenja Marije Jurić Zagorke i to je prigoda, ali i obaveza, da pridodamo još jedan kamenčić potpore svemu što simbolizira njezino ime. Ona je svojom upornošću u konzervativnoj sredini otvorila prostor za snažnu borbu za ženska prava i slobodu. Nepravdu institucionalnog zanemarivanja u vrijeme njezina života danas možemo ispraviti podupiranjem ovog prijedloga – navodi Predovan.

Titula se dodjeljuje od 2006., a ove ju je godine, podsjetimo, zaslužila Mirela Čavajda, koja se u fokusu javnosti našla nakon što joj nije dopušten pobačaj u visokom stadiju trudnoće, unatoč činjenici da će, prema liječničkim nalazima, njezino dijete biti rođeno mrtvo ili s teškim malformacijama. Tri zagrebačke bolnice odbile su izvršiti pobačaj, a kako su objasnili u odluci Skupštine, u trenucima donošenja najteže životne odluke javno je istupila i upozorila na diskriminaciju i probleme zdravstvenog sustava.

VEZANI ČLANCI: 

Nagradu su prethodnih godina dobile i odvjetnice Sanja Bezbradica Jelavić i Ljubica Matijević-Vrsaljko, knjižničarka Jasna Kovačević, Alemka Markotić, Marija Sekelez i Mirjana Bohanec Vidović, Janica Kostelić i Sandra Perković, profesorice Lovorka Galetić i Slavica Jakobović Fribec, znanstvenica Vernesa Smolčić, predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu Marija Slišković, bivša radnica Kamenskog Đurđica Krnjak, psihologinje Maja Mamula i Mirjana Krizmanić te novinarka Ana Rukavina Erceg. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije