Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Zagrebački ekvinocij'

“Komedijom želimo poručiti da mladi nisu besposličari”

19.02.2018.
u 16:39

Generacija odrasla na vokabularu youtubera snima prvi dugometražni film...

– Nađemo se kod stepki pa ćemo vidjet kamo ćemo dalje – najčešći je zaključak do kojeg dolazi zagrebačka mladež u svojim pregovorima za noćni izlazak.

Nakon „stepki“, koje se zapravo odnose na eskalator u Importanne centru na Glavnom kolodvoru, koji vodi do dućana u kojem se kupuje vino u tetrapaku, iduća postaja obično su klupice ispred džamije ili pak one na Opatovini.

To je više-manje početak svakog izlaska koji starijima nikako nije jasan.

“Ne vidim budućnost za naš narod ako se budemo morali osloniti na današnju frivolnu mladež jer svi su mladi neopisivo nerazboriti. Danas mladi misle da su neopisivo pametni, nestrpljivi su i protiv svake suzdržanosti.” Nisu to riječi neke starije gospođe koja je, vraćajući se iz dućana u Importanne centru, u ZET-ovoj šestici ostala frapirana ponašanjem tinejdžera, dežurnih galamdžija kako u tramvaju tako i u životu. Riječi su to grčkog pjesnika Hezioda iz osmog stoljeća prije Krista.

1/5

Međutim, njihove aktualnosti i svevremenosti svjesni su svi koji su ikada bili tinejdžeri, a među njima je svakako i grupa zaljubljenika u film iz neprofitnog filmskog kolektiva CEFGI.

Ti su mladi filmaši odlučili snimiti svoj prvi dugometražni film „Zagrebački ekvinocij“ koji će prikazati upravo kulturu takvih noćnih izlazaka.

– Film je zamišljen kao glas generacije koja dijeli isti žargon proizašao iz vokabulara youtubera kao što su ma3ca ili 2Kitice, koja sluša istu trap glazbu, divi se Mikiju Solusu, Kiši metaka ili High 5-u i izlazi na ista mjesta – ističe Svebor Mihael Jelić, 19-godišnjak koji potpisuje scenarij i režiju ovog filma u nastanku.

Uloge producentica pripale su 19-godišnjoj Eleni Mikac i 21-godišnjoj Ivori Sošić, a cijela filmska ekipa, uključujući kamermane, glumce i montažere, stara je između 17 i 22 godine.

Svi oni, zahvaljujući isključivo svom entuzijazmu i optimizmu, upustili su se u ovaj projekt bez budžeta, a sve s ciljem da pokažu kako mladi danas nisu besposličari, nego da upravo ti noćni izlasci koji počinju kod „stepki“, a završavaju u Močvari ili na nekom house partyju, oblikuju njihove osobnosti.

– Film je zamišljen kao triptih o šestero prijatelja, groteskna komedija koja nastoji svima pokazati da noćni život mladih nije samo zabava, razonoda, trošenje novca i vremena. Svi oni razgovori u tri ujutro o „smislu života“ razgovori su koji nas na neki način oblikuju, kao i situacije u kojima u nesnošljivoj gužvi, dok u pozadini „trese“ techno, čuvamo prijatelje jer im je loše – ističe Elena Mikac.

„Zagrebački ekvinocij“ trebao bi se početi snimati na proljeće kako bi ugledao svjetlo dana upravo na ekvinocij, 23. rujna.

Međutim, budući da je rad svih ljudi na filmu isključivo volonterske prirode, da bi uspjeli u svome naumu ovi mladi entuzijasti pokrenuli su sve popularniju „crowdfunding“ online Idiegogo kampanju u kojoj će skupljati novac preko donacija simboličnog iznosa između sedam i deset kuna uz geslo: „Vi nama kavu, mi vama film“.

– Prosječan budžet hrvatskog filma iznosi između dva i pet milijuna kuna i smatramo da je uz drukčiji pristup moguće drastično umanjiti taj iznos – ističe Jelić te dodaje da su se upravo zato odlučili za Idiegogo kampanju pomoću koje će, nada se, uspjeti u svom naumu te na hrvatsku kinematografsku scenu donijeti nešto drukčije od sporih kadrova i depresivnih tema.

Kako doznajemo, mladoj glumačkoj ekipi, također volonterski, na cijelom projektu njihova prvog dugometražnog filma priključit će se i glumac Goran Grgić.

Komentara 1

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
19:05 19.02.2018.

Hm, kaj bi mi mladi bili besposlicari. Pa ja provodim krvavih 20 sati dnevno na internetu, a na you tubeu ostatak. Ak se dignem sat ranije, mogu skupiti i 25 sati dnevno buljenja u ekran

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije