Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udovice se u tom filmu prikazuju na ponižavajući i seksistički način

Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata podnijela je pritužbu pučkoj pravobraniteljici i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.
25. siječnja 2018. u 14:44 65 komentara 3517 prikaza
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH – Grad Zagreb i Zagrebačka županija, podnijela je u četvrtak, 25. siječnja, pritužbu pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić na film “Ministarstvo ljubavi”, jer se njegovim javnim prikazivanjem u programu HRT-a 11. siječnja 2018. u 23:20 i na različitim javnim događajima grubo narušava dostojanstvo udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Kolumna Zakoni neće zaustaviti neznanje i mržnju, ali strah od suda nije loš početak u njihovu suzbijanju

“Film prikazuje udovice ubijenih i umrlih hrvatskih branitelja upravo zato što su udovice i pritom ih na temelju toga statusa prikazuje na način koji vrijeđa njihovo dostojanstvo, čast i ugled kao udovica – žena čiji su muževi na najokrutniji način ubijeni u oružanoj agresiji na Republiku Hrvatsku braneći hrvatsku državu”.

“Udovice se tijekom cijelog filma, financiranog javnim novcem kroz HAVC i HRT, dakle uime Republike Hrvatske, prikazuju na nehuman, ponižavajući, seksistički i degradirajući način kao objekti koje više inspektora “lovi”, o čemu svjedoče postupci i razgovori likova u filmu, primjerice kada jedan od dva glavna lika govori kolegama:

“Udovice su svugdje iste i treba ih naguzit. Jer misle živjet na tuđoj grbači. Jel’ ti živiš na tuđoj grbači? Ne… Jel’ ti živiš na tuđoj grbači? Ne, a one su jadne, one su sirotice, mo’š mislit, sve mafija. Znaš ‘ko je jadan, mi smo jadni. Jel’ si možeš natankat benzin, jel’ si možeš djetetu platit vrtić, ne možeš, al’ zato su one jadne, one su lijepo izjebale cijelu državu i još povrh svega varaju pokojne muževe kojima su obećale vjernost….”

“Diskursom korištenim u filmu javnost se potiče na mržnju prema ranjivoj društvenoj skupini – udovicama hrvatskih branitelja jer ih se prikazuje kao osobe koje od društva zaslužuju prijezir i progon, napose zbog navodnih privilegija koje, kako je zlonamjerno i s osudom prikazano u filmu, ‘zloupotrebljavaju’.

Javnim prikazivanjem filma “Ministarstvo ljubavi” u kinematografiji kao i na javnoj televiziji, prekršen je članak 16. Zakona o ravnopravnosti spolova (NN 82/08, 69/17), prema kojem je “zabranjeno javno prikazivanje i predstavljanje žena i muškaraca na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način, s obzirom na spol”, kao i Zakon o medijima, Zakon o elektroničkim medijima, Kazneni zakon, Zakon o suzbijanju diskriminacije i Zakon o HRT-u.

Zbog svega navedenog Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH, kao udruga žena, traži od pravobraniteljica:

– da se očituju o navedenom uvredljivom i diskriminatornom prikazu svih udovica koje u hrvatskom društvu opravdano uživaju zaštitu hrvatske države, a onda i udovica hrvatskih branitelja

– da zaštite žene koje su udovice od napada na njihovo građansko, ljudsko, žensko i majčinsko dostojanstvo

– da istraže tko je financirao film “Ministarstvo ljubavi”, je li financiran javnim novcem i je li dopustivo da se javnim novcem, preko državne institucije, vrijeđaju žene i udovice

– da izvijeste Udrugu udovica hrvatskih branitelja o svojem stajalištu o tome kako su žene prikazane u filmu “Ministarstvo ljubavi”.

1 / 22
HRT
Branimir Pufuk Tragikomedija u režiji udovica ili kako je Marko Perković Thompson završio među mrziteljima Hrvatske Ruža Soldo STRASBOURG PRESUDIO Dvostruka udovica 11 godina nezakonito primala mirovinu kao udovica hrvatskog branitelja HRT Prosvjed zbog filma Udruga udovica hrvatskih branitelja: Tko na HRT-u ima veću moć od Medveda?
Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • psihonaut:

    Nsam gledao film, ali ću ga svakako pogledati. Ne laje pas zbog sela nego zbog sebe, kažu naši stari.

  • CarlElias:

    Kamo ovaj svijet ide, pa pobogu zar zaista neki ne mogu razlučiti film od stvarnosti. I takvima se daje javni medijski prostor. FACEPALM

  • prohujalo:

    Ja sam živi branitelj. Supruga mi je umrla.Imala je solidnu mirovinu i isplatilo mi se više uzeti njenu mirovinu nego moju pošto je poslodavac meni dosta godina uplaćivao minimalna davanja. Braniteljska minimalna mirovina isto je bila tu negdje. Ali ja ... prikaži još! to nisam mogao napraviti prije nego sam imao 55 godina a ona 50 godina. Da se to desilo kada smo mi bili stari dvadeset ili trideset godina nema šanse da preuzmem mirovinu bračnog partnera i da ju primam dok sam radno sposoban. Dakle ja kao branitelj ta prava nisam imao a ove udovice poginulih branitelja ta prava ostvaruju i nakon što im djeca završe redovito školovanje iako su radno sposobne. Još da napomenem,ja koji sam hrvatski branitelj,za nekih 20-30 godina kada ću biti star i nemoćan ne mogu se ponovo oženiti da mi moja bračna družica olakša zadnje godine života jer bih izgubio mirovinu. Supruge poginulih branitelja htjele one to priznati ili ne,imaju privilegiju u odnosu na branitelje koji su ostali živi. Nije li to malo apsurdno?