Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ostario...

Kamo je nestao 'Pimpek'? Poznata skulptura više nije u Maksimiru

bacač diska
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/4
12.12.2012.
u 09:30

Kip postavljen 1957. zbog napuknuća treba obnoviti, što traje do Nove godine

Kamo je nestala skulptura golog Bacača diska, postavljena još davne 1957. godine na križanju Maksimirske ceste i Svetica, pitaju se ovih dana prolaznici. I dok se neki šale i kažu da je brončani kip misteriozno nestao kako bi od hladnoće spasio svoju muškost, istina je potpuno drugačija – odnesen je na restauraciju.

Naškodilo mu vrijeme

– Malo se smrznuo. Pa jadan gol stoji na snijegu. Zamislite kako mu je. Morao je privremeno otići - kazao je u šali Petar Gašip, prodavač kestena s ugla križanja.

Kratki izlet skulpture znamenitog kipara Vanje Radauša nakon više od pola stoljeća izloženosti vremenskim nepogodama bio je nužan, kažu iz Gradskog ureda za izgradnju grada.

– Zbog dotrajalosti i napuknuća morao je biti odnesen na restauraciju kako ne bi došlo do pada i time još veće štete na skulpturi. Treba vremena da se takva skulptura obnovi, no zasigurno će Bacač diska biti u Maksimiru do Nove godine. Građani se ne moraju brinuti jer će biti vraćen – kazao je pročelnik Davor Jelavić.

Zasad se radi, vidljivo je, na postavljanju postolja za skulpturu pa je ono ograđeno visokom ogradom od iverice.

No, nije ova skulptura, nadaleko poznata i popularna kao “Pimpek”, jedino umjetničko djelo koje je posljednjih tjedana maknuto s javnih gradskih površina, zbog čega se građani u čudu pitaju nije li riječ i o njihovoj krađi.

Skulpture se popravljaju

Prizemljeno sunce u Bogovićevoj kipara Ivana Kožarića tako je nedavno također maknuto sa svoje lokacije radi restauracije, a i skulptura Ruka prijateljstva kiparice Milene Lah, smještena na križanju Branimirove ulice i Svetica, nedavno je obojena.

Komentara 26

EM
E moj narode
09:56 12.12.2012.

Inače, kad već dvije novinarke pišu ovako kratki tekstić mogle bi se barem informirati, a ne pisati poluistine... Najme, kaj? Zagrepčani nikad ovu Radaušovu skulpturu NISU zvali "pimpek" niti "Pimpek" nego su PROSTOR (travnati dio na križanju dviju ulica) na kojem je ona postavljena u šali nazivali "Pimpek trg". Pa tako nikad nisu govorili "bumo se našli kod Pimpeka" nego su govorili "bumo se našli na Pimpek trgu".

LO
Louie
17:45 12.12.2012.

Udala se bosanka za zagorca. Nakon izvjesnog vremena dodje majka kod kceri u posjetu. U razgovoru pita kcerku. Znas sta ?Na ovaj zagorski naglasak vec sam navikla. Ali neznam sta im to znaci "pimpek" E mama to ti je nestoto ko -bosanski- - - samo upola manji.

YO
yocko
19:11 12.12.2012.

Da ga nije Mamić prisvojio, kao i sve oko njega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije