Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za bolji zagreb

Kad će pojeftiniti ZET-ov pokaz? Odgovori tek za mjesec dana

'05.10.2013. Zagreb - Cafe bar Ritam grada, trg bana Josipa Jelacica. Vecernjakova matineja s glasnogovornikom ZET-a Tomislavom Juricem.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
'Marko Prpic/PIXSELL'
Autori: Mateja Šobak/VLM, Sandra Golemac/VLM
07.10.2013.
u 12:45

Analiza na terenu pokazat će jesu li odluke o prijevozu pogrešne - kazao je ZET-ov glasnovornik Jurić

Stanovnici Zagrebačke županije mogu odahnuti. Iako je prvotno bilo najavljeno snižavanje cijena dnevnih karata ZET-a samo u Zagrebu, glasnogovornik Tomislav Jurić na Večernjakovoj je matineji u Ritmu grada u subotu najavio kako će od 10. listopada i stanovnici Velike Gorice, Zaprešića, te ostalih okolnih gradova i mjesta jednokratnu kartu plaćati deset kuna.

Redari za ljubimce

Isti iznos će za kartu morati izdvojiti i vlasnici kućnih ljubimaca koji se od ovog mjeseca mogu također voziti javnim prijevozom svaki dan neovisno o vremenu.

–Ponašanje vlasnika i njihovih ljubimaca u vozilu kontrolirat će komunalni redari, koji će uz vozače činiti sve da ova nova odluka funkcionira u praksi - kazao je Jurić, te dodao kako se redari neće voziti puno radno vrijeme.

Podsjetimo, u autobuse i tramvaje ući mogu svi ljubimci, s tim da oni niži od 30 centimetara moraju biti u boksu ili košari, dok oni veći moraju imati brnjicu. Ipak, neka su pravila izazvala pomutnju među građanima koji se pitaju što u slučaju ako pas uneredi vozilo i putnika pored sebe.

–U odredbi piše da taj putnik može zatražiti odštetu, međutim, za sve što pas napravi odgovara njegov vlasnik. Vozač ne smije zaustaviti putnika koji vrlo lako na idućoj stanici može napustiti vozilo sa svojim ljubimcem - istaknuo je Jurić, koji i sam shvaća nedostatke odredbe, ali nada se kako će se kroz mjesec dana sve nedoumice iskristalizirati.

Automatsko upravljanje

Najavio je kako će se u idućih mjesec dana raditi analiza na terenu kako bi se ustanovilo jesu li nove odluke pogrešne ili će dovesti do smanjenja cijena mjesečnih i godišnjih pokaza.

–Šverceri koji ne plate kaznu od 250 kuna na licu mjesta dobit će uplatnicu i rok od osam dana da podmire dug. Ako i tada ne odluče platiti, prekršajni sudac odredit će im visinu kazne koja može doseći i do 900 kuna - poručio je glasnogovornik.

Osim aktualnih i općih tema Zagrepčane su zanimale i one svakodnevne. Čitatelji su postavili pitanje zašto se autobus iz Novog Jelkovca za Dubec ne zaustavlja na stajalištu u Novom Brestju, nego stanovnici moraju pješačiti do idućeg stajališta, na što je Jurić odgovorio da će se autobus u Novom Brestju zaustavljati već danas. Najavio je također kako se radi na uspostavljanju automatskog upravljanja prometa koji će u konačnici značiti i brže tramvajske linije i manju potrošnju struje.

Vraćanje plaćanja karata SMS-om glasnogovornik nije spominjao, no obećao je kako će svim građanima kojima je 1. listopada naplaćena kriva cijena karte novac biti vraćen.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije