Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vodič

Idete li u obilazak Adventa, evo što vas čeka na 20 lokacija

storyeditor/2022-11-24/PXL_301217_19146980.jpg
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/14
26.11.2022.
u 10:15

Vozit će i božićni tramvaj, u prosincu je Dar Mar festival, a u Meštrovićevu paviljonu priprema se i izložba "Plati i nosi"

Ulazimo u novo izdanje Adventa, koje će potrajati sve do 7. siječnja, a u puna 43 dana uživat će se u blagdanskim delicijama, brojnim koncertima i okićenom gradu. Stoga donosimo i vodič kroz 20 njegovih postaja koje od danas možete obilaziti.

Sve počinje na Jelačić-placu

Adventska svijeća pali se danas u 16.30 sati, a na velikoj pozornici tijekom manifestacije nastupat će brojne folklorne skupine, bendovi i vokalni sastavi. Između spomenika banu i Manduševca pronaći ćete i gastroponudu.

Nema bez Zrinjevca

Ispod krošanja koje krasi više od 30.000 lampica, a pale se večeras u 19.30 sati, smjestile su se kućice u kojima ćete moći kušati tradicionalna blagdanska jela, ali i kupiti ručno rađene dekoracije i igračke domaćih obrtnika i umjetnika.

Klizanje u Ledenom parku

Podno kraljeva kipa na Tomislavcu vratilo se klizalište, a večeras će ga u 18.30 sati otvoriti "Božićna glazbena kutija" u izvedbi Zagrebačkih pahuljica, nakon čega slijedi vatromet. Osim u odličnome provodu na ledu, i ondje će se, dakako, moći uživati u street foodu.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Meka zvana Fuliranje

Popularno odredište za ljubitelje dobre hrane ponovno je na Strossmayerovu trgu, gdje će vas, među ostalim, dočekati specijaliteti Ivana Pažanina i Marija Mandarića, a slušat će se ritmovi soula, jazza i funka.

Oleander uz gastroadute

Na terasu hotela Esplanade, pod novim nazivom "Fooling around by Fuliranje", u deset su se kućica opet doselila poznata imena hrvatske gastroscene, kao što su Mate Janković i Nenad Komes, a u "Under the tree shopu" moći će se kupiti i pokloni.

"Baš naš" otvara TBF

Birani domaći kulinarski znalci, među kojima je i Masterchef trio, odnosno Damir Tomljanović, Stjepan Vukadin i Melkior Bašić, nudit će svoje delicije na platou Gradec, a najavljen je i atraktivan koncertni program koji večeras otvara TBF.

Svratite kod Matoša

Poznati po svojoj retroscenografiji, smjestili su se na vrh Zakmardijevih stuba, gdje ni ove godine neće izostati popularni fotopunktovi, primjerice prozor koji gleda na Zagreb. U devet kućica pripremat će se pak gastronomski noviteti poput konfitirane patke omotane mlincima.

08.12.2017., Zagreb - Advent kod Matosa na Gornjem gradu i Strossmayerovom setalistu. "nPhoto: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/POSEBNA PONUDA

Novi val na Štrosu

Domaći specijaliteti aduti su ponude zapadnog dijela Strossmayerova šetališta, gdje će, uz pravi starozagrebački štih, nostalgiju izazivati različiti ambijenti koji će svaki tjedan donositi atmosferu jednog desetljeća, primjerice četrdesetih ili novog vala.

Winterland s atrakcijama

U zabavni park na Tuđmanovu trgu najviše mami Zagreb eye, panoramski kotač visok 36 metara, s 24 poluotvorene kabine iz kojih pogled puca na cijeli grad, a prvi put u metropoli moći će se isprobati i atrakcije poput Rangera i Sky flyera.

Tekme na Europskom trgu

Osim što će guštati u tradicionalnim blagdanskim zalogajima, posjetitelji će se na EU Adventu zabavljati i uz gastroduele iskusnih chefova, za dobru atmosferu bit će zadužena zagrebačka DJ imena, a pratit će se i utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva.

Žive jaslice na Opatovini

Žive božićne jaslice ove su se godine zbog radova na katedrali morale preseliti pa će uprizorenja zajednice Cenacolo od 17. prosinca biti na obližnjoj Opatovini.

23.12.2019., Zagreb - Sticenici zajednice Cenacolo uprizorili su zive jaslice ispred zagrebacke katedrale. rPhoto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Polarni san u tunelu

Ambijent ledene špilje uz očaravajuće efekte polarne svjetlosti moći ćete iskusiti kroz instalaciju u tunelu Grič. Ove je godine, naime, uređen na temu "Polarni san".

Blagdansko ruho Stare Vlaške

Nova gradska pješačka zona postala je i jedna od novih lokacija Adventa, a njezino blagdansko ruho inspirirao je književnik August Šenoa.

Šetnja do Parka Grič

Nažigači će oživjeti 160 godina staru tradiciju paljenja plinskih svjetiljki uz pratnju prigodnim pjesmama od Kule Lotrščak preko Parka Bele IV. sve do Parka Grič.

Dobra glazba na Katarincu

Advent na Trgu Katarine Zrinske donosi obilje dobroga zvuka, od starih šlagera i hitova iz doba vinila do filmske glazbe, a moći ćete ga slušati dok se grijete toplim napitcima poput kuhanog vina.

Obrtnici u prolazu u Ilici

Svoju lokaciju u prolazu Matice hrvatskih obrtnika u Ilici 49 imaju i zagrebački obrtnici koji će ondje nuditi bogat izbor suvenira i tradicijskih igračaka.

Domaći iz Divljeg srca grada

Tematski obilasci u Zoološkom vrtu inspirirani su bajkama Ivane Brlić Mažuranić, vodit će ih Domaći iz "Šume Striborove", a glavne su atrakcije novi stanovnici, medvjeđi blizanci Kvetina i Albert.

28.11.2020., Zagreb - U zagrebackom Zooloskom vrtu poceo je ‘Polarni advent u Divljem srcu grada’. Rijec je o tradicionalnoj manifestaciji koja ce trajati do 6. sijecnja 2021. godinerPhoto: Zoe Sarlija/PIXSELL
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Party u Zimskom vrtu

Svi koji se zapute u Hilton Winter Garden na Radničkoj 21 uživat će u glazbenim nastupima zbora Zagrepčanke i dečki, sladit će se delicijama, a spremno je i klizalište.

Glavni kvart Špansko

Pet kućica s klasičnim adventskim delicijama smjestilo se na Trgu Ivana Kukuljevića, gdje ćete se moći zabaviti uz hitove poznatih pjevača i bendova, a na velikom platnu pratit će se i utakmice vatrenih.

A možete i do Gajnica

Brojne kreativne radionice, koncerti i predstave pripremaju se ispred Centra za kulturu Susedgrad u Gajnicama, a od raznih će se materijala kreirati i trodimenzionalne bajkovite adventske kućice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije