Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREPČENI POHRLILI NA TESTIRANJE

FOTO Nevjerojatne gužve zbog hripavca: Pogledajte današnji red ispred HZJZ-a

Zagreb: Gužve za testiranje na hripavac ispred HZJZ-a
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/18
29.11.2023.
u 09:47

I danas su velike gužve za testiranje na hripavac ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u zagrebačkoj Rockfellerovoj ulici. Stotine osoba čeka na testiranje u velikim redovima. 

HZJZ u u Rockefellerovoj ulici u Zagrebu nedavno je otvorio punkt za testiranje na kojem se potencijalno oboljeli od hripavca mogu testirati svaki radni dan od 8:00 do 9:30 uz uputnicu liječnika primarne zdravstvene zaštite i uz prethodnu narudžbu liječnika obiteljske medicine ili pedijatra. Iz HZJZ-a preporučuju pacijentima da na testiranje dolaze sa zaštitnom maskom, a također napominju da se testirati može i na osobni zahtjev, i to uz plaćanje debitnim karticama prilikom testiranja. Cijena pretrage PCR na hripavac je 34,78 eura. 

GALERIJA Pogledajte gužvu ispred HZJZ-a: 

Zagreb: Gužve za testiranje na hripavac ispred HZJZ-a
1/18

VEZANI ČLANCI: 

Hripavac (pertussis), koji se u narodu zove i "magareći kašalj", je akutna jako zarazna bakterijska infekcija dišnog sustava. Tijek bolesti je postupan, s nespecifičnim simptomima sličnima prehladi, zbog čega se u početku, kada je osoba najzaraznija, često i ne posumnja na nju pa bolesnik neometano širi bolest. Za hripavac su karakteristični napadaji spazmatičnog kašlja. U HZJZ-u kažu da bolest ima tri stadija. U prvom, koji traje od jednog do dva tjedna, dolazi do curenja nosa ili začepljenja nosa te blago povišene temperature do 38°C. Javlja se i kašalj, disanje je otežano, pa može doći i do prestanka disanja ili apneje. Drugi stadij donosi napadaje kašlja u trajanju od dva do šest tjedana ili dulje. U tijeku i nakon napadaja kašlja javlja se povraćanje i malaksalost. Stanje se pogoršava kako bolest odmiče. Treći stadij je oporavak u trajanju oko dva do tri tjedna, koji ljeti traje kraće nego zimi. No u nekim slučajevima može potrajati i mjesecima.

 

Ključne riječi

Komentara 10

DU
Deleted user
10:25 29.11.2023.

Ima baba Vanga ljekovitih trava za to. Malo namažeš, malo čaj i vozi.

Avatar Zavratnica
Zavratnica
10:37 29.11.2023.

Koje je znanstveno objašnjenje zbog čega se pojavio toliko veliki broj slučajeva hripavca? Necijepljene stotine tisuća inžinjera i šerpi koje je HDZ uveo u Hrvatsku?

SG
Saul Goodman
10:05 29.11.2023.

"Bravo" hrvatski narode, što dalje od znanosti , nemojte cijepiti djecu protiv ničega, vi ste najpametniji. Ovom logikom slijede nam i epidemije tifusa, tubwrkuloze, ospica, malih boginja....svega što je napretkom znanosti i cjepiva iskorjenjeno prije 50-100 godina. Samo naprijed. Nadajmo se samonda niti jedno dijete neće strqdati zbog retardiranih roditelja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije