Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Hoćemo li žičaru do Sljemena plaćati 50 kuna?

U formiranju cijene za vožnju na Sljeme, kažu, proučavaju i europske tarife.
10. listopada 2019. u 15:44 81 komentara 9169 prikaza
žičara
Foto: Grad Zagreb
Pogledajte galeriju 1/8

Ne možeš letjeti visoko ako su ti krila kratka. Ili, u ovom slučaju, ako ti je novčanik plitak. Pedeset kuna, kalkulira se posljednjih dana, trebala bi koštati karta za prijevoz novom sljemenskom žičarom, i to u jednom smjeru, što će reći da bi prosječnu obitelj izlet na zagrebačku goru, uzme li se da djeca obično imaju popust, mogao stajati oko tristo kuna.

Zagreb: Radovi na donjem dijelu Sljemenske žičare VELIKI PROJEKT FOTO/VIDEO Radi se punom parom: Pogledajte kako izgleda gradilište sljemenske žičare

Mogao – jer su nam u ZET-u službeno odgovorili kako “cijena karte za vožnju još nije definirana”. U Gradu, pak, neslužbeno doznajemo da su se neki iznosi spominjali, ali nijedan nije konačno prihvaćen.

Sigurno neće biti 11 kao prije

– Razgovarali smo o pedeset kuna, ali i, recimo, o trideset. Ne znamo još jer će to ovisiti o puno faktora. Sigurno je samo da će karta biti skuplja od 11 kuna u jednom smjeru, koliko je koštala u staroj žičari – kažu nam u gradskoj upravi, u kojoj su objasnili i da se proučava kolika je cijena vožnje žičarama diljem Europe.

Video - Radovi na donjem dijelu Sljemenske žičare

Ti bi iznosi mogli biti jedan od faktora za formiranje sljemenskog ceha iako se naše gondole od inozemnih razlikuju ponajprije po tome što uglavnom prevoze “domaće”, a manje služe turistima. Ista je shema, primjerice, u Sarajevu, gdje su zato čak formirane dvije cijene pa se strancima put do Trebevića naplaćuje 80 kuna, a “lokalcima” 25. Jedna je cijena, s druge strane, vožnje do Untersberga u Salzburgu, koja košta 25 eura, a ondje se naplaćuje “đir” i psima, osam i pol eura. U Barceloni je vožnja 11 eura, u Italiji iznad Etne 30 eura, a sve spomenute žičare dužine su do dva kilometra.

ROK I DALJE ISTI Za žičaru još dva milijuna jer se mijenja projekt

Do Sljemena će se, pak, prelaziti trasa nešto duža od pet kilometara, a za usporedbu, otprilike kilometar manje prelazi se do Matterhorna, gdje vožnja gondolama stoji sto švicarskih franaka.

žičara
1 / 13
Radovi na donjem dijelu žičare u punom su zamahu.

Bolje specifikacije – skuplje

Naravno, ta je žičara boljih tehničkih specifikacija od one koja trenutačno niče iznad Gračana i kojom bi se Zagrepčani trebali prvi put provesti sljedeće godine na Dan grada. A i to će se valjda, pri formiranju cijene, uzeti u obzir.

sudski epilog
Milan Popović izgubio spor, Severina pravomoćno oslobođena optužbi za klevetu
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • che99:

  proučavaju europske cijene??? A plaće europske, dali i njih proučavaju? ili porazno opterćenje? Proučavaju li te cijene u Bugarskoj, Rumunjskoj, Bosni... ili u Njemačkoj , Austriji? bagra lopovska

 • Avatar Proleter
  Proleter:

  Bit će jeftinije ić autom.

 • Avatar KOMENTAR
  KOMENTAR:

  20 kn maximalno bi bilo fer cijena.