Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za 'naselje sjećanja'

Frljić: Nazovite ulice po obitelji Zec, Milanu Levaru, Reihl-Kiru...

Oliver Frljić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
09.04.2014.
u 13:25

Inicijativa mladih za ljudska prava od skupštinskog Odbora za imenovanje ulica i trgova traži da se novo naselje na Trešnjevki, između Selske i Baštijanove, nazove Naselje sjećanja, a ulice u njemu po ubijenoj obitelji, policajcu, branitelju, tužitelju i sucu. Inicijativu je zasad podržalo 99 javnih osoba, uglednika, od profesora i znanstvenika do glumaca i aktivista

Inicjativa mladih za ljudska prava traži da se novoizgrađeno naselje koje okružuju Stubička, Selska i Baštijanova nazove u čast obitelji Zec, hrvatskog policajca Josipa Reichl-Kira, branitelja Milana Levara, tužitelja za vrijeme Hrvatskog proljeća koji je podnio ostavku jer nije želio sudjelovati u progonu studenata i disidenata Slobodana Budaka, ali i suca Okružnog suda u Zagrebu Vladimira Primorca, koji je 1972. odbio osuditi Vladu Gotovca.

Područje s tim novoimenovanim ulicama imalo bi zajednički naziv Naselje sjećanja.

Inicijativa je Odboru za imenovanja ulica i trgova Gradske skupštine uputila dopis danas uoči konferencije za medije, a podržalo ju je 99 javnih osoba, među kojima su predsjednik Ivo Josipović, bivši predsjednik Stjepan Mesić, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Milorad Pupovac, sociolog i sveučilišni profesor Aleksandar Štulhofer, umjetnik i sveučilišni profesor Dalibor Martinis, književnica Dubravka Ugrešić, politolog i sveučilišni profesor Dejan Jović, lingvist i sveučilišni profesor Mate Kapović, psihologinja Mirjana Krizmanić, redateljica i sveučilišna profesorica Snježana Banović, glumice Urša Raukar i Senka Bulić, povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, aktivisti Zoran Pusić, Vesna Teršelič...

Foto: Google Maps

Foto: Google Maps

- Inicijativa je krenula još 2011. međutim u ovoj godini je proširena na ovih pet imena. Vodili smo time da sve osobe po tematskom određenju zajednički pripadaju u novo naselje koje još nije dobilo svoj identitet. Podržao nas je široki spektar osoba od akademika, sveučilišnih profesora, umjetnika, aktivista, novinara. Očito postoji želja u društvu da ovakve inicijative padnu na plodno tlo i postoji potenicijal za kvalitetno suočavanje s prošlošću koje će biti inkluzivno - rekao je Sven Milekić, koordinator programa Tranzicijska pravda.

Budući da se javni park na raskrižju Selske ceste i Baštijanove ulice nalazi u neposrednoj blizini kuće obitelji Zec i preko puta Osnovne škole August Šenoa koju je pohađala maloljetna Aleksandra Zec, upravo te su činjenice uvjetovale da Inicijativa mladih za ljudska prava predloži tu zasad bezimenu javnu površinu čime bi se dovela u vezu s namjenom. Ostale četiri ulice za koje se traži imenovanje hrvatskih pravednika međusobno dodiruju navedeni park.

Na konferenciji je bio i kazališni redatelj Oliver Frljić koji godinama upozorava na završetak obitelji Zec, o čemu je napravio predstavu koja će premijeru imati 15. travnja u HKD Teatru u RIjeci.
- Ljudska prava i njihovo kršenje su polje moga interesa. Bavim se time duže vrijeme i u procesu sam realizacije projekta Aleksandre Zec koji se na neki način komplementaran ovoj inicijativi. Kroz kazališni medij pokušavam progovoriti o sudskom procesu koji se dogodio nakon ubojstva obitelji Zec, ali i procesu iz 2004. kada je tadašnja Vlada s Ivom Sanaderom napravila simboličku egzekuciju te obitelji - rekao je Frljić i dodao da inicijativa dolazi u pravo vrijeme s obzirom na ono što se trenutačno događa u Hrvatskoj - pokazuje se kako u društvu postoje druge snage i interesi koji ne žele po bilo kojem kriteriju isključivati bilo kojeg od naših građana.

Komentara 67

Avatar Prosenjak
Prosenjak
15:51 09.04.2014.

Zašto nema prijedloga da se jedna ulica nazove "Ulica Sestara Fabac"? Naime, U selu Gornje Jame kod Gline 1991. godine ubijene su i dvije sestre Nikolina Fabac (10 godina) i Željka Fabac (15 godina) koje su srpski teroristi ubili skupaa s ostalim mještanima, i za čije se grobove ne zna. U istom selu, Gornje Jame ubijen je desetogodišnji Darko Dvorneković čije je mjesto ukopa i danas nepoznato. Mogla bi jedna ulica nositi ime Darka Dvornekovića.

Avatar Prosenjak
Prosenjak
15:47 09.04.2014.

Zašto nema prijedloga da se jedna ulica nazove po Anamariji Grgić? Naime, Anamarija Grgić (5 godina) ubijena je zajedno s bratom Ivanom (14 godina) i s roditeljima 11. prosinca 1991. u obiteljskoj kući u Novskoj u diverzantskoj akciji srpskih terorista.

Avatar Prosenjak
Prosenjak
15:58 09.04.2014.

Zašto nema prijedloga da se jedna ulica nazove po Mladenki Zadro, koja je imala svega 4 godine kad ju je tzv. Armija BiH mučku ubila pucajući joj u leđa u selu Grabovica u dolini Neretve u BiH? Općenito, budući dada je Oliver Frljić iz Travnika, zašto ne napravi jednu kazališnu predstavu o progonu Hrvata iz Travnika kad ih je u 4 dana, od 7. lipnja do 11. lipnja 1993. godine 137 ubijeno a 25 tisuća protjerano? Kad on flumi nekakvog pravednika koji ide protiv struje, nek pokuša napraviti jednu predstavu na tu temu, pa da vidimo to njegovo buntovništvo i pravednost.Ili je Hrvate dozvoljeno ubijati, i to onako recimo kako su ubijani u seli MIletići kod Travnika, kad su ubijena i braća Pavlović, Tihomir i Vlado, koji su zaklani nazubljenim lancima, a tzv. Armija BiH je tvrdila da su bili naoružani, iako su svi znala da su braća Jerhovini svjedoi kojima vjera brani držanje bilo kakvog oružja. Teško će Frljić o tome napraviti kazališnu predstavu, jer za takvo što treba imati hrabrosti i ići protivb struje, a uhljebi to nikad nisu mogli izvesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije