Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'Djeca idu sutra u škole koje nisu sigurne. Zašto se kockaju tuđim životima?'

Oporbene su stranke prozvale Grad i Vladu kako, dok se oni prepucavaju oko Zakona o obnovi, građani koji bi trebali biti na prvom mjestu, svakodnevno ispaštaju.
24. svibnja 2020. u 13:40 8 komentara 2019 prikaza
Zagreb: Politička platforma Možemo o ključnim problemima u obnovi Zagreba
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Ni jedna zgrada u vlasništvu Grada nije bila osigurana od potresa. Zašto onda gradonačelnik Milan Bandić postavlja takve standarde građanima i proziva ih da nisu ulagali u svoju imovinu, ako ih se on sam ne drži? Jedno je u nizu od pitanja koje je čelnik platforme Možemo, Tomislav Tomašević, postavio na današnjoj konferenciji koju je organizirao zajedno sa strankama Zagreb je naš, Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta i Za grad na Markovom trgu.

Zagreb: Politička platforma Možemo o ključnim problemima u obnovi Zagreba TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: Aktivisti negoduju: 'Politički pasivizam HDZ-a i gradonačelnika Bandića će izazvati potres na izborima'

Oporbene su stranke i aktivisti prozvali Grad i Vladu kako, dok se oni prepucavaju oko Zakona o obnovi, građani koji bi trebali biti na prvom mjestu, svakodnevno ispaštaju.

- Zašto ljudi koji imaju žutu naljepnicu nemaju pravo dobiti državni ili gradski stan na korištenje? Oni, također, nemaju krov nad glavom. To je suludo – istaknuo je Tomašević dodajući kako mu nije jasno i zašto se razdužuje s donošenjem zakona i pokretanjem konkretnih mjera koje bi oštećenicima pomogle. Za primjer je naveo Albaniju gdje se u dva mjeseca sakupilo milijardu eura preko donatorske konferencije Europske unije.

Zagreb: Politička platforma Možemo o ključnim problemima u obnovi Zagreba | Autor : Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL 24.05.2020., Zagreb - Na Markovom trgu ispred zgrade Vlade politicka platforma Mozemo na konferenciji za medije govorila je o kljucnim problemima u obnovi Zagreba i okolice nakon potresa, propustima Vlade RH i gradonacelnika u pripremi pravnog, institucionalnog i financijskog okvira za obnovu, problemima u provedbi mjera koje se najavljuju te prijedlozima mogucih rjesenja. Tomislav Tomasevic, Katarina Peovic, Rada Boric. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

- Hrvatska predsjeda EU-om i još nema naznaka da će biti donatorska konferencija. Ovih 140 milijuna kuna za interventne mjere za građane u metropoli i okolici su samo 0,3 posto procijenjene štete koja je nastala potresom - zaključuje Tomašević.

A da bi se zaista mogao ubrzati proces obnove slaže se i Rada Borić (Nova ljevica), koja na vlastito čuđenje govori kako je Grad rebalansom proračuna uspio izdvojiti tek dva posto sredstava za reparaciju Zagreba.

Zagreb: Politička platforma Možemo o ključnim problemima u obnovi Zagreba | Autor : Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL 24.05.2020., Zagreb - Na Markovom trgu ispred zgrade Vlade politicka platforma Mozemo na konferenciji za medije govorila je o kljucnim problemima u obnovi Zagreba i okolice nakon potresa, propustima Vlade RH i gradonacelnika u pripremi pravnog, institucionalnog i financijskog okvira za obnovu, problemima u provedbi mjera koje se najavljuju te prijedlozima mogucih rjesenja. Katarina Peovic, Tomislav Tomasevic, Rada Boric, Svibor Jancic, Sandra Bencic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

- To je posve sramotno, ali nije ništa novo kako se vladajući ponašaju sada. Oduvijek im je važnije da vlastite afere prekriju, na uštrb građana. Svjedočili smo da je Vlada mogla bez problema u kratkom roku napraviti Lex Agrokor, ali sada nisu mogli Lex Zagreb – navodi R. Borić. Osvrnula se i sutrašnji povratak osnovnoškolaca u škole koje su, podsjetimo, proteklih nekoliko mjeseci bile zatvorene, što zbog epidemije, što zbog potresa.

- U školama se rade kozmetički popravci, a sutra bi djeca trebala natrag. Apeliram na roditelje da pišu Vladi i gradonačelniku da se napravi poštena i temeljita obnova. Riskiraju živote samo kako bi pokazali da su se škole brzo vratile u pogon. To je nevjerojatno. Ljudska sigurnost bi trebala na prvom mjestu bili – zaključuje aktivistica.

Zagreb: Politička platforma Možemo o ključnim problemima u obnovi Zagreba | Autor : Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL 24.05.2020., Zagreb - Na Markovom trgu ispred zgrade Vlade politicka platforma Mozemo na konferenciji za medije govorila je o kljucnim problemima u obnovi Zagreba i okolice nakon potresa, propustima Vlade RH i gradonacelnika u pripremi pravnog, institucionalnog i financijskog okvira za obnovu, problemima u provedbi mjera koje se najavljuju te prijedlozima mogucih rjesenja. Tomislav Tomasevic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Na tu se temu ponovno nadovezao i Tomašević, konkretno govoreći o situaciji u Osnovnoj školi Bukovac.

- Za nju je još 2007. godine izdana lokacijska dozvola za izgradnju nove škole jer je sadašnja prenatrpana. Međutim, nema nove zgrade, a stara je u potpunosti neuporabljiva. U rebalansu proračuna se sada od desetak škola skida deset kako bi se uložilo u ovu u Bukovcu koja je odavno trebala dobiti novi prostor – kaže Tomašević.

IZNENADILO GA JE
Ćiro otkrio detalj koji malo tko zna o Mamiću: Kako se on usudi to pitati!?
Zabavi se
Riješi kviz i doznaj kakav si frend, a one najkreativnije Aircash daruje s 500 kuna
 • Avatar grbadeva
  grbadeva:

  na čemu lovite poene jade jadne.

 • Dubica22:

  Probudi se i bunca. Jako je brižan . Neznam koga može zavarati "iskrenom brigom" za djecu.

 • Avatar manjejeviše
  manjejeviše:

  Znači škole će se srušit ili ...??