Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čudesno putovanje

Crteže slavnog arhitekta Habsburgovaca razgledajte na Zrinjevcu

Zagreb: Čudesno putovanje s Fischerom von Erlachom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
04.09.2023.
u 16:38

Blago iz Grafičke zbirke NSK predstavlja izložba "Čudesno putovanje s Fischerom von Erlachom" u povodu 300. obljetnice njegove smrti

Još danas i sutra na panoima duž Zrinjevca može se pogledati izložba "Čudesno putovanje s Fischerom von Erlachom" na kojoj je predstavljen dio blaga koje se čuva u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Na njoj su, u povodu 300. obljetnice smrti, prikazani crteži Johanna Bernharda Fischera von Erlacha, jednog od najslavnijih baroknih arhitekata. Fischer von Erlach bio je austrijski dvorski carski arhitekt zaslužan za gotovo čitav reprezentativni graditeljski repertoar Habsburške monarhije druge polovine XVII. i početka XVIII. stoljeća. Autor je mnogobrojnih značajnih građevina poput palače Schönbrunn, bečke Karlskirche te Hofbibliothek, današnje Austrijske nacionalne knjižnice.

Njegovi nadahnuti crteži koji se mogu razgledati na Zrinjevcu prikazuju iznimne građevine i kuriozitete svjetske arhitekture među kojima su Solomonov hram u Jeruzalemu, palača Schönbrunn u Beču, piramide u Gizi, ali i Dioklecijanova palača u Splitu. Crteži su originalno objavljeni u njegovu djelu "Nacrt povijesne arhitekture" iz 1721. godine. Dio prikazanih građevina Von Erlach je vidio uživo na svojim putovanjima, a ostale je crtao na temelju dostupnih mjera i pisanih opisa, pri tome često posegnuvši za vlastitom maštom, a nastali su prvenstveno kako bi "ugodili oku ljubitelja arhitekture i potakli ih na vlastitu umjetničku invenciju, a ne kako bi podučavali učenjake".

Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice čuva 79 originalnih Fischerovih crteža koji su nedavno bili dio izložbe Salzburškog muzeja, priređene upravo u povodu 300. godišnjice njegove smrti. Početkom sljedeće godine otputovat će u Beč jer će austrijski Salzburg Museum i Wien Museum posuditi crteže iz zbirke, svih 79, kako bi primjereno predstavili opus ovog slavnog baroknog arhitekta, a blago iz NSK njegov je neizostavni dio. Autorice izložbe su Maja Karić, Marija Perkec i Vesna Vlašić Jurić, a postavljena je uz potporu Ministarstva kulture i medija. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije